Μπορεί το DNA της να είναι ολλανδικό, οι ενεργειακές τεχνολογίες της όμως αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη και ταξιδεύουν από εκεί ανά τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ευρώπη και φτάνοντας μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία. Η NET2GRID, μια ολλανδική scale-up εταιρεία software, με πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του διεθνούς στερεώματος, όπως η πορτογαλική EDP, η Ε.ΟΝ Germany, η βελγική EDF, η ιταλική ENI, αλλά και η DTE και η Hydro One Canada στην Αμερική, διαθέτει το τεχνολογικό της hub στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολεί 73 άτομα από τα συνολικά 84 που έχει σε Ελλάδα και Ολλανδία. Στόχος μάλιστα είναι ο αριθμός των εργαζομένων της στη Θεσσαλονίκη να φτάσει τους 100 μέχρι το 2026.
Η NET2GRID είναι μια AI-powered επιχείρηση, που αξιοποιεί τα δεδομένα οικιακής ενέργειας, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να αναλύσει την ενεργειακή κατανάλωση στο σπίτι σε επίπεδο οικιακής συσκευής ή οικιακής δραστηριότητας, δημιουργώντας χάρη στην NET2GRID EnergyAI™ λύση της ένα ενεργειακό προφίλ χρήσιμο για τους ενεργειακούς παρόχους και στη συνέχεια για τον ίδιο τον καταναλωτή.
Αυτή την περίοδο μάλιστα έχει επαφή με δύο ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα για πιλοτικές εφαρμογές της λύσης της, ενώ, μετά την εδραίωσή της στην Ευρώπη, θέλει να διευρύνει την παρουσία της στην αγορά της Αμερικής, αλλά και να εξασφαλίσει στρατηγικές συνεργασίες, ώστε η τεχνολογία της να ενταχθεί σε πλατφόρμες ή εξοπλισμούς ξένων εταιρειών με ευρεία γεωγραφική κάλυψη. Για παράδειγμα η εγκατάσταση της λύσης της σε έξυπνους μετρητές, που είναι διαδομένοι στις ξένες αγορές, είναι ένα ζητούμενο.
«Πέραν της επέκτασης στις ξένες αγορές, η ελληνική αγορά μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς εδώ είναι το μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού μας» λέει στη Voria.gr ο country manager της NET2GRID στην Ελλάδα και chief operating officer του ολλανδικού ομίλου, Δρ. Δημήτρης Δούκας.

Το έξυπνο ενεργειακό προφίλ

Η NET2GRID συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στον οικιακό καταναλωτή, τα οποία αντλεί είτε από έναν έξυπνο μετρητή είτε από δικό της hardware που εγκαθίσταται στον μετρητή είτε από μια πλατφόρμα συλλογής δεδομένων άλλων αρχών. Η  ανάλυση επικεντρώνεται στην καταναλωτική συμπεριφορά και επιμερίζεται σε επίπεδο συσκευής ή οικιακής δραστηριότητας. Μπορεί για παράδειγμα να διαμορφωθεί η εικόνα της κατανάλωσης στο ψυγείο, την τηλεόραση, την κουζίνα ή σε ένα πεδίο καθημερινής δραστηριότητας, όπως η μαγειρική. Η πληροφορία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τον οικιακό καταναλωτή, καθώς συνειδητοποιεί πού καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και πώς μπορεί να κάνει εξοικονόμηση, ενώ έχει κι ένα επιπλέον κίνητρο για μια πιο «πράσινη» συμπεριφορά. Πολύ σημαντική όμως είναι η γνώση κυρίως για τους ενεργειακούς παρόχους που έχουν στα χέρια τους ένα ενεργειακό προφίλ των πελατών τους, πάνω στο οποίο μπορούν να βασίσουν στοχευμένα πακέτα και προσφορές, αλλά και να προσφέρουν customised υπηρεσίες και πέραν της ενέργειας. Για παράδειγμα αν η ανάλυση των στοιχείων δείξει πως ένας καταναλωτής που μένει σε μια μονοκατοικία έχει μεγάλες καταναλώσεις την ημέρα, μπορεί ενδεχομένως να του προταθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ή αν διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορεί να του προσφερθούν επιλογές για το πότε να το φορτίζει για λιγότερο κόστος. Στην περίπτωση του καταναλωτή η ενημέρωση γίνεται από την ενεργειακή εταιρεία μέσω ενός mobile app ή ενός webportal, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί από τη NET2GRID.

Από το Zeist στη Θεσσαλονίκη
 
Η NET2GRID δημιουργήθηκε στα τέλη του 2011 στο Zeist, ένα προάστιο της Ουτρέχτης, από τον Bert Lutje Berenbroek με πρώτο αντικείμενο μια λύση hardware για την παροχή δεδομένων. Πολύ σύντομα όμως η τότε start up αντιλήφθηκε πως έπρεπε να διευρύνει το πεδίο δράσης της -πέραν της διάθεσης των data- και στην ανάλυση. Άρχισε έτσι να αναζητά εξωτερικούς συνεργάτες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο software κομμάτι. Μέσα από μια ευτυχή συγκυρία και τη συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Bert Lutje Berenbroek γνώρισε τον Δημήτρη Δούκα που ανήκε τότε στο ερευνητικό δυναμικό του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, αλλά και τον Αντώνη Χρυσόπουλο από το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων κα Τεχνολογίας Λογισμικού του ίδιου Τμήματος. Οι δυο τους είχαν στα σκαριά μια ιδέα για να συνδυάσουν την ενεργειακή γνώση του ενός με την εξειδίκευση του άλλου στην πληροφορική. Κάπως έτσι η αναζήτηση του Ολλανδού CEO βρήκε τον προορισμό της στους δύο συνεργάτες, αρχικά στο πλαίσιο ενός έργου που έτρεξε μέσω του ΑΠΘ, και το οποίο οδήγησε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων πάνω σε αλγόριθμους της ελληνικής ομάδας, που ικανοποίησε την ολλανδική πλευρά. Στα τέλη του 2017 η συνεργασία διευρύνθηκε, δημιουργήθηκε η NET2GRID HELLAS και άρχισαν οι πρώτες προσλήψεις. Από το 2018 έως το 2021, έτος σταθμό για την πορεία της εταιρείας, η ελληνική θυγατρική συνέχισε να μεγαλώνει, φτάνοντας περί τα 30 άτομα και να υποστηρίζει με ανθρώπινο δυναμικό και άλλα μέτωπα, όπως το marketing, το HR και το operations. Οι ανάγκες της NET2GRID μεγάλωσαν, η εταιρεία ήταν πια κερδοφόρα και οι πελάτες αυξάνονταν στη Βόρεια Ευρώπη, εξελίξεις που την ώθησαν να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη και να αναζητήσει χρηματοδότηση από venture capitals, ώστε να θωρακίσει τη θέση της εν μέσω πανδημίας, αλλά και να κάνει το άλμα για νέες αγορές. Κατάφερε έτσι να προσελκύσει επενδύτες όπως οι venture βραχίονες της Shell, της EDP, αλλά και το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο APG και να περάσει στο επόμενο αναπτυξιακό επίπεδο.  
 

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι της NET2GRID στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και Πληροφορικής του ΑΠΘ, όπως επίσης και από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 30 έτη, ενώ 65 εργαζόμενοι διαθέτουν μάστερ και πάνω από 35% είναι γυναίκες.