Σε σκληρό παζάρι βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες, που αναμένεται να φέρει εξελίξεις ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Αντικείμενο του «μπρα ντε φερ» των δύο πλευρών είναι η μείωση των τραπεζικών χρεώσεων, με αντάλλαγμα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν ή περνούν στην κατοχή τους.

Στο τραπέζι έχουν μπει η μείωση του κόστους καθημερινών συναλλαγών και η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, μέσω του «Σπίτι μου 2» και της προσφοράς ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση.

Η τακτοποίηση πολεοδομικών προβλημάτων, οι απαιτήσεις για ενεργειακά πιστοποιητικά και ενεργειακή αναβάθμιση, όπως και η συνολική γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα των τραπεζών για την αξιοποίηση ακινήτων που έχουν επέλθει στην κυριότητά τους.

Ταυτόχρονα, άνοιξε η συζήτηση για αύξηση του συντελεστή του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα των τραπεζών, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του (Σκάι 100,3) ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

Συνεπώς, η κυβέρνηση, με δύο μέτρα πίεσης – απλοποίηση μεταβιβάσεων και ΕΝΦΙΑ – περιμένει από τις τράπεζες να πείσουν ότι θα προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν λάβει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να παρουσιάσουν τις νέες χρεώσεις.

Κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα ανακοινώσει τις δικές του μειώσεις.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), που έχει προσδιορίσει τα μέγιστα περιθώρια μειώσεων, προκειμένου να μην εμφανιστεί τρύπα στα οικονομικά των τραπεζών και να μην υπάρξει θέμα με τις εποπτικές Αρχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν οι περικοπές στα κόστη των συναλλαγών είναι σημαντικές, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις τράπεζες να ρίξουν στην αγορά τα περίπου 21.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην κυριότητά τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω πλειστηριασμών. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι 15.000-17.000 είναι κατοικίες.

Αν δεν κριθούν οι μειώσεις των τραπεζικών χρεώσεων ικανοποιητικές, τότε δεν θα υπάρξει καμία διευκόλυνση για τις μεταβιβάσεις, τακτοποιήσεις και αναβαθμίσεις των ακινήτων που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2025 την Κυριακή.

Τα έσοδα από προμήθειες αντιστοιχούν συνολικά σε περίπου 21% των συνολικών λειτουργικών εσόδων των τραπεζών.

Εξ αυτών, ένα σημαντικό μέρος, περίπου 30%-40% ανάλογα με την τράπεζα, προέρχεται από προμήθειες και χρεώσεις σε απλές, καθημερινές συναλλαγές, όπως είναι οι μεταφορές χρημάτων, η προμήθεια από αναλήψεις σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών, η έκδοση νέων καρτών, τα έξοδα εξέτασης φακέλου κ.λπ.

Παράλληλα, οι τράπεζες θέλουν αυξήσουν τα επιτοκιακά τους έσοδα μέσω της πιστωτικής επέκτασης και ειδικά μέσω των στεγαστικών δανείων, όπου οι νέες χορηγήσεις είναι υποτονικές. Ενας τρόπος για να το επιτύχουν είναι η αξιοποίηση ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Ομως, η διαδικασία της συμμόρφωσής τους στις διατάξεις του νόμου είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Εάν οι τράπεζες μειώσουν σημαντικά τις προμήθειες, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που ξεκινά από την πλήρη διευθέτηση πολεοδομικών και νομικών προβλημάτων μέχρι την εγγραφή στο Κτηματολόγιο και έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ή η ενοικίαση.

Μάλιστα, το πλαίσιο θα γίνει ακόμα πιο αυστηρό αρχής γενομένης από το 2026, με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ενεργειακό προφίλ των κατοικιών.

Η ρύθμιση εκτιμάται πως θα αυξήσει και τις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, παρατηρείται κινητικότητα από τις τράπεζες, με συνέργειες με εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) αλλά και εταιρείες τεχνολογίας για τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών για την εύρεση και αγορά ακινήτου με τραπεζική χρηματοδότηση.

Η ΕΤΕ θα λανσάρει στις αρχές του νέου έτους την Uniko, μια πλατφόρμα που έχει σχεδιάσει από κοινού με την Quant, θυγατρική της εταιρείας τεχνολογίας Qualco που δραστηριοποιείται στο real estate.

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα μπορεί να βρει στην πλατφόρμα ακίνητα (μεταξύ αυτών και ακίνητα της ΕΤΕ) και θα μπορεί με το πάτημα μερικών κουμπιών να αιτηθεί στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα.

Από τη μεριά της, η εταιρεία διαχείρισης δανείων DoValue έθεσε χθες σε λειτουργία την πλατφόρμα Finthesis, που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και προτείνει στον υποψήφιο αγοραστή διαφορετικά στεγαστικά δάνεια όλων των τραπεζών, ανάλογα με το πιστωτικό του προφίλ και τις προτιμήσεις του όσον αφορά τον τύπο του επιτοκίου, τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό χρηματοδότησης.