Το αρχαίο Φοινικικό ναυάγιο, ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1994 ανοιχτά της ακτής της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, κοντά στην πόλη Mazarrón. Φωτογραφία: Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της Ισπανίας
Ένα αρχαίο ναυάγιο ηλικίας 2.600 ετών αναδύθηκε από τη θάλασσα ανοιχτά της Ισπανίας – Παραμένει σχεδόν άθικτο
Το αρχαίο φοινικικό ναυάγιο, χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1994, ανοιχτά της ακτής της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, κοντά στην πόλη Mazarrón, σύμφωνα με πληροφορίες του ισπανικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν επιχειρήσει να συμπληρώσουν τα κενά στη γνώση σχετικά με τον πολιτισμό των Φοινίκων. Η υποβρύχια αρχαιολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη του ναυτικού πολιτισμού. Παρά τις πολλές προσπάθειες, η ανακάλυψη αρχαιολογικών στοιχείων, θαμμένων στην Μεσόγειο για 3.000 χρόνια, έχει αποδεχθεί δυσχερής.
Με την ονομασία Mazarrón II, το ναυάγιο αυτό ήταν ένα από τα δύο που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο, το Mazarrón I, εντοπίστηκε αρχικά το 1993, ανασύρθηκε από το νερό τον Ιούνιο του 1995, και μπήκε προς έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας το 2005, ύστερα από χρόνια εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με το Μουσείο.
Το Mazarrón II παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους και τους μελετητές, επειδή είναι ένα από τα λίγα μόνο ναυάγια της εποχής των Φοινίκων που έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτα, εξηγεί ο Carlos de Juan, επικεφαλής του προγράμματος ανασκαφής, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.
Το πανεπιστήμιο, συνεργάστηκε με την τοπικό τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μούρθια, προκειμένου να διεξάγει την ανασκαφή.
Μια ομάδα από 14 εμπειρογνώμονες συνεργάστηκε με τον de Juan για να ανασύρει τον ναυάγιο από την θάλασσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, με το πρόγραμμα να ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται στις 7 Νοεμβρίου. Στο βίντεο φαίνονται οι δύτες που κουβαλούν ξύλινα θραύσματα του ναυαγίου στην επιφάνεια.
Ο Πολιτισμός των Φοινίκων, ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που αναπτύχθηκε κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μεσογείου, στην περιοχή που είναι σήμερα ο Λίβανος, η Συρία και το Ισραήλ, σχεδόν από το 1.500 έως το 300 π.Χ.
Πριν από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, την περιοχή της Μεσογείου διοικούσαν οι Φοίνικες. Η καρδιά της φοινικικής επικράτειας, ήταν η πόλη κράτος Τύρος, ο σημερινός Λίβανος. Ο φοινικικός πολιτισμός διήρκεσε σχεδόν από το 1550 έως το 300 π.Χ., όταν οι Πέρσες, και αργότερα οι Έλληνες, κατέκτησαν την Τύρο.
Οι Φοίνικες έχουν μείνει στην ιστορία κυρίως ως επιδέξιοι ναυτικοί και εύστροφοι έμποροι. Αξιοποίησαν τη στρατηγική θέση της περιοχής, ως σταυροδρόμι ανατολικών και δυτικών πολιτισμών, για να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία του εμπορίου που εκτεινόταν από την Εύφορη Ημισέληνο, στα ανατολικά, μέσα από τα νησιά της Μεσογείου Θάλασσας και δυτικά μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Αν και, σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι Φοίνικες ευδοκίμησαν για μια περίοδο λόγω του εμπορίου, δημιούργησαν το αλφάβητο που αποτέλεσε τη βάση για τα μεταγενέστερα συστήματα των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Ωστόσο, πολλά από τα ίχνη του πολιτισμού τους, θεωρείται ότι χάθηκαν μέχρι τον 20ο αιώνα.
Οι Φοίνικες δεν είχαν κεντρική κυβέρνηση.
Όπως και οι Έλληνες, ο πολιτισμός των Φοινίκων αποτελούταν από ένα σύνολο ανεξάρτητων πόλεων – κρατών. Οι οικισμοί και οι εμπορικοί τους εταίροι, εκτείνονταν στην ακτή της Μεσογείου ανά τρεις ηπείρους.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Jonathan Prag, η τοποθεσία των Φοινίκων, στο σταυροδρόμι σημαντικών εμποριών δρόμων, είναι ο λόγος για τον οποίο οι Φοίνικες ανέπτυξαν τόσο εντυπωσιακές ναυτικές δεξιότητες.
«Ήταν σε ένα καθοριστικό σημείο μετάβασης για την μεταφορά των αγαθών, του εμπορίου και των ανθρώπων έξω από την Μεσόγειο», λέει χαρακτηριστικά.
Τεχνουργήματα όπως το Mazarrón II, μπορούν να συντελέσουν στην καλύτερη κατανόηση του Φοινικικού Πολιτισμού, είπε ο de Juan. Σημείωσε στα σχόλιά του προς το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια ότι, λίγα είναι γνωστά σχετικά με την Φοινικική ναυτική κατασκευή, ακόμη και τώρα και παρά τον πλούτο πληροφοριών σχετικά με τα πλοία που χτίστηκαν κοντά στην Μεσόγειο από τους Αρχαίους Έλληνες.
«Για τον λόγο αυτό, το ναυάγιο είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά σ’ αυτό το πεδίο μελέτης», είπε ο de Juan. Σημείωσε ότι, τα τμήματα του Mazarrón II, μοιάζουν με κατασκευαστικά σχέδια που χαρακτηρίζουν πολιτισμούς σ’ ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, όμως ορισμένα είναι ξεχωριστά και μυστηριώδη, τουλάχιστον προς το παρόν.
Κάθε τμήμα του ναυαγίου, μεταφέρθηκε στο εργαστήριο, στο μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στη νότια Ισπανία.
Οι ερευνητές στο εργαστήριο θα συντηρήσουν τα ευρήματά του, σε μια διεργασία που, πολύ πιθανόν, θα διαρκέσει πολλά περισσότερα χρόνια.