«Η μεταβατική διαδικασία και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις σαφείς δεσμεύσεις τους ότι θα σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την χρειάζονται, θα εμποδίσουν να χρησιμοποιείται η Συρία ως βάση τρομοκρατών ή να συνιστά απειλή για τους γείτονές της και θα διασφαλίσουν ότι θα καταστραφούν με ασφάλεια οποιαδήποτε χημικά ή βιολογικά όπλα»,

Με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία είναι τα τελευταία 24ωρα η Δύση, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα με μεγάλη αγωνία, ελπίζοντας σε μια ομαλή “μετάβαση”, ενώ αναμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες.

Ανησυχία στη Δύση για την μετάβαση που είναι σε εξέλιξη στη Συρία και για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες, μετά την πτώση του Άσαντ.

Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν την Τρίτη (12/1) τον διορισμό ενός ηγετικού στελέχους τους, του Μοχάμαντ αλ-Μπασίρ, για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποσχέθηκε στους πολίτες της Συρίας “σταθερότητα και ηρεμία”.

ΕΕ: “Η μετάβαση αυτή παρουσιάζει επίσης τεράστιες προκλήσεις”

Η μετάβαση που είναι σε εξέλιξη στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ προαναγγέλλεται δύσκολη και η χώρα δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα “τρομακτικά σενάρια” του Ιράκ, της Λιβύης και του Αφγανιστάν, προειδοποίησε την Τρίτη (10/12) η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

“Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ιστορικό γεγονός και πρέπει να συγχαρούμε τον συριακό λαό για την απελευθέρωσή του”,δήλωσε η Κάλας κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. “Ωστόσο η μετάβαση αυτή παρουσιάζει επίσης τεράστιες προκλήσεις για τη Συρία και την περιοχή”, πρόσθεσε.

“Υπάρχουν νόμιμες ανησυχίες που αφορούν τις βιαιότητες μεταξύ θρησκευτικών ομάδων, την αναβίωση του εξτρεμισμού και το πολιτικό κενό”, δήλωσε επίσης. “Πρέπει να αποτρέψουμε να επαναληφθούν τα τρομακτικά σενάρια του Ιράκ, της Λιβύης και του Αφγανιστάν”.

Απευθύνοντας έκκληση για την προστασία “όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των μειονοτήτων”, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επέμεινε επίσης στην ανάγκη προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του σεβασμού “της ανεξαρτησίας της και της κυριαρχίας της”.

Η Κάλας εξέφρασε όλη την υποστήριξή της στον Γκέιρ Πέντερσεν, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χάγιαρ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), επικεφαλής του συνασπισμού των ανταρτών, και οι άλλες ένοπλες ομάδες “έστειλαν θετικό μήνυμα στον συριακό λαό”. “Το πιο σημαντικό τεστ” θα είναι η πραγματοποίηση της μετάβασης, προειδοποίησε ωστόσο.

Επαφές ΗΠΑ με Τουρκία, Ισραήλ και συριακές ομάδες αντιπολίτευσης

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με την Τουρκία και τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) από τη βόρεια πόλη Μανμπίτζ, μετά την προέλαση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών, δήλωσε την Τρίτη (10/12) ο εκπρόσωπος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την ασφαλή αποχώρηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων από την πολιορκημένη πόλη Μανμπίτζ, δήλωσε χθες Δευτέρα (09/12) πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή τόσο με τις συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης όσο και με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται πλήρως από την ομάδα του για θέματα εθνικής ασφάλειας και ο σύμβουλός του Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για «προσωρινά μέτρα» επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο συριακός λαός θα είναι σε θέση να καθορίσει το μέλλον του και ότι θα υπάρξει εξέλιξη προς μια «καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και θέλουν να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη σεχταριστική διακυβέρνηση που θα πληροί τα διεθνή πρότυπα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας. Όλες οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν στη συμπεριληπτική και διαφανή διαδικασία και ότι θα απέχουν από κάθε εξωτερική παρέμβαση» ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αναγνωρίσουν και θα στηρίξουν πλήρως τη μελλοντική κυβέρνηση» που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι η συνομιλία επέτρεψε στην Μελόνι να τονίσει και πάλι τη σημασία της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας, όπως και τη σημασία να διασφαλιστεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, η οποία να είναι συμπεριληπτική και σε θέση να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

“Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, την απόλυτη ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία και ακεραιότητα του άμαχου πληθυσμού και να προστατεύουν όλες οι μειονότητες που ζουν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής. Υπό το φως των ταχύτατων εξελίξεων στη χώρα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή”, αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Το Λονδίνο “παρακολουθεί πολύ στενά” τυχόν επιστροφή τζιχαντιστών από τη Συρία

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών “παρακολουθούν πολύ στενά” τυχόν επιστροφή στη Βρετανία από τη Συρία τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ- Άσαντ, δήλωσε την Τρίτη (10/12) η υπουργός Ασφάλειας των Συνόρων και Ασύλου.

“Σαφέστατα, κάθε πιθανή επιστροφή τζιχαντιστών είναι θέμα μεγάλης ανησυχίας, για τον λόγο αυτό θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσεται η κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”, δήλωσε η υπουργός Άντζελα Ιγκλ, όταν ρωτήθηκε από το BBC.

“Να είστε βέβαιοι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν από πολύ κοντά αυτό που συμβαίνει και είμαστε σε επαφή με όλους τους συμμάχους μας για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα”, πρόσθεσε.