FILE PHOTO: FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (R) and Syrian President Bashar al-Assad visit the Hmeymim air base in Latakia Province, Syria December 11, 2017. Picture taken December 11, 2017. To match Special Report RUSSIA-FLIGHTS/ Sputnik/Mikhail Klimentyev/ via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY./File Photo/File Photo

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της Ρωσίας στα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στη Συρία, καθώς φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αυτό που εξασφάλισε το μέλλον του Άσαντ, σώου αλλά μακριά από τη θέση ισχύος της Συρίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας να προελαύνουν γρήγορα προς την Δαμασκό, η μοίρα του – έκπτωτου πλέον – προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βρισκόταν από την αρχή στα χέρια της Ρωσίας, την ώρα που ο στρατός του διαλυόταν. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Το Κρεμλίνο φοβούμενο ότι ο Άσαντ θα ακολουθούσε τη μοίρα του Καντάφι το 2011, κινήθηκε γρήγορα για να σώσει τη ζωή του συμμάχου του. Ωστόσο, έγινε άμεσα εμφανές πως δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να διατηρήσει στην εξουσία τον Άσαντ.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε να μάθει γιατί η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν εντόπισε την αυξανόμενη απειλή για το καθεστώς Άσαντ μέχρι τη στιγμή που πια ήταν πολύ αργά, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πηγή κοντά στο Κρεμλίνο με γνώση της κατάστασης.
Η Ρωσία έπεισε τον Άσαντ ότι θα έχανε τη μάχη κατά των ενόπλων ομάδων υπό την ηγεσία του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, HTS και προσέφερε σε αυτόν και την οικογένειά του ασφαλή διέλευση εάν έφευγε αμέσως, σύμφωνα με άτομα εκ των έσω. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πώς έφυγε από τη Δαμασκό
Πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οργάνωσαν τη διαφυγή του Άσαντ: Με ένα αεροπλάνο μέσω της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Συρία. Ο αναμεταδότης του αεροσκάφους μάλιστα απενεργοποιήθηκε για να αποφευχθεί η παρακολούθηση. Μάλιστα, τις πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους πολλές ήταν οι πληροφορίες που ήθελαν το αεροσκάφος του να έχει καταρριφθεί.
Η παρέμβαση της Ρωσίας τερμάτισε την πάνω από μισό αιώνα εξουσία των Άσαντ στη Συρία. Ο Μπασάρ εξάλλου ήταν αυτό που διαδέχτηκε τον αιώνιο ηγέτη της Συρίας και πατέρα του Χαφέζ. 
Μέσα σε λίγες ώρες από την αποχώρηση του Άσαντ, οι μαχητές σάρωσαν τη Δαμασκό και ανακήρυξαν τη νίκη τους στην εμφύλια συριακή σύγκρουση που μαίνεται από την Αραβική Άνοιξη του 2011.
Τόσο ο Πεσκόφ, όσο και ο Πούτιν δεν έχουν κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο για την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, τουλάχιστον δημόσια.
Ο Ρουσλάν Πούχοφ, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών με έδρα τη Μόσχα, σημείωσε ότι ήταν λογικό η Ρωσία να πείσει τον Άσαντ να παραιτηθεί, καθώς ήθελε να αποφύγει ένα λουτρό αίματος στο οποίο ο τέως πρόεδρος της Συρίας θα είχε την ίδια μοίρα με τον Καντάφι ή τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος απαγχονίστηκε το 2006 μετά από δίκη.
Σημειώνεται πως στη Συρία υπάρχουν δύο βασικές στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας – μια ναυτική στην Ταρτούς και μια αεροπορική στο Χμεϊμίμ.
Την ώρα που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί πως ο Άσαντ ήταν υπεύθυνος για την ήττα, η Ρωσία κράτησε τον λόγο της μην τον εγκαταλείψει. 
Ο Άσαντ παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα του, ενώ η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με «όλες τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνομιλίες για τη συριακή κρίση με τους ομολόγους του του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, το Σάββατο.
Το Ιράν, όπως και η Ρωσία, ήταν στενός υποστηρικτής του Άσαντ και τον υπερασπίστηκαν το 2015, όταν ο Πούτιν έστειλε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία για να βοηθήσει τον Άσαντ να απωθήσει τους αντάρτες. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Κόσμος
ΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ