Η χθεσινή επίδοση Μαξ Φερστάπεν έβαλε το GP Σάο Παόλο του 2024 σε ένα πολύ μικρό γκρουπ αγώνων F1 οι οποίοι μας έχουν χαρίσει τις μεγαλύτερες οδηγικές παραστάσεις όλων των εποχών.
Νίρμπουργκρινγκ 1957 και 1968, Ζάντφοορτ 1963, Αδελαΐδα 1986, Ντόνιγκτον 1993, Μοντμελό 1996, Σίλβερστοουν 2008. Δίπλα σε αυτούς τους εμβληματικούς αγώνες θα πρέπει να προσθέσουμε και το Ιντερλάγκος του 2024 από σήμερα.
Δίπλα στα ονόματα των Φάντζιο, Κλαρκ, Στιούαρτ, Προστ, Σένα, Σουμάχερ και Χάμιλτον να γράψουμε και εκείνο του Μαξ Φερστάπεν. Επειδή χθες στο GP του Σάο Πάολο γίναμε μάρτυρες μίας ιστορικής επίδοσης ενός εκ των κορυφαίων οδηγών στην ιστορία του σπορ.
Ο Μαξ Φερστάπεν οδήγησε ένα επίπεδο επάνω από τους υπόλοιπους στην βροχή του Ιντερλάγκος για να κερδίσει, παρά το ότι είχε ξεκινήσει μόλις 17ος. Υπό συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, με την βροχή να έρχεται και να φεύγει και χωρίς DRS, ο Φερστάπεν έκανε τα πάντα να μοιάζουν εύκολα. Είτε μιλάμε για τον έλεγχο του μονοθέσιου του είτε για προσπεράσματα, στρατηγική σκέψη ή γνώση των κανονισμών.
Και όλα αυτά αντιμετωπίζοντας τεράστια πίεση εδώ και αρκετό καιρό. Με την Red Bull να υστερεί εδώ και μήνες έναντι της McLaren, με την FIA να λαμβάνει ορισμένες περίεργες (το λιγότερο) αποφάσεις και με αρκετά μεγάλο μέρος του διεθνούς τύπου εναντίον του.
Όχι πλήρως αδικαιολόγητα θα πρέπει να σημειώσουμε. Σίγουρα, όμως, σε υπερβολικό βαθμό. Βλέπετε ο Μαξ λόγω καταγωγής και χαρακτήρα κρίνεται πιο αυστηρά από ότι οι περισσότεροι. Κυρίως από δημοσιογράφους που προέρχονται από την Βρετανία. Η ιστορία είναι γνωστή. Οι Σουμάχερ, Αλόνσο και Φέτελ έχουν βρεθεί στην θέση του Μαξ κατά το παρελθόν.
Ωστόσο στο Ιντερλάγκος ο Φερστάπεν τους έδωσε την καλύτερη δυνατή απάντηση. Και στην επίσημη συνέντευξη τύπου της FIA ο βρετανικός τύπος ήταν απών. «Έπρεπε να τρέξουν στο αεροδρόμιο ή δεν ξέρουν που διεξάγεται η συνέντευξη τύπου;» αναρωτήθηκε χαριτολογώντας ο Μαξ.
Max: “I have a quick question, I appreciate you all being here but where is the British press? Do they have to run to the airport? Or do they not know where the press conference is?”THE ENTIRE ROOM LAUGHING AFTERWARDS 😭😭😭pic.twitter.com/R4Cx98zoEI— Verstappen News (@verstappenews) November 3, 2024
Ίσως οι Βρετανοί δημοσιογράφοι ήταν απασχολημένοι με το να μελετούν το masterclass Φερστάπεν στο Ιντερλάγκος. Φυσικά δεν έλλειψαν και κάποιοι που απέδωσαν την επικράτηση Φερστάπεν στην άνοδο της Red Bull και στην κόκκινη σημαία.
Δυστυχώς ένας εξ αυτών ήταν και ο Νόρις. Ο Λάντο δήλωσε ότι οι τρεις πρώτοι ήταν τυχεροί με την κόκκινη σημαία και την «δωρεάν» αλλαγή ελαστικών. Αλλά αυτή δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια, όπως θα του επιβεβαιώσει και ο Λιούς Χάμιλτον ο οποίος ιπποτικά συνεχάρη τον Φερστάπεν για το επίτευγμά του. Και ελπίζουμε πώς όταν ο Λάντο δει το replay του αγώνα να δει και τα πράγματα διαφορετικά.
Με αυτό δεν εννοούμε να αντιγράψει τον Φερστάπεν. Σίγουρα ο κάθε πιλότος έχει τον δικό του τρόπο οδήγησης. Ο Μαξ ανήκει στην σχολή των οδηγών που φέρνουν νωρίτερα το apex της στροφής με συνδυαστική χρήση των δύο πεντάλ.
Στόχος, η μείωση του χρονικού διαστήματος που το αυτοκίνητο υπόκειται σε πλευρικά φορτία. Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί αυτοί να μπαίνουν πιο γρήγορα στη φάση της επιτάχυνσης μετά την έξοδο της στροφής. Έτσι οδηγούσε ο μεγάλος Μίχαελ Σουμάχερ, έτσι οδηγούν σήμερα οι Λεκλέρ, Πιάστρι και σε μικρότερο βαθμό ο Χάμιλτον.
Ο Νόρις έχει διαφορετικό στιλ οδήγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και πιο αργός εξ ορισμού. Ίσα ίσα. Μερικοί από τους ταχύτερους οδηγούς όλων των εποχών οδηγούσαν στα πρότυπα του Λάντο. Οι Σένα και Χάκινεν οδηγούσαν έτσι.
Φυσικά οι οδηγοί της κατηγορίας Φερστάπεν πάντα θα έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων στην βροχή. Λόγω τεχνικής, δεν τους είναι απαραίτητο να βγαίνουν στα όρια της χάραξης. Δεν τους ενδιαφέρει να ανοίξουν την τροχιά τους πριν το φρενάρισμα. Και αυτό τους κρατάει μακριά από τις λευκές γραμμές. Είναι, δηλαδή, λιγότερο επιρρεπείς στο λάθος.
Άρα τι θα έπρεπε να μάθει ο Λάντο από την εμφάνιση του Μαξ στο Ιντερλάγκος. Καταρχάς το πόσο τολμηρός ήταν ο Ολλανδός στο κερμπ του Juncao, της τελευταίας στροφής πριν την ευθεία των pits.
Ο Μαξ ήταν ο μόνος οδηγός που ανέβαινε κανονικά στο συγκεκριμένο κερμπ και δεν οδηγούσε γύρω από αυτό. Είχε την αίσθηση και την τόλμη να συντομεύσει την τελευταία κρίσιμη στροφή του γύρου. Κάπως έτσι κατάφερε να κάνει τόσα προσπεράσματα στην στροφή 1. Δεν ήταν η υπεροχή της RB20 αλλά του ίδιου του Μαξ έναντι των υπολοίπων.
Έπειτα ο Λάντο θα πρέπει να «διαβάζει» καλύτερα τους αγώνες. Πολλοί επέκριναν -δικαίως- τις McLaren και Mercedes για την απόφαση να φωνάξουν στα pits τους Νόρις και Ράσελ ενώ υπήρχε σοβαρή πιθανότητα διακοπής του αγώνα.
Ωστόσο ο Λάντο ήταν εκείνος που πίεζε την ομάδα του για την εν λόγω στάση αρκετούς γύρους πιο πριν. Στο μυαλό του είχε το undercut επί του Ράσελ. Αλλά αυτός δεν ήταν ένας αγώνας στο στεγνό. Ο Λάντο έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη υπομονή.
Όπως έκανε ο Ράσελ. Βέβαια εκείνον τον «κατέστρεψε» η Mercedes στο τέλος, χαραμίζοντας μία εξαιρετική εμφάνιση του Βρετανού. Αντίθετα η Alpine έκανε τα πάντα σωστά. Έτσι βοήθησε τους Οκόν-Γκασλί να πάρουν ένα εκπληκτικό διπλό podium!
Την ίδια στιγμή ο Φερστάπεν παρέδιδε το masterclass του. Όντας επιθετικός ή συντηρητικός αναλόγως των συνθηκών. Εκτέλεσε ένα σωρό προσπεράσματα υπό βροχή, χωρίς να μπλοκάρει τροχό ή να γλιστρήσει έστω μία φορά. Και έκλεισε την μεγαλύτερη, ίσως, εμφάνιση της καριέρας του με ένα απίστευτο κρεσέντο 17 ταχύτερων γύρων, αφού είχε προσπεράσει καταπληκτικά τον Οκόν μετά το δεύτερο SC.
Για το τέλος αφήσαμε τον τραγέλαφο των αποφάσεων της FIA τόσο για αγωνιστικά όσο και για εξωαγωνιστικά ζητήματα. Το θέμα των προστίμων για τις «κακές λέξεις» είναι τουλάχιστον αστείο και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιαμού.
Ωστόσο οι άνθρωποι της ομοσπονδίας θα έπρεπε μάλλον να ασχοληθούν με άλλα ζητήματα. Όπως εκείνο της καθυστερημένης κόκκινης σημαίας στο Q2. Ή με το ζήτημα των γελοίων χρηματικών τιμωριών για τον λανθασμένο γύρο σχηματισμού που ξεκίνησε ο Νόρις μετά την ακύρωση της πρώτης εκκίνησης.
Χρηματικό πρόστιμο πήρε και η Mercedes επειδή άλλαξε παράτυπα τις πιέσεις των ελαστικών στους Χάμιλτον-Ράσελ πριν τη δεύτερη εκκίνηση. Μάλιστα στην απόφασή τους οι αγωνοδίκες γράφουν: «λόγω των εξαιρετικών συνθηκών η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως “προηγούμενο” σε παρόμοιες μελλοντικές παραβάσεις».
Άρα δηλαδή και ο Νόρις δεν υπέπεσε σε σοβαρό παράπτωμα που άπτεται της ασφάλειας όταν ξεκίνησε αυθαίρετα τον γύρο σχηματισμού επειδή οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες; Θα μπορεί κάθε οδηγός να ξεκινάει όποτε θέλει για γύρο σχηματισμού στο μέλλον αν βρέχει δηλαδή; Ή μήπως θα πρέπει πρώτα ο Στρολ να έχει επιχειρήσει βλακωδώς επιστροφή στην πίστα μέσα από βρεγμένη αμμοπαγίδα;
Θα ήταν υπερβολικό να συνάγουμε ότι σε ελεύθερη μετάφραση όλα τα παραπάνω σημαίνουν «θα ερμηνεύουμε τους κανονισμούς κατά το πώς μας καπνίσει»; Ή κατά το πώς θα «βολεύει» στην εξέλιξη του πρωταθλήματος;
Όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα του 2025 θα είναι εξόχως ανταγωνιστικό από την αρχή. Και είναι απαραίτητο να μπει ένας φραγμός σε τέτοιου είδους αυθαιρεσίες από φέτος. Εξάλλου τους βοήθησε και ο Φερστάπεν σε αυτό. Επειδή μετά την επική χθεσινή του εμφάνιση, ο Μαξ είναι εν αναμονή τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής.