Το γρίφο του πώς θα αμβλύνει τη δικαιολογημένη οργή των επιχειρήσεων για το γεγονός ότι δεν παίρνουν επιδότηση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, όπως γίνεται με τους οικιακούς καταναλωτές, όταν οι χρεώσεις ξεπερνούν ανά κιλοβατώρα ένα “άτυπο” όριο των 15 λεπτών, προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς κανονισμούς για να επιδοτήσει και τους λογαριασμούς ρεύματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η παροχή επιδότησης στις επιχειρήσεις “σκοντάφτει” στις νόρμες της Ε.Ε. που θεωρούν απαγορευμένη κρατική ενίσχυση μια τέτοια πρακτική. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιηθεί ο κανόνας του de minimis ώστε να δοθεί επιδότηση, όχι σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά στις μικρομεσαίες και μάλιστα με κριτήρια.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος. Όπως είπε “πέρα από την επίπτωση που έχει η ακριβή τιμή ρεύματος στην τσέπη του οικιακού καταναλωτή, είναι σοβαρή και η επίπτωση που έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταγωνιστούν ξένες επιχειρήσεις και οι οποίες πλήττονται όταν οι τιμές του ρεύματος δεν είναι αντίστοιχες με αυτές που πληρώνει ο ανταγωνιστής τους.
Το ερώτημα είναι τι δυνατότητες έχουμε να κάνουμε σοβαρές επιδοτήσεις. Αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα. Υπάρχει μια ομάδα που δουλεύει για στοχευμένες επιδοτήσεις”.
Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα: “Κατ αρχήν πρέπει να είναι επιχειρήσεις που πληρώνουν το ρεύμα τους. Επιχειρήσεις, επίσης, που θα πρέπει να ελέγξουμε ότι είναι ‘σωστο’ οι μετρητές τους και δεν κάνουν ρευματοκλοπές”.
Από την άλλη, μια διαφορετική ανάγνωση της ενεργειακής πραγματικότητας κάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, διατηρώντας σημαντικές επιφυλάξεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας. Η κατ’ εξακολούθηση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, παρέμβαση στην αγορά καταλήγει να θεμελιώνει στρεβλώσεις στη λειτουργία της που εκπέμπουν λάθος σήματα.
Την ίδια στιγμή, τα “υπερκέρδη” των ηλεκτροπαραγωγών μένει να φανούν σε ποιο ύψος θα αποτυπωθούν όταν οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς προβλέψεις για κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση.
Επιπρόσθετα η βασική “αντίθεση”, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, εδράζεται στο γεγονός ότι η προσέγγιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταλήγει να “ποινικοποιεί” τα καλά αποτελέσματα της παραγωγής – στην περίπτωση των καθετοποιημένων παραγωγών – όταν αυτά αξιοποιούνται για φθηνότερες χρεώσεις στα “μπλε” τιμολόγια, καλύτερες εκπτώσεις στα “πράσινα” τιμολόγια και συνολικότερα υιοθέτηση μιας εμπορικής στρατηγικής συγκράτησης των τιμών.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι καθετοποιημένοι “παίκτες” σχεδίαζαν να πράξουν ανάλογα και στην περίπτωση του Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας ότι οι αυξομειώσεις των χρεώσεων αποθαρρύνουν το πελατολόγιό τους σε μια περίοδο που βασική επιδίωξη αποτελεί η διαμόρφωση ενός σταθερού πελατολογίου.