«Η δικαστική περιπέτεια ενός λαχείου» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της περιπέτειας ενός 68χρονου ανάπηρου συνταξιούχου, του οποίου ναι μεν χαμογέλασε η τύχη, αλλά όταν το αντελήφθη είχε χάσει 75.000 ευρώ που είχε κερδίσει στο Λαϊκό Λαχείο, καθώς πήγε να εισπράξει τα χρήματα με καθυστέρηση επτά μηνών.
Ομως η δικαστική περιπέτεια ενός τυχερού λαχείου δεν σταματάει εδώ, καθώς ο 68χρονος προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας το ποσό που κέρδισε, αλλά οι νωχελικοί ρυθμοί της Δικαιοσύνης βρήκαν τα δύο παιδιά του ως κληρονόμους να συνεχίζουν στον Αρειο Πάγο τον δικαστικό αγώνα του αποβιώσαντος πατέρα τους.
Παραγραφή
Ο 68χρονος αγόρασε μια πεντάδα του Λαϊκού Λαχείου η οποία κέρδισε 75.000 ευρώ. Επτά μήνες μετά την κλήρωση επισκέφθηκε το πρακτορείο όπου είχε αγοράσει το τυχερό λαχείο. Η πράκτορας τον ενημέρωσε ότι είχε κερδίσει, κάτι που ο ίδιος αγνοούσε. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης η πράκτορας τηλεφώνησε στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων και εξέθεσε το περιστατικό, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να του δοθούν τα χρήματα, γιατί «το δικαίωμά του είχε παραγραφεί και τα κέρδη είχαν περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο».
Ετσι, προσέφυγε στα δικαστήρια επικαλούμενος ότι «είναι ηλικίας 68 ετών, διαμένει 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, μένει μόνος του μετά τον θάνατο της γυναίκας του αντιμετωπίζοντας χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας καρδιολογικής αλλά και ψυχιατρικής φύσης και για τους λόγους αυτούς έχει κριθεί ανάπηρος σε ποσοστό 80% και έχει λάβει σύνταξη αναπηρίας».
Ακόμη, υποστήριξε ότι «η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τον θάνατο της συζύγου του, τη σοβαρότατη ασθένεια του γαμπρού του, ο οποίος διεγνώσθη ότι πάσχει από λευχαιμία, καθώς και την ψυχική ασθένεια της κόρης του, που υποφέρει από βαρύτατη συναισθηματική διαταραχή».
Προσέθεσε επίσης ότι «η μη ομαλή ψυχική του κατάσταση, σε συνδυασμό και με τη δυσμενή κατάσταση της σωματικής του υγείας, συνιστά αντικειμενικά λόγο ανωτέρας βίας» και «η κατάσταση της υγείας του αποτέλεσε εμπόδιο στο να αντιληφθεί την κερδοφορία του λαχνού που είχε αγοράσει και να εμφανιστεί, είτε αυτοπροσώπως είτε διά αντιπροσώπου, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των τεσσάρων μηνών και να ζητήσει την καταβολή των κερδών του Λαϊκού Λαχείου που κατείχε».
Ολοι αυτοί οι παράγοντες υγείας κ.λπ., υπογράμμιζε, αποτελούν λόγους ανωτέρας βίας οι οποίοι αναστέλλουν την τετράμηνη προθεσμία εξαργύρωσης του λαχείου, με την παραγραφή της αξίωσης είσπραξης να ξεκινά από την ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης. Από νομικής σκοπιάς, υποστήριξε ότι η τετράμηνη προβλεπόμενη προθεσμία για την είσπραξη των κερδών από τα λαχεία «συνιστά υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών του Αστικού Κώδικα και της νομοθεσίας», ενώ έχει τεθεί «καθ’ υπέρβασιν των αρχών της καλής πίστης και των χρηστών ηθών στις συναλλαγές», αλλά και καταχρηστικά, καθώς «περιορίζει υπέρμετρα και αναιτιολόγητα τα δικαιώματα του νόμιμου δικαιούχου για την απόληψη των κερδών του λαχείου».
Σκωτσέζικο ντους
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα σκωτσέζικο δικαστικό ντους για τον 68χρονο τυχερό-άτυχο. Στο Πρωτοδικείο έχασε τη δικαστική μάχη, καθώς απορρίφθηκε ως αβάσιμη η αγωγή του. Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι ισχύει η τετράμηνη παραγραφή για την εξαργύρωση των λαχείων που κερδίζουν χρηματικά ποσά, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση.
Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε κάτω. Ασκησε έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης και στο Εφετείο τού χαμογέλασε πάλι -για λίγο όμως- η τύχη. Οι εφέτες έκαναν δεκτή την έφεσή του κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση που θέτει το τετράμηνο ως ανώτατο όριο είσπραξης των κερδών από τα λαχεία είναι ανίσχυρη.
Κλείσιμο
Και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ισχύει η τετράμηνη παραγραφή, αλλά να ισχύει «η προβλεπόμενη από το άρθρο 90 του ν. 2382/1995 “Περί δημοσίου λογιστικού, ελέγχου των δαπανών” πενταετής παραγραφή, που δεν είχε παρέλθει κατά την άσκηση της αγωγής». Και οι εφέτες αναγνώρισαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στον 68χρονο το ποσό των 75.000 ευρώ.
Εσβησε το χαμόγελο
Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες έσβησαν το χαμόγελο των παιδιών του αποβιώσαντος πλέον 68χρονου, καθώς είχαν εντελώς αντίθετη άποψη από τους εφέτες. Το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση κρίνοντας ότι το Εφετείο «έσφαλε κατά την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου».
Οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι το δικαίωμα είσπραξης των κερδών από Κρατικά Λαχεία είναι εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης και αμέσως μετά επέρχεται αυτοδικαίως παραγραφή. Αυτό έχει ως συνέπεια ο κάτοχος λαχείου που έχει κερδίσει να μην μπορεί να εισπράξει το κερδηθέν ποσό, καθώς αυτό έχει περιέλθει στο Δημόσιο.
Ενας 68χρονος κέρδισε στο Λαϊκό, αλλά το αντιλήφθηκε επτά μήνες αργότερα, ενώ στους τέσσερις παραγράφονται τα κέρδη υπέρ του Δημοσίου – Εχασε την αγωγή στο Πρωτοδικείο, κέρδισε στο Εφετείο και πριν κριθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, απεβίωσε – Τη μάχη δίνουν πλέον τα παιδιά του
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή