Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε χρήστη πειρατικών υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών. Η απόφαση αποτελεί σημαντική στροφή κατά της παράνομης χρήσης πειρατικού περιεχομένου και έρχεται μετά τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή έφοδο των αρχών σε 10 χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία) με κωδικό «Taken down» που έκλεισε πλατφόρμα 22 εκατομμυρίων χρηστών.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι δεν γνώριζε πως η συνδρομή ήταν παράνομη και ότι δεν είχε κατανοήσει που πήγαιναν τα χρήματα που έδινε όλα αυτά τα χρόνια. Το δικαστήριο αποδέχτηκε και υιοθέτησε ότι η συνδρομητική τηλεόραση λειτουργεί στην Ελλάδα και πως είναι αδύνατο για οποιονδήποτε πολίτη να μη γνωρίζει ότι απαιτείται σύμβαση με νόμιμους παρόχους για την πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Στη βάση αυτή, οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου χαρακτηρίστηκαν «προσχηματικοί» και «έωλοι».
Επιπλέον, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η βλάβη είναι μικρής βαρύτητας. Οι δικαστές κατέληξαν ότι οι συνέπειες της πειρατείας δεν μπορούν να θεωρηθούν «μικρής βαρύτητας», δεδομένης της τεράστιας ζημίας που προκαλεί σε πολλαπλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη επιχείρηση «Taken down» βρέθηκαν πάνω από 1,65 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα, περισσότερα από 40.000 ευρώ σε μετρητά και εκτιμώμενα ετήσια παράνομα έσοδα της οργάνωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, η πειρατεία συνδρομητικής τηλεόρασης προκαλεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως:
Απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο: Μη είσπραξη ΦΠΑ, απώλεια φορολογικών εσόδων και κυκλοφορία «μαύρου χρήματος».Ζημία για την ελληνική κοινωνία: Απώλεια θέσεων εργασίας και μη απόδοση αμοιβών στους δημιουργούς.Αύξηση εγκληματικότητας, αφού οι πειρατικές οργανώσεις έχουν μία ξεκάθαρη δομή εγκληματικής οργάνωσης με πλήθος παράλληλων ποινικών εγκλημάτων.Οικονομική καταστροφή για τους παρόχους: Απώλειες εσόδων και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση επιβεβαιώνεται ότι η πειρατεία αποτελεί σοβαρό αδίκημα με σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο για τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Και αυτό καθώς η χρήση πειρατικού περιεχομένου δεν είναι μόνο παράνομη αλλά υπονομεύει την ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, την απασχόληση και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.