Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αλλάζει το τοπίο και στην Ευρώπη με την Ελλάδα να φαίνεται πως ακολουθεί κατά πόδας τη Γερμανία στις πολιτικές ασύλου. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9/12) η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) της Γερμανίας αναστέλλει «τη λήψη αποφάσεων σχετικά με αιτήματα ασύλου, εξαιτίας της «ασαφούς κατάστασης» που επικρατεί στη Συρία.

Λίγο αργότερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως «παγώνουν» και στην Ελλάδα οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, από αυτήν την εξέλιξη θα επηρεαστούν περίπου 9.000 Σύροι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το αρμόδιο υπουργείο.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη Μέση Ανατολή διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία. Μετά την θριαμβευτική επικράτηση των ισλαμιστών ανταρτών όλος ο κόσμος παρακολουθεί «μουδιασμένος» τα γεγονότα να «τρέχουν». Στη Γερμανία πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις που σχετίζονται με τα γεγονότα.

Στην Ευρώπη το τέλος της δυναστείας Άσαντ χαιρετίστηκε με τους ηγέτες του μπλοκ να μιλούν για ιστορική αλλαγή στην περιοχή χωρίς να παραγνωρίζουν τους κινδύνους.

Μετά από 50 χρόνια και πλέον η δυναστεία των Άσαντ ρίχνει αυλαία με τον Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι να μπαίνει πανηγυρικά στη Δαμασκό

Χθες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγραψε στο Χ: «Το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ στη Συρία είναι καλά νέα. Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι ο νόμος και η τάξη να αποκατασταθούν γρήγορα στη Συρία. Όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασίας τώρα και στο μέλλον».

Today we stand with all Syrians who are full of hope for a free, just and safe Syria.A political solution to the conflict in Syria is possible. With international partners and on the basis of the resolutions of the UN Security Council, Germany will make its contribution.— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) December 8, 2024

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε μήνυμά της μέσω της πλατφόρμας Χ, κάνει λόγο για μια «πρώτη μεγάλη ανάσα ανακούφισης» για εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία. Συγχρόνως όμως τονίζει ότι η χώρα δεν θα πρέπει να πέσει εκ νέου «στα χέρια άλλων εξτρεμιστών, ανεξάρτητα από το προσωπείο που φέρουν», θεωρώντας επιτακτική πια την προστασία των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων: Κούρδων, Αλεβιτών, Χριστιανών.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Μίχαελ Ροτ, έκανε λόγο για τέλος της «αιμοσταγούς κοσμικής δικτατορίας» του Άσαντ προειδοποιώντας όμως ότι η συνέχεια δεν μπορεί να είναι μια «θρησκευτική φονταμενταλιστική δικτατορία». Όπως ανέφερε, η Συρία «αξίζει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα».

Και στην Αυστρία ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, έδωσε επίσης εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις χορηγήσεις ασύλου. Ανάλογες αποφάσεις λήφθηκαν και σε Δανία και Νορβηγία.