Πρόκειται για μια από τις πιο ευαίσθητες και αμφιλεγόμενες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής – πώς να καθοριστεί αν τα οφέλη που έχουν οι αναστολείς εφηβείας αντισταθμίζουν τις πιθανές βλάβες.
Ο αναστολέας εφηβείας είναι ένα ιατρικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να αναστείλει τη φυσιολογική διαδικασία της εφηβείας.
Η αναστολή της εφηβείας είναι μια από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από δυσφορία φύλου, δηλαδή αισθάνονται ότι το βιολογικό τους φύλο δεν ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου τους.
Με την αναστολή της εφηβείας, αποτρέπεται η ανάπτυξη δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (όπως η ανάπτυξη μαστών ή η αύξηση του ανδρικού τριχωτού σώματος), δίνοντας στους νέους χρόνο να εξετάσουν την ταυτότητά τους χωρίς την πίεση της φυσιολογικής σωματικής αλλαγής.
Το ερώτημα αυτό ήρθε στο προσκήνιο τον Ιούνιο του 2023, όταν το Εθνικό Συστήμα Υγείας της Αγγλίας όρισε ότι στο μέλλον τα φάρμακα αυτά θα συνταγογραφούνται μόνο σε παιδιά που αμφισβητούν το φύλο τους στο πλαίσιο κλινικής έρευνας.
Έκτοτε, μια νέα κυβέρνηση έφτασε στο Westminster και ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ δήλωσε ότι δεσμεύεται να «δημιουργήσει μια κλινική δοκιμή» για να διαπιστωθούν τα στοιχεία σχετικά με τους αναστολείς της εφηβείας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα αναμένεται να επιβεβαιώσει σύντομα ότι υπάρχει χρηματοδότηση για μια δοκιμή.
Το δίλημμα που παραμένει είναι, πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια δοκιμή;
Δεκαοκτώ μήνες μετά την ανακοίνωση εξακολουθεί να μην υπάρχει συναίνεση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της δοκιμής.
Θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα πρέπει να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, αν αυτό που δοκιμάζεται μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη σωματική ή ψυχολογική βλάβη.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο αναπάντητο ερώτημα που έχουν ορισμένοι το οποίο είναι πιο πιεστικό από το πρώτο: είναι σωστό να διεξαχθεί η συγκεκριμένη δοκιμή σε παιδιά και νέους;
Όταν ιδρύθηκε η Υπηρεσία Ανάπτυξης Φύλου και Ταυτότητας (Gender and Identity Development Service – GIDS) στην Κλινική Tavistock του Λονδίνου το 1989, ήταν η μόνη εξειδικευμένη κλινική φύλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για παιδιά στην Αγγλία, και στα άτομα που παραπέμπονταν εκεί προσφερόταν συνήθως ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.
Τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο, υπήρξε ραγδαία αύξηση των ατόμων που απευθύνινται σε αυτή.
Περίπου την ίδια περίοδο η προσέγγιση της τυπικής προσφοράς ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης μετατράπηκε σε παραπομπή σε υπηρεσίες που συνταγογραφούσαν ορμονικά φάρμακα, όπως οι αναστολείς της εφηβείας.
Γνωστά επιστημονικά ως ανάλογα της «ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών (GnRH)», οι αναστολείς της εφηβείας δρουν στον εγκέφαλο για να σταματήσουν την αύξηση των ορμονών του φύλου – οιστρογόνων και τεστοστερόνης – που συνοδεύουν την εφηβεία.
Για χρόνια, συνταγογραφούνταν σε νεαρούς ασθενείς με δυσφορία φύλου.
Αλλά τον Μάρτιο του 2024, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) σταμάτησε τη συνήθη συνταγογράφηση των αναστολέων της εφηβείας σε άτομα κάτω των 18 ετών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των υπηρεσιών για την ταυτότητα φύλου των παιδιών.
Children will no longer be prescribed puberty blockers at gender identity clinics, NHS England has confirmedhttps://t.co/dIaWUDmEq7— ITV News (@itvnews) March 12, 2024
Το NHS England ανέφερε σε δήλωση σχετικά με την πολιτική του: «Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των ορμονών καταστολής της εφηβείας ώστε η θεραπεία να είναι συστηματικά διαθέσιμη αυτή τη στιγμή».
Σε άλλες χώρες επανεξετάζονταν επίσης οι αναστολείς της εφηβείας.
Η Σκωτία διέκοψε τη χρήση τους, ενώ η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Δανία επαναξιολόγησαν τις θέσεις τους σχετικά με τις ιατρικές παρεμβάσεις για παιδιά κάτω των 18 ετών.
Σε άλλα μέρη όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς εξακολουθεί να υποστηρίζεται η χρήση των αναστολέων της εφηβείας.
Ωστόσο, στην ιατρική, όταν υπάρχει πραγματική αβεβαιότητα ως προς το αν τα οφέλη μιας θεραπείας ξεπερνούν τις βλάβες ορισμένοι ηθικολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ηθική υποχρέωση να μελετηθούν επιστημονικά τέτοιες θεραπείες.
Τα επιχειρήματα γύρω από την έννοια της δοκιμής και το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ποικίλουν.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αναστολείς της εφηβείας μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχική υγεία.
Η Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Τρανσέξουαλ (WPATH) έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη δοκιμή για τον λόγο αυτό.
Η ένωση υποστηρίζει σθεναρά τη χρήση αναστολέων της εφηβείας και χειρουργικών επεμβάσεων.
Η WPATH λέει ότι είναι ηθικά προβληματικό να καταστεί η συμμετοχή σε μια δοκιμή ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε ένα είδος φροντίδας που «βασίζεται σε στοιχεία, αναγνωρίζεται ευρέως ως ιατρικά αναγκαία και συχνά αναφέρεται ως σωτήρια».
Εν τω μεταξύ, άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις ότι οι αναστολείς της εφηβείας μπορούν να συμβάλουν στην ψυχική υγεία.
Επισημαίνουν επίσης έρευνες που μελετούν τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα φάρμακα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων, καθώς και στοιχεία γύρω από τον αρνητικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα.
Η Δρ Λουίζ Ιρβάιν είναι γενικός ιατρός και συμπρόεδρος του Κλινικού Συμβουλευτικού Δικτύου για το Φύλο και το Φύλο, το οποίο δηλώνει ότι είναι επιφυλακτικό ως προς τη χρήση ιατρικών μεθόδων σε παιδιά με δυσφορία φύλου.
«Δεδομένου ότι οι αναστολείς της εφηβείας διαταράσσουν εξ ορισμού μια κρίσιμη φυσική φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης, τα αναμενόμενα οφέλη πρέπει να είναι απτά και ουσιαστικά για να δικαιολογούν τον κίνδυνο για τα παιδιά», δηλώνει.
Οι υπηρεσίες φύλου ενηλίκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) κατέχουν δεδομένα που παρακολουθούν 9.000 νέους από την υπηρεσία νεότητας.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτά θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν προχωρήσει οποιαδήποτε δοκιμή, καθώς θα μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία, μεταξύ άλλων, για τους πιθανούς κινδύνους από τη λήψη αναστολέων της εφηβείας.
Η έναρξη των διαδικασιών για τη δοκιμή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Οι νέοι πιθανότατα θα παραπέμπονται μετά από πλήρη αξιολόγηση από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς.
Πολλά μένουν ακόμη να καθοριστούν, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των συμμετεχόντων που θα υπάρξουν.
Τελικά, οι επιστήμονες που θα διεξάγουν τις δοκιμές θα πρέπει να διαπιστώσουν αν τα άτομα που θα λάβουν μια παρέμβαση βρίσκονται συνολικά σε καλύτερη κατάσταση από εκείνα που δεν θα λάβουν.