Αλ Τζολάνι: «Δεν είμαστε τρομοκρατική οργάνωση» – Νέα συνέντευξη του ηγέτη των ανταρτών της Συρίας στο BBC με πολιτικά ρούχα

Ακόμη μία συνέντευξη με μηνύματα προς τη Δύση έδωσε ο ηγέτης των ανταρτών της Συρίας, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι. Αν και απέφυγε να απαντήσει εάν στα σχέδια του είναι η δημιουργία χαλιφάτου στην Συρία ο αλ Τζολάνι υπογράμμισε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι ο ίδιος και η οργάνωσή του δεν είναι τρομοκράτες.

Οι συμβολισμοί της συνέντευξης ήταν αρκετοί και με ξεκάθαρη στόχευση προς τις δυτικές κυβερνήσεις. Ο Τζολάνι επέλεξε να δώσει την συνέντευξη στο μεγαλειώδες προεδρικό Μέγαρο της Συρίας, το οποίο έχτισε το καθεστώς Άσαντ. Φορούσε πολιτικά ρούχα και όχι στρατιωτική παραλλαγή και χρησιμοποίησε το πραγματικό όνομα του, Αχμέντ αλ Σαραά και όχι το στρατιωτικό ψευδώνυμό του, Αλ Τζολάνι.

Διεμήνυσε ότι η οργάνωση του, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και θα πρέπει να διαγραφεί από τον κατάλογο της τρομοκρατίας. Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ξεκίνησε ως ομάδα που αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα το 2016.

«Αυτή είναι μία πολιτική κατηγοριοποίηση. Δεν έχουμε διαπράξει κανένα έγκλημα που να δικαιολογεί το να μας αποκαλούν τρομοκρατική ομάδα. Στα τελευταία 14 χρόνια δεν έχουμε βάλει στο στόχαστρο κανέναν πολίτη ή περιοχές με αμάχους. Καταλαβαίνω ότι κάποιες χώρες θα ανησυχούν για αυτόν τον χαρακτηρισμό αλλά δεν είναι αλήθεια», ανέφερε ο αλ Τζολάνι.

Ο αλ Τζολάνι ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας και ανέφερε ότι η χώρα έχει εξουθενωθεί από τον πόλεμο. «Τώρα, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, επειδή είχαν ως στόχο το παλιό καθεστώς. Το θύμα και ο καταπιεστής δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», είπε ο αλ Τζολάνι.

Παρουσίασε την οργάνωσή του ως μεν ισλαμιστές αλλά ανεκτικούς προς άλλες θρησκείες αν και αρκετοί στην Συρία είναι σκεπτικοί για τη νέα εικόνα της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. «Ο συριακός πληθυσμός έχει ζήσει μαζί για χιλιάδες χρόνια. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Θα έχουμε διάλογο και θα διασφαλίσουμε ότι όλοι εκπροσωπούνται. Το παλιό καθεστώς πάντα στοιχημάτιζε στις διαιρέσεις μεταξύ των δογμάτων αλλά εμείς δεν θα το κάνουμε. Μας καλοδέχτηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις όλα τα δόγματα. Πιστεύω ότι η επανάσταση μπορεί να περιλαμβάνει τους πάντες», τόνισε ο Αλ Τζολάνι.

Σε ερώτηση αν θέλει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στην Συρία απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να μετατρέψει την Συρία σε Αφγανιστάν, το οποίο κυβερνάται από τους Ταλιμπάν. «Το Αφγανιστάν είναι μία κοινότητα φυλών. Η Συρία είναι εντελώς διαφορετική. Οι άνθρωποι απλώς δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Η συριακή κυβέρνηση και το σύστημα εξουσίας θα συμβαδίζει με την ιστορία και τον πολιτισμό της Συρίας», σημείωσε ο αλ Τζολάνι.

Είπε ότι πιστεύει στην εκπαίδευση των γυναικών. «Είχαμε πανεπιστήμια στην Ιντλίμπ για περισσότερα από οκτώ χρόνια», δήλωσε ο αλ Τζολάνι για την επαρχία της Συρίας, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες από το 2011.

Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτραπεί η κατανάλωση αλκοόλ, ο αλ Τζολάνι και πάλει απέφυγε να απαντήσει. «Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία απλώς δεν έχω το δικαίωμα να μιλήσω, επειδή είναι νομικά ζητήματα», τόνισε ο αλ Τζολάνι.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια «συριακή επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη ενός συντάγματος. Αυτοί θα αποφασίσουν. Και κάθε κυβερνήτης ή πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθεί το νόμο».