Η οριακή κατάσταση στην οποία ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετρώντας αντίστροφα για την αυριανή έναρξη του συνεδρίου του, φαίνεται στα όσα διαμείβονται δημόσια μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της κομματικής πλειοψηφίας. Η «προτροπή» του πρώην πρόεδρου για «ξεκάθαρη διαμαρτυρία» έξω από «το μπουζουξίδικο που θα γίνει το συνέδριο» του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μετά τη μεταμεσονύχτια συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, η οποία αποφάσισε πως δύο στελέχη που πρόσκεινται στον Κασσελάκη, ο Θάνος Μωραΐτης και η Νίνα Κασιμάτη, αποπέμπονται από την επιτροπή Νομιμοποίησης. Από το επιτελείο του Κασσελάκη απέδιδαν την κίνηση στην απόπειρα της κομματικής πλειοψηφίας «να διαγράφει χωρίς αντίπαλο», ωστόσο κύκλοι της πλειοψηφίας μιλούσαν για «αντισυντροφική και προκλητική συμπεριφορά», λόγω της οποίας αποβλήθηκαν – οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Μωραΐτης και Κασιμάτη αρνήθηκαν να συνυπογράψουν κοινή ανακοίνωση που καταδίκαζε τις διαρροές. Σημείωναν, μάλιστα, πως οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί δεν είχαν προλάβει καν να εξεταστούν προτού η συνεδρίαση διακοπεί λόγω της έντασης.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κασσελάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω: «Οι 87 μικροί τραμπίσκοι με κατηγορούν για τραμπισμό. Είναι το άκρον άωτον της ειρωνείας» σχολίασε (Σκάι). «Ας κοιτάξουν τις δικές τους πρακτικές και ας αφήσουν εμάς να προσπαθούμε να μην αποκλειστεί κανείς. Η Δημοκρατία δεν κρύβεται ούτε εκβιάζεται. Πρέπει να είμαστε παρόντες για να δώσουμε το στίγμα ότι η Δημοκρατία χρειάζεται συμμετοχή. Η Δημοκρατία πρέπει να παλεύει, όχι να κρύβεται» επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας πως ο ίδιος και οι «νόμιμα εκλεγμένοι» σύνεδροι θα βρεθούν έξω από το συνέδριο. «Ο Στέφανος Κασσελάκης απείλησε με τραμπουκισμούς και έκτροπα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (…) Η Αριστερά σε όλη της την ιστορία ήξερε να προστατεύει τους ανθρώπους της και τις διαδικασίες της από τους τραμπούκους, και μάλιστα σε πολύ δύσκολα χρόνια» ανέφεραν κύκλοι της κομματικής πλειοψηφίας, αποκαλώντας τον πρώην πρόεδρο «ενορχηστρωτή και εντολέα των τραμπουκισμών» και τονίζοντας ότι η Αριστερά «θα προστατέψει τις διαδικασίες της, τους ανθρώπους της και κυρίως την ιστορία και το μέλλον της».
Στη διαμάχη παρενέβη ο διευθυντής του γραφείου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, που συμμετείχε στις εκλογές συνέδρων σε μια από τις επίμαχες ΟΜ (Παγκράτι) που καταγγέλλεται ο «κόφτης» εκ μέρους της πλειοψηφίας: «Αν εγώ ως εκλεγμένος σύνεδρος διαμαρτυρηθώ για τον άδικο κατ’ εμέ αποκλεισμό μου, θα θεωρηθώ a priori ως ύποπτος πρόκλησης επεισοδίων που θέτει σε ευθεία διακινδύνευση τη ζωή, υγεία και ακεραιότητα των “συντρόφων” μου!» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ζητώντας να επιτρέψουν στον Κασσελάκη να είναι υποψήφιος.
Σε αυτό το κλίμα συγκλήθηκε και η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, με κύριο θέμα στην ατζέντα την περιφρούρηση της διαδικασίας που ξεκινάει αύριο και θα διεξαχθεί με αυξημένη προστασία. «Κανένα σχέδιο που εξυπηρετεί τη διάλυση και την απαξίωση εκ των έσω δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει» αναφερόταν στην απόφασή της. «Να μην επικαλούνται υποκριτικά τη Δημοκρατία στο κόμμα όσοι έφτιαξαν παράλληλες δομές, με μητρώο μελών και ξεχωριστό κτίριο» επισήμαναν τα μέλη της ΠΓ, σχολιάζοντας ότι οι αναφορές περί αποκλεισμών είναι «δόλιες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολγα Γεροβασίλη είχαν έντονο διαπληκτισμό: όταν η γραμματέας της ΚΟ απευθύνθηκε στη Ράνια Σβίγγου λέγοντας «εσείς η γραφειοκρατία», η Γεροβασίλη πήρε τον λόγο και τη ρώτησε αν η ίδια, ως μέλος ενός εκλεγμένου οργάνου, δεν συμπεριλαμβάνεται στη γραφειοκρατία. «Σε ενημερώνω, αφού ισχυρίζεσαι ότι είσαι μέλος της εκλεγμένης ΠΓ, όπως και εμείς, ότι δεν έχεις δικαίωμα να στοχοποιείς όλους μας οριζοντίως ούτε να προσβάλλεις (…) Αν αυτό μπορούσε να γίνει θεσμικά, η πρώτη που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος εδώ μέσα είσαι εσύ με όσες ύβρεις έχεις εξαπολύσει όλον αυτόν τον καιρό».
Από τη δική του πλευρά, η καμπάνια Κασσελάκη συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, αναρτώντας δικό της πρόγραμμα. Δεν ήταν λίγοι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι που διέκριναν σε αυτή τη διαρροή το plan B, όπως το λένε, της δημιουργίας ενός νέου κομματικού σχηματισμού, αν η ανατροπή των κομματικών αποφάσεων που θέλει να πετύχει δεν γίνει.