Φραγμό στα διαμονητήρια σε Σκήτες, Κελλιά και Καλύβες βάζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, σε μια προσπάθεια «να διαφυλάξει τον ησυχαστικό χαρακτήρα του Ιερού ημών Τόπου». Τα διαμονητήρια είχαν κοπεί στη διάρκεια του κορωνοϊού, αλλά οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Περιβόλι της Παναγίας μετά την άρση των περιορισμών και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό.
Επιπλέον το μεγάλο ρεύμα των Βαλκάνιων, κυρίως των Ρουμάνων, προς τα Ιεροσόλυμα ανακόπηκε, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και οι προσκυνητές στρέφονται πλέον στο Άγιον Όρος.
Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση, την τελευταία της χρονιάς, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε να θέσει περιοριστικά μέτρα και να ορίσει μέγιστο αριθμό διαμονητηρίων σε Σκήτες, Κελλιά και Καλύβες.
Συζήτηση έγινε και για περιορισμό των επισκεπτών στα μοναστήρια, πολλά όμως δεν δέχτηκαν να μπει όριο στα διαμονητήρια και το θέμα έμεινε ως έχει. Να σημειωθεί εδώ, πως υπάρχουν Μονές, όπως η Ξηροποτάμου που δεν δέχονται προσκυνητές ή άλλες όπως λ.χ. η Σίμωνος Πέτρας που δέχονται πολύ μικρό αριθμό.
Στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας έγινε γνωστό πως το 2024 επισκέφτηκαν το Άγιον Όρος περίπου 158.000 προσκυνητές, κατά 8.000 περισσότεροι από το 2023, που ήταν γύρω στους 150.000.
Ως εκ τούτου αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα, τα οποία μάλιστα ισχύουν από αύριο, 1η Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με αυτά:
* Στις Κοινοβιακές Σκήτες ο μέγιστος αριθμός διαμονητηρίων είναι μέχρι 200 τον μήνα
* Στα Κυριακά (μικρές εκκλησίες) των Σκητών μέχρι 50 τον μήνα
* Στα Κελλιά και τις Καλύβες μέχρι 20 τον μήνα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, απαγορεύεται η είσοδος σε ομάδες προσκυνητών μεγαλύτερες των 5 ατόμων, εξαιρούνται ωστόσο ομάδες μαθητών ή φοιτητών ιερατικών και στρατιωτικών σχολών.
Οι περιορισμοί ισχύουν για τα ειδικά διαμονητήρια, αυτά δηλαδή που αφορούν σε πρόσκληση από Σκήτες, Κελλιά και Καλύβες προς τους προσκυνητές, ενώ αυστηρές συστάσεις υπάρχουν και για τα γενικά, εκείνα που εκδίδονται και στη συνέχεια οι προσκυνητές αναζητούν φιλοξενία. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση, δεν μπορεί ένα μοναστήρι να αρνηθεί τη φιλοξενία, ειδικά σε όσους φτάνουν έξω από την πόρτα του, ωστόσο στις τηλεφωνικές κλήσεις μπορούν να αναφέρουν πως λόγω του ησυχαστικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να δεχτούν άλλους προσκυνητές.
Απόβαση Ρουμάνων και Σέρβων
Στην πλειονότητά τους οι προσκυνητές του Αγίου Όρους είναι Έλληνες, ενώ από τις άλλες εθνικότητες την πρωτοκαθεδρία για το 2024 είχαν οι Ρουμάνοι και ακολούθησαν κατά σειρά Σέρβοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί (που μένουν σε ευρωπαϊκές χώρες), Κύπριοι, Ρώσοι, Γεωργιανοί, Μολδαβοί, Βόσνιοι.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων με τις εθνικότητες, μέσα στο 2024 το Άγιον Όρος επισκέφτηκαν 28 προσκυνητές από την Κίνα, 20 από την Τουρκία, 11 από τη Βραζιλία, 6 από την Κορέα, 5 από την Ιαπωνία, 5 από τη Σαουδική Αραβία, 4 από το Μεξικό και από 3 από τη Ζάμπια, το Τατζκιστάν και τη Σιέρα Λεόνε.