Έλον Μασκ και Βιβέκ Ραμασουάμι υπερασπίζονται τις βίζες για ξένους εργαζόμενους- Τριγμοί στο «στρατόπεδο» Τραμπ

Όπως μεταδίδει το CNN, o Μασκ και ο Ραμασουάμι, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τον Τραμπ να ηγηθούν του Υπουργείου Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης, υπερασπίστηκαν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαζόμενους με βίζες H-1B, υποστηρίζοντας ότι οι τεχνολογικές εταιρείες — περιλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στον Μασκ — εξαρτώνται από ξένους εργαζόμενους για τη λειτουργία τους. Ωστόσο, το μήνυμά τους ενόχλησε μερικούς από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση του να επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση και να προωθήσει την αμερικανική εργασία.

Ο Τραμπ είχε περιορίσει την πρόσβαση σε βίζα για ξένους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και είχε επικρίνει το πρόγραμμα H-1B σε προηγούμενες δηλώσεις του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το 2024, ο Τραμπ έδειξε μια διάθεση να νομιμοποιήσει κάποιους αλλοδαπούς εργαζόμενους αν αποφοίτησαν από αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, ο Μασκ δήλωσε ότι οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες χρειάζονται «διπλάσιο» αριθμό μηχανικών από αυτούς που εργάζονται σήμερα στην Αμερική και συνέκρινε τα οφέλη του προγράμματος με την ομάδα επαγγελματικού αθλητισμού που προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο.

«Αν θέλεις η ΟΜΑΔΑ σου να κερδίσει το πρωτάθλημα, πρέπει να προσλάβεις τα κορυφαία ταλέντα, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό επιτρέπει σε όλη την ΟΜΑΔΑ να κερδίσει», έγραψε ο Μασκ στο X.

«Αναφέρομαι στο να φέρουμε μέσω νόμιμης μετανάστευσης το κορυφαίο ~0,1% των ταλέντων στη μηχανική, το οποίο είναι απαραίτητο για την Αμερική να συνεχίσει να κερδίζει», έγραψε ο Μασκ σε άλλη ανάρτησή του την Πέμπτη. «Το να σκεφτόμαστε την Αμερική ως μια επαγγελματική αθλητική ομάδα που κερδίζει εδώ και καιρό και θέλει να συνεχίσει να κερδίζει είναι η σωστή νοητική προσέγγιση.»

Ο Ραμασουάμι, Αμερικανός πολίτης πρώτης γενιάς με γονείς από την Ινδία, συμφώνησε με τον Μασκ ενώ υπερασπίστηκε τις εταιρείες που αναζητούν εργατικά χέρια εκτός ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι τεχνολογικές εταιρείες προσλαμβάνουν μηχανικούς που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ ή που είναι παιδιά Αμερικανών μεταναστών, γιατί «η αμερικανική κουλτούρα έχει τιμήσει τη μετριότητα αντί για την αριστεία», επικαλούμενος τις απεικονίσεις έξυπνων μαθητών σε τηλεοπτικές κωμωδίες όπως τα «Boy Meets World», «Saved By The Bell» και «Family Matters» ως αποδείξεις.

«Η αμερικανική κουλτούρα έχει τιμήσει τη μετριότητα αντί για την αριστεία για πολύ καιρό (τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 και πιθανόν και νωρίτερα). Αυτό δεν ξεκινάει από το πανεπιστήμιο, ξεκινάει από ΝΩΡΙΣ», έγραψε την Πέμπτη. «Μια κουλτούρα που γιορτάζει την βασίλισσα του χορού αντί για τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας, ή τον αθλητή αντί για τον απόφοιτο, δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς.»

Η υποστήριξη για τους ξένους εργαζόμενους πυροδότησε επιθέσεις από υποστηρικτές του MAGA, οι οποίοι ανησυχούν ότι η επέκταση του προγράμματος H-1B θα μπορούσε να υπονομεύσει την επιθυμία τους να περιοριστεί η μετανάστευση υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Πιστοί υποστηρικτές του Τραμπ, όπως η ακτιβίστρια της άκρας δεξιάς Λόρα Λούμερ, η συντηρητική σχολιάστρια Άν Κούλτερ και ο πρώην βουλευτής Μάτ Γκέιτς, έχουν επικρίνει τους δύο τεχνολογικούς επιχειρηματίες για τη στάση τους.

«Τους υποδεχτήκαμε τους τεχνολογικούς τύπους όταν ήρθαν τρέχοντας προς το μέρος μας για να αποφύγουν την δασκάλα της τρίτης τάξης που επέλεγε το φύλο του παιδιού τους — και την προφανή οικονομική παρακμή της κυβέρνησης Μπάιντεν/Χάρις», έγραψε ο Γκέιτς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. «Δεν τους ζητήσαμε να σχεδιάσουν μια πολιτική μετανάστευσης.»

Οι δηλώσεις του Μασκ και του Ραμασουάμι προκάλεσαν επίσης καταδίκη από την πρώην Πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία απάντησε στην ανάρτηση του Ραμασουάμι καλώντας την επερχόμενη κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς εργαζόμενους αντί για τους ξένους εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάξεις τα σύνορα και να δεις πόσοι θέλουν ό,τι έχουμε εμείς. Θα πρέπει να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργαζόμενους», έγραψε η Χέιλι την Πέμπτη.

Η θέση του Μασκ και του Ραμασουάμι βρήκε υποστήριξη και από μερικούς Δημοκρατικούς.

«Το κατανοούν εν μέρει, απολύτως», είπε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, στη δημοσιογράφο Κέιτλαν Κόλινς του CNN στην εκπομπή “The Source” την Πέμπτη το βράδυ, λέγοντας ότι επαίνεσε την αναγνώριση της αξίας των μεταναστών επιχειρηματιών, ενώ ελπίζει ότι θα αναγνωρίσουν και το ρόλο που διαδραματίζουν οι μετανάστες χαμηλότερης ειδίκευσης σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η γεωργία και η κατασκευή.

«Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται για εταιρείες που ιδρύθηκαν από μετανάστες. Αυτές οι θέσεις εργασίας δεν θα υπήρχαν σήμερα αν δεν επιτρέπαμε αυτούς τους μετανάστες να μπουν», είπε ο Πόλις.

Το πρόγραμμα βίζας H-1B επιτρέπει σε 65.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και χορηγεί άλλες 20.000 βίζες σε εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας που έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα συνδέεται συχνά με τον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι εταιρείες έχουν μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζόμενους. Ο Μασκ ήρθε στις ΗΠΑ ως ξένος φοιτητής και αργότερα εργάστηκε με βίζα H-1B.

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως αντιταχθεί στις βίζες H-1B, τις οποίες είχε επικρίνει έντονα κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεδρικής εκστρατείας, χαρακτηρίζοντας τις ως μέσο για «κατάχρηση». Σε δήλωσή του το 2016, ο Τραμπ επιτέθηκε στο πρόγραμμα H-1B, λέγοντας ότι επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να φέρνουν ξένους εργαζόμενους στη χώρα «με τον ρητό σκοπό να αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς».

Το 2020, ο Τραμπ περιόρισε την πρόσβαση στις βίζες H-1B σε αρκετές περιπτώσεις, ως μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησής του να περιορίσει τη νόμιμη μετανάστευση, ενώ ανταποκρινόταν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19.

Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη προεδρική του εκστρατεία, ο Τραμπ φαίνεται να είναι πιο ανεκτικός προς τους εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους που έρχονται για να εργαστούν στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του σε podcast τον Ιούνιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να χορηγήσει μόνιμη κατοικία σε οποιονδήποτε ξένο υπήκοο αποφοίτησε από αμερικανικό πανεπιστήμιο.

«Αυτό που θέλω να κάνω, και αυτό που θα κάνω, είναι – όταν αποφοιτάς από το πανεπιστήμιο, νομίζω ότι θα πρέπει να παίρνεις αυτόματα, ως μέρος του διπλώματός σου, μια πράσινη κάρτα για να μπορείς να παραμείνεις σε αυτή τη χώρα», είπε ο Τραμπ στο podcast “All In”.

Η αντιπαράθεση του Μασκ με μέλη της βάσης του Τραμπ σχετικά με το ζήτημα των βίζας αποτελεί άλλο ένα κεφάλαιο στην αυξανόμενη επιρροή του δισεκατομμυριούχου τεχνολόγου στην τροχιά του εκλεγμένου προέδρου. Μετά το γεγονός ότι ο Μασκ ηγήθηκε της αντίθεσης σε ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης, το οποίο τελικά ακυρώθηκε όταν ο Τραμπ τάχθηκε εναντίον του, οι Δημοκρατικοί άρχισαν να χαρακτηρίζουν χλευαστικά τον τεχνολογικό μεγιστάνα «Πρόεδρο Μασκ», υπονοώντας ότι ο Μασκ καθοδηγεί τους πολιτικούς στόχους του Τραμπ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση συντηρητικών ακτιβιστών στην Αριζόνα την Κυριακή, ο Τραμπ αντέτεινε στις επιθέσεις από τους Δημοκρατικούς.

«Όχι, δεν παίρνει την προεδρία. Μου αρέσει να έχω έξυπνους ανθρώπους», είπε. «Έχουν ξεκινήσει μια νέα μόδα. ‘Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία’, ‘Ουκρανία, Ουκρανία, Ουκρανία’, όλες οι διάφορες απάτες. Η νέα είναι ‘Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει παραχωρήσει την προεδρία στον Έλον Μασκ.’ Όχι, όχι, αυτό δεν συμβαίνει».