Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περηφανευόταν ότι επέλεξε το πιο διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο στην ιστορία των ΗΠΑ, ένα υπουργικό συμβούλιο που «μοιάζει με την Αμερική».
Εκείνος όμως που πραγματικά επέλεξε ό,τι πιο διαφορετικό φαίνεται να είναι ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ – ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν μοιάζει τόσο με την Αμερική, όσο με σύσκεψη στελεχών τηλεοπτικού δικτύου.
Οι επιλογές του Τραμπ μέχρι στιγμής είναι κυρίως λευκοί άνδρες – ελάχιστες γυναίκες, ένας ισπανόφωνος και κανένας Αφροαμερικανός, μέχρι στιγμής.
Ακόμα και για κάποιον που έγινε διάσημος από ένα ριάλιτι, όπως ο Τραμπ, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των προσωπικοτήτων από την τηλεόραση και την ψυχαγωγία που θέλει να χρησιμοποιήσει στη δεύτερη θητεία του, όπως και τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων γύρω του.
Αλλαγή σχεδίων έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την Παμ Μπόντι, την πρώην γενική εισαγγελέα της Πολιτείας της Φλόριντα και μέλος της ομάδας των συνηγόρων του, λίγες ώρες μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του βουλευτή Ματ Γκέιτζ.
Η κίνηση για την επιλογή Μπόντι, αντανακλά την αποφασιστικότητα του Τραμπ να εγκαταστήσει ένα πιστό του πρόσωπο στην κορυφή του τομέα της Δικαιοσύνης που θα μπορεί να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας.
Η Μπόντι στήριζε τον Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία του 2016, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του το 2019 και μεταξύ άλλων δικαστικών του υποθέσεων αμφισβήτησαν μάταια το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.
Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση της επιλογής του για υπουργό Αμυνας: ο Πιτ Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου Fox, με αθλητικό παρουσιαστικό, στιλπνά μαλλιά και πολλά τατουάζ (που είχαν ως αποτέλεσμα να αποβληθεί από την Εθνοφρουρά).
O 44χρονος χωρίς να έχει σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, έχει έντονες απόψεις για το πώς θα μεταρρυθμίσει τον στρατό, ξεκινώντας με την απόλυση στρατηγών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Θέλει επίσης να αποχωρήσουν οι γυναίκες από όλες τις θέσεις μάχης, καθώς δεν πιστεύει ότι μπορεί να σταθούν επάξια, ενώ προτίθεται να καταργήσει τη σιωπηρή αποδοχή που επικρατούσε στις ένοπλες δυνάμεις για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Αν αυτά συμβούν στον χώρο της άμυνας, στον τομέα της υγείας επιλέχτηκαν επίσης φωτογενή πρόσωπα με τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ για υπουργό Υγείας και έναν τηλεοπτικό γιατρό, τον Μεχμέτ Οζ, που είχε γίνει γνωστός από τις εμφανίσεις του στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρεϊ, να αναλαμβάνει την επίβλεψη της υγειονομικής ασφάλισης περισσότερων από 160 εκατομμυρίων Αμερικανών, ως επικεφαλής των υπηρεσιών Medicare και Medicaid.
Τον δρόμο της διάλυσης κρατικών δομών θα ακολουθήσει και η υποψήφια για το υπουργείο Παιδείας Λίντα Μακμάχον, άλλη μια δισεκατομμυριούχος που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της ομοσπονδίας επαγγελματικής πάλης. Αναμένεται να περικόψει σημαντικά τα κονδύλια για τα δημόσια σχολεία.
Εκείνοι πάντως που επισήμως έχουν βάλει στόχο να διαλύσουν το υπάρχον κράτος, είναι οι μεγιστάνες Ιλον Μασκ και Βίβεκ Ραμασουάμι, επικεφαλής του υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, το οποίο προς το παρόν υπάρχει μόνο στον εικονικό κόσμο.
Την Πέμπτη με άρθρο τους στην «Wall Street Journal» προσπάθησαν να περιγράψουν πως θα προβούν σε μεγάλη απορρύθμιση, δηλαδή θα περικόψουν σημαντικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς και ρυθμίσεις που ισχύουν για πλείστα θέματα ενώ θα κάνουν και μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων.
Ή μάλλον, όπως έγραψε ο Μασκ, «θα ζητήσουμε από όσους επιθυμούν κάποιες ημέρες τηλεργασίας να πηγαίνουν κάθε μέρα στο γραφείο και έτσι θα έχουμε μεγάλο κύμα παραιτήσεων». Ο Ιλον Μασκ το έχει ήδη κάνει πράξη με πολλές απολύσεις στην πλατφόρμα Twitter που αγόρασε και μετονόμασε σε Χ – απέλυσε τρεις στους τέσσερις υπαλλήλους του, παρότι αυτό οδήγησε σε μια σειρά αποτυχιών δικτύου και αποχώρηση διαφημιζόμενων όταν η εταιρεία διέκοψε την εποπτεία περιεχομένου.
Ο Μασκ δεν έχει καμία ντροπή όταν αναφέρει, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ότι σκοπεύει να καταργήσει τους κανονισμούς που εμποδίζουν τις δικές του εταιρείες όπως η Tesla, η SpaceX, η xAI και η Neuralink χωρίς να τον νοιάζει η σύγκρουση συμφερόντων, τόνισε μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να ωφεληθεί, για παράδειγμα, αλλάζοντας τους κανονισμούς για τα αυτόνομα αυτοκίνητα.
Στη διάλυση του κράτους θα συμβάλει «μια λιτή ομάδα κυβερνητικών σταυροφόρων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο αιχμηρά τεχνικά και νομικά μυαλά στην Αμερική», αναφέρει, με τρεις στόχους: «ρυθμιστικές ακυρώσεις, διοικητικές μειώσεις και εξοικονόμηση κόστους».
Δεν κρύβει μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει πρόσφατη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με συντηρητική πλειοψηφία, αφαιρώντας από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες τη ρυθμιστική εξουσία προκειμένου να ανακαλέσουν τους κανονισμούς.