Ένα νέο αστέρι Michelin έρχεται να προστεθεί στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή, ενώ η πόλη μετρά μία απώλεια.

«Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μια γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από μια απλή πολιτιστική έκφραση: αποτελεί στρατηγικό μοχλό για την ελληνική οικονομία και όχημα διεθνούς επιρροής.

Στο σταυροδρόμι του τουρισμού και της γαστρονομίας, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα.

Οι ομάδες επιθεώρησης που διαθέτουμε έχουν επαινέσει τις προσπάθειες ενός ολόκληρου τομέα που ενισχύει την ελκυστικότητα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή, καθιστώντας τη γαστρονομία ακρογωνιαίο λίθο της ήπιας ισχύος της Ελλάδας και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής της» αναφέρει ο Γκουένταλ Πόλενεκ, διευθυντής του διεθνούς τμήματος του οδηγού Μισελέν.

Ο οδηγός Michelin ανακοίνωσε τα εστιατόρια που ξεχώρισε στην Αθήνα, διατηρώντας τα δύο αστέρια στο Delta, το εστιατόριο στο ΚΠΙΣΝ, που τα ηνία έχουν ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος.

Το νέο αστέρι της πόλης δόθηκε στο Makris Athens by Domes, του Πέτρου Δήμα.

«Απέναντι από τα ερείπια της Αγοράς, το επίκεντρο της πολιτικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Αρχαία Αθήνα, αυτό το μέρος στεγάζεται σε ένα κτίριο γεμάτο ιστορία. Ο εσωτερικός σχεδιασμός επιδιώκει να βυθίσει τους επισκέπτες στη συναρπαστική τοπική ιστορία (με ένα γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει αρχαία αντικείμενα κάτω από το έδαφος), ενώ ο σεφ Πέτρος Δήμας ανιχνεύει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργίας για να αναδείξει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της χώρας. Η μερίδα του λέοντος των υλικών προέρχεται από τη φάρμα του σεφ, που βρίσκεται μόλις 45 λεπτά από το εστιατόριο, κάτι που ενισχύει την ποιότητα των πιάτων που κοσμούν το μενού του: Genesis, Utopia και Physis Vegan», γράφει ο οδηγός.

Παράλληλα, το Green Star, εκτός από το Delta, διατηρούν το Soil και το Patio του The Margi.

Ο γαστρονομικός χάρτης μετρά και μία απώλεια, καθώς το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου στον Πειραιά έχασε το αστέρι του και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία του «Main Selection».

Στην κατηγορία Bib Gourmand (καλή σχέση ποιότητας-τιμής) η ομάδα του οδηγού Michelin διατηρεί τη διάκριση στα Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár και Nolan, προσθέτοντας το Akra και το Pharaoh.

Εκτός από τα καταστήματα που τιμήθηκαν με Αστέρια Michelin, Πράσινα Αστέρια και Bib Gourmands, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν επίσης από τέσσερα εστιατόρια που, χάρη στο υψηλό επίπεδο της κουζίνας τους, κέρδισαν δικαιωματικά μια θέση στην επιλογή.

Με τα Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio, ο αριθμός των προτεινόμενων εστιατορίων στην Αθήνα για το 2024 αυξήθηκε σε 18.