Μία ακόμα βαθμίδα στον σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων που υλοποιούνται στην περιφέρεια προσθέτει η κυβέρνηση, καθιερώνοντας τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης.
Πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η καλύτερη συνεννόηση και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού θα διευκολύνει μία από τις κύριες πολιτικές επιδιώξεις της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη: τη σύγκλιση σε επίπεδο βιοτικού επιπέδου και ευκαιριών μεταξύ της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παράλληλα με τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, να περιοριστούν οι χρόνιες ανισότητες που υπάρχουν εντός της χώρας.
Ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε δύο από τις τρεις παρουσιάσεις τοπικών σχεδίων ανάπτυξης που έχουν γίνει έως τώρα, στον Έβρο στις αρχές Οκτωβρίου και σήμερα στην Αργολίδα, σε μία ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του σε αυτή τη νέα βαθμίδα σχεδιασμού έργων και αμεσότερης επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην προτεραιοποίηση έργων ουσίας, που συνδέονται με τις τοπικές ανάγκες, κι όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού.
Στην Αργολίδα, παραδείγματος χάρη, ο προϋπολογισμός των έργων που είναι σε εξέλιξη, δρομολογούνται ή έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία πενταετία ανέρχεται στα 534 εκατομμύρια ευρώ.
Εξ αυτών, τα 155 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτων προς όφελος των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ περισσότερα από 68 εκατ. διατίθενται σε επτά εγγειοβελτιωτικά έργα. Το κυριότερο έργο είναι η μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου στην Ερμιονίδα, συν τη μελέτη του αρδευτικού δικτύου.
Από τις παρεμβάσεις στον τομέα των υδάτων αναμένεται να ωφεληθούν 4.200 αγρότες και περισσότερα από 87.000 στρέμματα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η εκτέλεση νέου προγράμματος κατάρτισης για αγρότες της περιφέρειας Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει θεματικές για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής και την τόνωση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Πέραν του νερού και του πρωτογενούς τομέα, δύο ακόμα άξονες του τοπικού σχεδίου για την Αργολίδα είναι οι υποδομές και ο τουρισμός – πολιτισμός.
Η μεγαλύτερη επένδυση στο οδικό δίκτυο της περιοχής, το κόστος της οποίας αγγίζει τα 49 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στη βελτίωση του δρόμου που συνδέει την Αρχαία Νεμέα με τα Δερβενάκια και τις Μυκήνες.
Παράλληλα, κατασκευάζεται η εγκατάσταση για την επεξεργασία λυμάτων Τολού, προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Και τα δύο έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του επόμενου έτους.
Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν και οι εργασίες περίφραξης στο ανταποδοτικό έργο ΣΔΙΤ για τη διαμόρφωση της μαρίνας Ναυπλίου, όπου θα υπάρχουν θέσεις ελλιμενισμού για περίπου 190 σκάφη.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλύτερη διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική γαστρονομία αλλά πρωτίστως με τον πολιτισμό, καθώς στην Αργολίδα βρίσκονται εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως οι Μυκήνες. Αυτό αποτελεί ευρύτερο πανελλαδικό στόχο της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι εκτιμάται πως υπάρχει τεράστιο περιθώριο περαιτέρω αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Στο τοπικό σχέδιο έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, τα έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, η αποκατάσταση του κτιρίου Βίγγα στο Ναύπλιο, το Φρούριο Μπούρτζι και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο. Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν υποβληθεί αιτήσεις για υποδομές προσβασιμότητας σε επτά παραλίες στην Αργολίδα.
Το σχέδιο έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς προβλέπει την ίδρυση κέντρου κοινωνικής πρόνοιας στην Πελοπόννησο, κόστους 2 εκατ. ευρώ.
Όλα τα έργα κόστους 1 εκατομμυρίου ευρώ και άνω εγγράφονται στην πλατφόρμα erga.gov.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία τους και να γνωρίζουν τις πηγές χρηματοδότησης αλλά και τους φορείς υλοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία.