Ο σύνδεσμος των οδηγών της F1 (GPDA) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα των προστίμων της FIA για την χρήση ακατάλληλου λεξιλογίου από τα μέλη του.
Τις τελευταίες εβδομάδες η FIA, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Μοχάμεντ μπεν Σουλαγιέμ, έχει ριχτεί στο κυνήγι των… κακών λέξεων.
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρ έχουν τιμωρηθεί με χρηματικά πρόστιμα 10 και 5 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον στον πρώτο είχε επιβληθεί και ποινή καταναγκαστικής κοινωφελούς εργασίας για λογαριασμό της FIA. Αυτό δεν είναι το πρώτο «πογκρόμ» της FIA για ψύλλου πήδημα.
Πριν δύο χρόνια οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας είχαν βάλει στο στόχαστρο τα κοσμήματα και τα εσώρουχα των οδηγών ενόσω εκείνοι βρίσκονταν μέσα στα μονοθέσια. Τότε η συζήτηση αφορούσε κυρίως στον Λιούις Χάμιλτον.
Ο σύνδεσμος των οδηγών της F1, το GPDA, είχε αντιδράσει το 2022 καλώντας την FIA να ασχοληθεί με άλλα πιο σημαντικά ζητήματα. Και το ίδιο έπραξε και φέτος σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας των οδηγών.
Εχθές το GPDA εξέδωσε ανακοίνωση η οποία παρουσιάζει την πλευρά των οδηγών στο ζήτημα, ενώ παράλληλα στρέφεται και εναντίον του προέδρου της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγιέμ. Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρόεδρο του συνδέσμου, Άλεξ Βουρτς και τους διευθυντές του, Τζορτζ Ράσελ, Σεμπάστιαν Φέτελ και Αναστέιζια Φόουλ.
«Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ύβρεως που χρησιμοποιεί κανείς για να προσβάλει και εκείνης που χρησιμοποιείται σε μία καθημερινή συζήτηση για να περιγράψει τον κακό καιρό, μία κατάσταση οδήγησης ή ένα αδάμαστο αντικείμενο όπως ένα μονοθέσιο F1» γράφει η ανακοίνωση.
«Θα προτρέπαμε τον πρόεδρο της FIA να αναλογιστεί και ο ίδιος τον τόνο με τον οποίον απευθύνεται στους οδηγούς-μέλη μας τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και όταν μιλάει δημόσια για εκείνους» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Τα τελευταία τρία χρόνια ζητούμε από τον πρόεδρο της FIA να μοιραστεί μαζί μας λεπτομέρειες της στρατηγικής του σχετικά με την επιβολή των προστίμων όπως και το που ξοδεύονται τα χρήματα αυτά».
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι οδηγοί είναι ενήλικες και δεν έχουν ανάγκη τα ΜΜΕ να τους δίνουν οδηγίες για τετριμμένα ζητήματα όπως τα κοσμήματα ή τα εσώρουχα. Η ανακοίνωση καταλήγει ζητώντας και πάλι οικονομική διαφάνεια από τον πρόεδρο της FIA, ενώ υπογραμμίζει ότι όλοι οι παράγοντες του σπορ πρέπει να συναποφασίζουν στον τομέα αυτόν.