Η Γερμανία μπαίνει και τυπικά σε περίοδο εκλογών, καθώς ο Όλαφ Σολτς δεν πήρε -όπως αναμενόταν- ψήφο εμπιστοσύνης.

Μετά από μια διαδικασία τριών ωρών, λίγο μετά τις 16:30 τοπική ώρα (17:30) Ελλάδος, από τους 733 βουλευτές που έχει συνολικά η Μπούντεσταγκ, ψήφισαν οι 717. Οι 394 ψήφισαν κατά, 207 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ 116 απείχαν.

Για πέμπτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία ένας καγκελάριος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Για τον Όλαφ Σολτς η πορεία προς τις εκλογές ήταν προσυμφωνημένη, καθώς η ημερομηνία έχει οριστεί με διακομματική συναίνεση για τις 23 Φεβρουαρίου.

Σήμερα εμφανίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, βάσει του άρθρου 68 του Γερμανικού Συντάγματος.

Η ψηφοφορία που ακολούθησε επικύρωσε την απόφαση για πρόωρες εκλογές, αφού ο καγκελάριος Σολτς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης.

O Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη διάλυση της Βουλής.

Μετά την απόφαση του προέδρου για διάλυση της Βουλής, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές εντός 60 ημερών, βάσει του άρθρου 39 του Γερμανικού Συντάγματος, επισημαίνει η DW.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος με τη σειρά του δεν υποχρεούται -βάσει Συντάγματος- να το πράξει, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση θα συναινέσει, δεδομένου ότι υπάρχει διακομματική συναίνεση.

Ο «σεβασμός για όλους» ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση της Bundestag για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Το σύνθημα αυτό θα είναι επίσης το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά την ομιλία του, ο Σολτς, πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας, επέρριψε για μία ακόμη φορά στον αρχηγό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ την ευθύνη για τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, κάνοντας λόγο για «δολιοφθορά» και «ζημία στη δημοκρατία», ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση προϋποθέτει «ηθική ωριμότητα».

«Στόχος μου είναι να προωθήσω τις εκλογές» δήλωσε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι επιδιώκει να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Ως κεντρικό διακύβευμα των εκλογών ανέδειξε τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η Γερμανία, προκειμένου «να παραμείνει μια ισχυρή βιομηχανική χώρα» και να διατηρήσει και να ενισχύσει την ευημερία των πολιτών της.

«Ας τολμήσουμε να επενδύσουμε στη χώρα μας. Αυτή η απόφαση είναι τόσο θεμελιώδης ώστε πρέπει να τη λάβουν οι ψηφοφόροι» τόνισε, με το βλέμμα στις προτάσεις περί εκσυγχρονισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου «φρένου χρέους», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές της χώρας, στις ένοπλες δυνάμεις και στη βιομηχανία.