Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά δεν μπορεί να τις εκμεταλλευτεί αν δεν απαλλαγεί από τα στερεότυπα της εξωτερικής της πολιτικής

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024, 4:40 μμ

H Περιφερειακή Ασφάλεια στη Μεταπολίτευση ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην οποία συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας (2014-2019), πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, βουλευτής ΝΔ και ο κ. Γιώργος Γεννηματάς, Πρέσβης ε.τ., στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται 12 και 13 Δεκεμβρίου,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Στρατής Αγγελής, δημοσιογράφος, διεθνή θέματα, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, που συντόνισε την συζήτηση, αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα ορόσημο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο, αλλά και οι πρόσφατοι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, θέτοντας το ερώτημα εάν αυτά τα γεγονότα τα εκμεταλλεύτηκε σωστά η χώρα μας.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε χαρακτηριστικά, ότι «σε όλες τις αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηγετών της χώρας με άλλους ηγέτες, με τους γείτονές μας και με τις ΗΠΑ». Στην Ελλάδα δόθηκαν ευκαιρίες με τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αλλά η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στην εξωτερική πολιτική αλλά δεν μπορεί να τις εκμεταλλευτεί αν δεν απαλλαγεί από τα στερεότυπα της εξωτερικής της πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη θέση της εκμεταλλευόμενη τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) και αυτό δεν είναι κακή εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς αυτό «αποφορτίζει την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μιας και η ένταση με τη χώρα μας και κατ’ επέκταση με την ΕΕ δεν είναι προτεραιότητα της Τουρκίας», εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί τη διπλωματική της θέση και να παίξει ρόλο στις εξελίξεις, τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα, μιας και βρίσκεται στο κέντρο της αστάθειας. «Ωστόσο το γεγονός ότι δεν είχαμε ως χώρα ποτέ σταθερές στην εξωτερική μας πολιτική και λειτουργούμε μόνο παθητικά, αντιδρώντας σε καταστάσεις που προκύπτουν, δεν μας βοηθά», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη θητεία του ως Επίτροπος Μετανάστευσης κατά την περίοδο των μεγάλων ροών του 2014, ανέφερε ότι υπήρξαν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τη χώρα μας. «Στην Τουρκία, τότε, βρήκα θετική ανταπόκριση και η Δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά ζήτησε την εξαίρεση του Έβρου από τη ζώνη περιορισμού των ροών από την Τουρκία, λόγω της ευαίσθητης πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή». Όπως ανέφερε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Έβρος να καταστεί πρόκληση για την Ελλάδα, «λειτουργώντας ως πύλη εισόδου από την Τουρκία προς την Ευρώπη».

«Σήμερα ίσως να δούμε ξανά αύξηση μεταναστευτικών ροών. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να μη σταματήσουν οι αιτήσεις ασύλου, αλλά να γίνονται με αυστηρά κριτήρια. Ως χώρα πρώτης γραμμής, θα δεχθούμε πίεση με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, όχι από το νέο κύμα μετανάστευσης, αλλά από ένα ενδεχόμενο κύμα τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιώργος Γεννηματάς, Πρέσβης ε.τ., σημείωσε, στην τοποθέτησή του, ότι η Τουρκία πάντα εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις προς όφελός της, ότι από το 1920 έως και το 1990 δεν είχε κανένα ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ότι ξεκίνησε να παίζει ρόλο μετά την Αραβική Άνοιξη όπου έγινε-παραδόξως-αποδεκτός από τον αραβικό κόσμο.

«Η σημερινή κατάσταση είναι πιο πολύπλευρη. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να διευρύνει την ατζέντα της πέρα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Οι εκφράσεις-στερεότυπα όπως ‘είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με τους Τούρκους γείτονές μας’ δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις και πρέπει να τις αποβάλλουμε ως χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του κ. Αγγελή «Μετά τον Ερντογάν, τι;», ο κ. Γεννηματάς απάντησε ότι ο μέσος Τούρκος πολίτης περνά μία ‘κρίση ταυτότητας’ ανάμεσα στις ανατολίτικες καταβολές του και την προοπτική δυτικοποίησής του, αλλά, είπε, ότι ως διάδοχη κατάσταση του κ. Ερντογάν στην ηγεσία της χώρας πιστεύει ότι θα είναι οι Κεμαλιστές.