Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024

Οι άνθρωποι που σκοτώνονται δεν είναι μόνο νούμερα

Ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. του πανελλαδικό συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ανέφερε πως «οι άνθρωποι που σκοτώνονται στα τροχαία δεν είναι μόνο νούμερα αλλά ψυχές για αυτό και τιμούμε την μνήμη τους. Θέλουμε να φέρουμε το ζήτημα στην επικαιρότητα ανθρώπων που χάνονται και κυρίως νέα παιδιά ηλικιών από 5-29 ετών. Εμείς χάσαμε τους δικούς μας αλλά θέλουμε να μην χαθούν αλλά παιδιά. φωνάζουμε εδώ και 15 χρόνια αλλά δεν μας ακούνε πολλοί. Eίμαστε εδώ για να απαιτήσουμε σεβασμό στα θύματα, ασφαλή μετακίνηση όπως επίσης και πολιτικές πρόληψης που θα εκμηδενίσουν τις συγκρούσεις. Αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η αυστηροποίηση των ποινών. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αν σκοτώσεις κάποιον δεν οδηγείς ξανά. Πρέπει επιτέλους η οδική ασφάλεια να γίνει κουλτούρα».

Εκδήλωση μνήμης των θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Πανελλαδικό Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα».
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται ή καταστρέφονται εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, σ’ έναν «αιματηρό πόλεμο» που μοιάζει να μην έχει τέλος. Δεν είναι τολμηρό να πει κανείς ότι η οδήγηση στους δρόμους της χώρας μας ισοδυναμεί με ένα από τα πιο επικίνδυνα extreme sports.
Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς, μιας και, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 637 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους το 2023 και άλλοι 441 το πρώτο οκτάμηνο του 2024.
Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024 με αποτέλεσμα 12 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να μείνουν ανάπηροι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στο δίκτυο της κυκλοφορίας αφορούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών.
Στο προσκήνιο αναδεικνύεται η ανάγκη για αφύπνιση της κοινωνίας, για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια, σε μια προσπάθεια μείωσης και εντέλει εξάλειψης, μιας από τις σημαντικότερες πηγές θανάτων στον πλανήτη.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που παίρνει διαστάσεις και στην Θεσσαλονίκη: στην εγκατάλειψη του θύματος στην άσφαλτο, το οποίο στην χώρα μας θεωρείται πλημμέλημα.

«Λένε εδώ και καιρό για αυστηρό ποίηση των ποινών αλλά δεν γίνεται τίποτα. Αλλά πριν από αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζονται οι ποινές.
Το 2023 είχαμε 650 θα θύματα και με μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε 450. Υπολογίζουμε ότι χάνονται δύο άτομα την ημέρα. Δηλαδή τον χρόνο έχουμε 12 Τέμπη. Είμαστε στις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στο θέμα αυτό».
makthes.gr