Στις 5.30 το απόγευμα θα συναντηθεί το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για να αποφασίσει επί της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ.
Πράγμα που σημαίνει πως δεν θα συμφωνηθεί ο τέλος του πολέμου όπως τόνισαν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Σε αυτούς τους δυο μήνες, ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποσυρθούν από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ώστε να αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις και οι κυανόκρανοι στην περιοχή.
Η Χεζμπολάχ θα μετακινηθεί βόρεια, πιο μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.
Τη Δευτέρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, το Ισραήλ έπληξε 25 στόχους στο Λίβανο, που υποστήριξε πως συνδέονται με τη Χεζμπολάχ μέσα σε μια ώρα. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η ρήτρα που επιτρέπει στις ΗΠΑ να τιμωρεί χώρες που συνεργάζονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Είναι η πρώτη φορά που διακόπτονται οι εχθροπραξίες στην περιοχή σε ένα χρόνο, με το Ισραήλ να ‘σφυροκοπεί’ τη Χεζμπολάχ (και με αθώο πληθυσμό στο Λίβανο να είναι οι παράπλευρες απώλειες) ασταμάτητα από την 7η Οκτωβρίου του 2023 και μετά.
Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν.
Ατυχώς, την ίδια ημέρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Ιnternational Criminal Court) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.
Ο Ισραηλινός ηγέτης έγινε έξαλλος και βγήκε εκτός εαυτού όταν ενημερώθηκε πως η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου. Για την ιστορία, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το ICC.
Νόμος απαγορεύει τη συνεργασία της χώρας με το Δικαστήριο και δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να τιμωρήσει τις χώρες που συνεργάζονται.
Ρήτρα αναφέρει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να απελευθερώσει όποιον Αμερικανό ή πολίτη συμμαχικής κυβέρνησης που κρατείται από το ICC.
Εξ ου και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει τους συμμάχους του πως θα προβεί σε κυρώσεις, εναντίον όποιου κυνηγήσει τον Νετανιάχου.
Στο έγγραφο που εκτιμάται πως θα υπογράψει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, γιατί τον βολεύει (για λόγο που θα δούμε στη συνέχεια) θα αναφέρεται πως η IDF θα μπορεί να συνεχίσει να στοχεύει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ «εάν προκληθεί ή εάν η Χεζμπολάχ επιχειρήσει την επανεγκατάσταση της στρατιωτικής της παρουσίας κοντά στα σύνορα».
Ποιος θα κρίνει τι είναι πρόκληση και τι όχι;
Μια πενταμελής διεθνής επιτροπή που θα επιβλέπει τις εξελίξεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Κατά τους Times of Israel, αυτή η ρήτρα καθυστερούσε τις εξελίξεις, με τον Νετανιάχου να αρνείται να συμβιβαστεί με οτιδήποτε δεν την περιείχε. Και τελικά του την έδωσαν.
Για την ιστορία, ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ (Naim Qassem), πρότεινε -σε βίντεο- την περασμένη εβδομάδα πως η ομάδα του θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν το Ισραήλ τερματίσει τις επιθέσεις στον Λίβανο και ο Λίβανος διατηρήσει την κυριαρχία του.
Ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ, Άβι Ντίχτερ (Avi Dichter) του κυβερνώντος κόμματος Likud και μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας δήλωσε πως δεν είχε γνώση επί του πλήρους περιεχομένου της συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ, ώστε να αποφασίσει αν θα την ψηφίσει.
Σε μια ανάρτηση στο X που είχε ως στόχο «να ηρεμήσει και να δώσει σαφήνεια» στους κατοίκους του βορρά, ο Dichter είπε ότι δεν θα υποστήριζε τη συμφωνία εάν ήταν ένα «copy-paste» του Ψηφίσματος Ασφαλείας 1701 του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, τοι 2006. Ο Ντίχτερ έγραψε πως σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε ανεφάρμοστη.
«Αυτή η συμφωνία προετοίμασε τη Χεζμπολάχ πριν τον τρίτο πόλεμο του Λιβάνου, τον οποίο άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου για να βοηθήσει τις δολοφονίες της Χαμάς στη Γάζα», το Νοέμβριο του 2023.
לתושבי הצפון ואחרים מכל רחבי הארץ שפונים אלי, אני מבקש להרגיע ולהבהיר:
אם ההסכם מול לבנון יהיה ״העתק הדבק״ של 1701 – לא אתמוך בו. ההסכם ההוא הכשיר את החזבאללה לקראת מלחמת לבנון השלישית, בה פתח ב-8/10 כדי לעזור לרוצחי החמא״ס בעזה.
מחר בקבינט אלמד את הפרטים ואחליט בהתאם. pic.twitter.com/DxaWyqHK6e— Avi Dichter אבי דיכטר (@avidichter) November 25, 2024
Οι δήμαρχοι πόλεων και κωμοπόλεων στο βόρειο Ισραήλ που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ -περίπου 60.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί σε πάνω από ένα χρόνο- απάντησαν στις εξελίξεις επικρίνοντας την κυβέρνηση για συνθηκολόγηση με την λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα.
Ο Δήμαρχος της Metila, Ντέιβιντ Αζουλάι (David Azoulay), κατήγγειλε την εκκρεμή συμφωνία ως «συμφωνία παράδοσης» σε συνέντευξή του στο Channel 12 news.
Ορισμένα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι ήταν αντίθετα στην εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (Itamar Ben Gvir), ο οποίος το χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος». Αναφερόμενος στον Νετανιάχου του είπε πως «δεν είναι αργά για να σταματήσεις τη συμφωνία» και να συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».
Ωστόσο, δεν απείλησε να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό -πράγμα που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης-, κάτι που είχε κάνει όταν επρόκειτο να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.