Επιμένει η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις να έχουν ήδη πλήξει κυρίως τη δυτική Ελλάδα και να συνεχίζουν και σήμερα την επέλαση σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού σήμερα, βροχές και καταγίδες σημειώνονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Για την Αττική η πρόβλεψη είναι νεφώσεις και τοπικές βροχές αλλά όχι καταιγίδες. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να υπάρξουν και ισχυρά φαινόμενα στον Θερμαϊκό.

Ειδικότερα, η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός προβλέπεται να διαρκέσει και σήμερα Τετάρτη (13-11-2024) στη δυτική κυρίως Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (13-11-2024) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν όλο το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν τη Θεσσαλία.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, δημοσίευσε χάρτες με τις περιοχές όπου αναμένεται η εκδήλωση των φαινομένων.

⚠️ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ
✅Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Δευτέρας (11-11-2024) μέχρι και την Τετάρτη (13-11-2024) στη δυτική κυρίως Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και… pic.twitter.com/6n9XgLuIGFΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 11, 2024

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσηw, όπως αυτά καταγράφηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενώ  επισημαίνονται ενδεικτικά ύψη βροχής.

Για έντονα φαινόμενα προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, που δημοσιοποίησε χάρτη για την πορεία της κακοκαιρίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, το περισσότερο νερό θα πέσει την Τρίτη και την Τετάρτη σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, ενώ περιοχές της ανατολικής Ελλάδας θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και την Πέμπτη για να δουν βροχές.

Σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στα Επτάνησα, στη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, καθώς το συνολικό ύψος βροχής θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τους 100 τόνους ανά στρέμμα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πλημμυρικά επεισόδια.

Τετάρτη και Πέμπτη θα υπάρξει και μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα δύο άκρα της χώρας, δηλαδή στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα και τη νοτιοανατολική.

Τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νησιά του Νοτίου Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, και την Τετάρτη όλο το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας».

Bροχές θα εκδηλωθούν στα Επτάνησα, στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, στις Σποράδες, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε τμήματα των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στα Επτάνησα και σε ηπειρωτικά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας, όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης, κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 4 έως 13-14, στη Θεσσαλία από 7 έως 14-15, στην Ήπειρο από 10 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 20-22, στα Επτάνησα από 14 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 8 έως 16-17, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 22-23 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη οι μέγιστες θα στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.