Ανακάλυψαν ένα αρχαίο, μυστηριώδες φυλακτό που περιείχε ασημένιο πάπυρο – Η αποκρυπτογράφηση του εύθραυστου σημειώματος
Αρχαιολόγοι από την Γερμανία, ανακάλυψαν ένα αρχαίο, μυστηριώδες φυλακτό που περιείχε έναν ασημένιο πάπυρο. Το εύθραυστο σημείωμα, το οποίο περιείχε ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί και οι επιστήμονες χρειάστηκαν χρόνια για να το διαβάσουν. Εν τέλει, αποδείχθηκε η αρχαιότερη απόδειξη του Χριστιανισμού στα βόρεια των Άλπειων.
Αρχαιολόγοι στην Φρανκφούρτη, έφεραν στο φως το μικρό αργυρό φυλακτό, το οποίο βρισκόταν σε έναν τάφο 1.750 ετών, κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2018, στη ρωμαϊκή πόλη NIDA της Φρανκφούρτης, τη ρωμαϊκή προκάτοχο της σημερινής Κύριας μητρόπολης. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Έσση. Το ασημένιο φυλαχτό βρισκόταν σε έναν ρωμαϊκό τάφο του 3ου αιώνα στον ταφικό χώρο «Heilmannstrasse» στη Φρανκφούρτη-Πραουνχάιμ, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου. Αμέσως, παρατήρησαν πως μέσα του υπήρχε σφηνωμένος ένας μικρός ασημένιος πάπυρος.
Η ανάγνωση της αρχαίας σημείωσης, εξελίχθηκε σε πολύχρονη διαδικασία. Οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν τον εύθραυστο πάπυρο, από φόβο μήπως τον διαλύσουν. Επιχείρησαν να αξιοποιήσουν ακτινογραφίες και μικροσκόπια στην αρχή, όμως με ελάχιστο όφελος.
H επιγραφή του φυλακτού στα Λατινικά. Φωτογραφία: Leibniz Center for Archaeology
Τελικά, οι μελετητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια νεότερη μέθοδο τρισδιάστατων ακτινογραφιών, την υπολογιστική τομογραφία, η οποία σαρώνει τους στενούς τομείς του παπύρου και στη συνέχεια συνθέτει τα κομμάτια της σάρωσης ψηφιακά, «ξετυλίγοντας» εικονικά τις σημειώσεις του.
Η μέθοδος απέφερε καρπούς. Οι ειδικοί βρήκαν 18 σειρές λατινικών στον εύθραυστο πάπυρο. Οι γλωσσολόγοι αφιέρωσαν μήνες στην αποκρυπτογράφηση του κειμένου, όμως το αποτέλεσμα τους αντάμειψε.
Η αρχαία επιγραφή είχε πυκνές αναφορές στον Χριστιανισμό και αποτελεί την αρχαιότερη απτή απόδειξη της θρησκείας στα βόρεια των Άλπειων, είπαν οι αξιωματούχοι.
Η μεταφρασμένη επιγραφή έγραφε: (Εις το όνομα(;) του Αγίου Τίτου. Άγιο, άγιο, άγιο! Εις το όνομα του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού!
Ο Κύριος του κόσμου αντιστέκεται με [δυνάμεις;] σε όλες τις επιθέσεις (;)/ δυσκολίες (;). Ο Κύριος (;) ανοίγει την πόρτα στην ευημερία. Ας είναι αυτό σήμα για τη σωτηρία που θα προστατεύσει τον άνθρωπο που αφήνεται στη θέληση του Κυρίου Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού, αφού ενώπιον του Ιησού Χριστού όλοι γονυπετούν: αυτοί στους ουρανούς και όσων η γλώσσα το ομολογεί (Ιησούς Χριστός).
Το μισοθαμμένο μενταγιόν κατά τις ανασκαφές. Φωτογραφία: Υπηρεσία για τα Μνημεία της Φρανκφούρτης/ Michael Obst
Το φυλακτό χρονολογείται μεταξύ του 230 και του 270 μ.Χ., μια περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί ζούσαν υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ήταν υπό διωγμό. Η θρησκεία κέρδιζε έδαφος όμως η δημόσια ομολογία της πίστης, εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνη. Εκείνη την περίοδο, οι Ρωμαίοι διοικούσαν τη σημερινή Φρανκφούρτη.
Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ο τάφος όπου βρέθηκε το φυλακτό, ανήκε σε έναν πιστό Χριστιανό. Πιθανώς να φορούσε το φυλακτό γύρω από τον λαιμό του, κρεμασμένο από ένα κορδόνι, παρόμοια με το φυλακτήριο, το οποίο φορούσαν οι Εβραίοι. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν ο άνδρας κρατούσε την πίστη του κρυφή ή αν μπορούσε να την εκφράζει και να την εξασκεί δημόσια.
Το φυλαχτό των 1.750 ετών. Φωτογραφία: City of Frankfurt am Main
Ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και στέγασης, Δρ. Marcus Gwechenberger, υπεύθυνος για το μνημείο, λέει: «Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε όχι μόνο ένας τάφος, αλλά ένα ολόκληρο ρωμαϊκό νεκροταφείο. Πρόκειται για ευρήματα ανεκτίμητης αξίας. Ειδικότερα, ένας τάφος βρέθηκε στο επίκεντρο: στον αριθμό 134, βρέθηκε ο σκελετός ενός άνδρα, μαζί με ταφικά αντικείμενα, ένα θυμιατό και μια κανάτα από ψημένο πηλό. Αλλά το ιδιαίτερο πρόσθετο ήταν κάτω από το πηγούνι του άντρα: ένα μικρό ασημένιο φυλαχτό, ένα λεγόμενο φυλαχτό, το οποίο πιθανότατα φορούσε κάποτε σε μια κορδέλα στο λαιμό του. Ένα τέτοιο φυλακτό είναι ένα δοχείο που φοριέται στο σώμα που περιέχει “μαγικά” περιεχόμενα ή (σε μεταγενέστερους χρόνους) λείψανα και προορίζεται για την προστασία του χρήστη. Τον 3ο αιώνα μ.Χ., σε μια εποχή που ο Χριστιανισμός εξακολουθούσε να υπόκειται σε αντίποινα αλλά ήταν μια αυξανόμενη λατρεία, ήταν σίγουρα ένας κίνδυνος να αυτοπροσδιοριστείς ως Χριστιανός. Ωστόσο, για έναν άνδρα από τη Φρανκφούρτη, η πίστη του ήταν προφανώς τόσο σημαντική που την πήρε στον τάφο του. Σε ποιο βαθμό ήταν σε θέση να εξασκήσει και να ομολογήσει την πίστη του ή αν το περιεχόμενο του φυλαχτού παρέμεινε μυστικό του, μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο καθιστά σαφές ότι η NIDA δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια περιφερειακή συνοριακή περιοχή αυτή τη στιγμή, αλλά μοιραζόταν πολιτιστικές επιρροές από ολόκληρη την αυτοκρατορία πριν από την πρωτεύουσα της επαρχίας Mogontiacum/Mainz, ειδικά από τότε που ήρθε ο πληθυσμός ούτως ή άλλως από διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας».
Οι φωτογραφίες του φυλαχτού και της επιγραφής κοινοποιήθηκαν στο Facebook της Frankfurt.de. Μία από τις φωτογραφίες, δείχνει το μισοθαμμένο φυλακτό κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Οι ειδικοί περιγράφουν το φυλακτό ως εξαιρετικό, εντυπωσιακό και ένα σημαντικό εύρημα για την ιστορία του Χριστιανισμού. Υποψιάζονται ότι το κείμενο θα γεννήσει νέα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρχαιολόγοι, οι ιστορικοί και οι Θεολόγοι.
Προγενέστερα, τα παλαιότερα ίχνη του Χριστιανισμού βόρεια των Άλπειων, ήταν ιστορικές αναφορές σε χριστιανικές κοινότητες, και αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνταν σχεδόν από το 300 μ.Χ. και εξής.