Ακόμα και «μαϊμού» άτομο με ειδικές ανάγκες που χρειαζόταν αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινηθεί στο αεροδρόμιο χρησιμοποιούσε το κύκλωμα που δραστηριοποιούταν στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μας προς ευρωπαϊκές χώρες.
Την γυναίκα με τα δήθεν κινητικά προβλήματα την έβλεπαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αερολιμένα Αθηνών από τις κάμερες που ερευνούσαν για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης από το καλοκαίρι και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι είχαν σκαρφιστεί ένα ακόμα κόλπο προκειμένου να ξεφύγουν από τους ελέγχους και να μπορέσουν να βάλουν στο αεροπλάνο τους Σομαλούς «πελάτες» τους, που είχαν πληρώσει από τρεις έως πέντε χιλιάδες ευρώ για να βρεθούν σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Οι «υπηρεσίες» για τις οποίες είχαν πληρωθεί περιελάμβαναν όλων των ειδών τις εξυπηρετήσεις.
Σύμφωνα με την αστυνομία, «αφού εντόπιζαν αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να αναχωρήσουν προς έτερες ευρωπαϊκές χώρες, αρχικά μεριμνούσαν για την διαμονή τους σε διαμερίσματα «safe houses» και στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε καταστήματα για την προμήθεια κατάλληλων ρούχων. Ακολούθως τους προμήθευαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή γνήσια έγγραφα που είχαν εκδοθεί υπέρ άλλου ατόμου, και έχοντας μεριμνήσει για την υπόλοιπη προετοιμασία του ταξιδιού (έκδοση καρτών επιβίβασης, κράτηση εισιτηρίων κ.λπ.) τους συνόδευαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την επιβίβασή τους σε αεροσκάφη πτήσεων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθοδηγώντας τους σε όλα τα στάδια για την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου».
Με κατάλληλα ρούχα, με πλαστά έγγραφα, με κάρτες επιβίβασης και εισιτήρια στα χέρια έφταναν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με νοικιασμένα αυτοκίνητα και ετοιμάζονταν να πετάξουν για Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όμως δεν γνώριζαν τα μέλη του κυκλώματος ότι ήταν υπό παρακολούθηση και έτσι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη εννέα Σομαλοί συνελήφθησαν ενώ αποκωδικοποιήθηκε και ο ρόλος του καθενός.
Συγκεκριμένα, αρχηγικά μέλη της ομάδας και συντονιστές ήταν ο 32χρονος και ο 38χρονος. Ο ρόλος τους ήταν να εντοπίζουν και να συνάπτουν συμφωνίες με τα άτομα που επιθυμούν να εξέλθουν από τη χώρα. Συγχρόνως, κανόνιζαν για την προμήθεια των εγγράφων, ενώ ορισμένες φορές αναλάμβαναν και τα λοιπά στάδια της μεταφοράς τους στον αερολιμένα και σε καταστήματα για προμήθεια ρούχων.
Ο 60χρονος, ο 46χρονος, ο 36χρονος, ο 42χρονος, καθώς και η 22χρονη και 32χρονος μη συλληφθέντες, είχαν ως βασική αρμοδιότητα να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο και να κατευθύνουν τους αλλοδαπούς στους χώρους του αερολιμένα Αθηνών,
Ο 38χρονος οδηγούσε τα άτομα για προμήθεια ρούχων, ενώ είχε επιφορτιστεί με το ρόλο του «οδηγού» της ομάδας,
Η 45χρονη διαχειριζόταν τα safe houses ενώ,
Ο 54χρονος είχε το ρόλο του «εισπράκτορα»- εγγυητή, που διέθετε νομιμοφανή επιχείρηση στην Αθήνα.
«Οι «πελάτες» πήγαιναν στο κατάστημα του, έδιναν το ποσό που είχαν συμφωνήσει και εκείνος τους έδινε ένα αποδεικτικό. Τα χρήματα «αποδεσμεύονταν», ώστε να πληρωθεί η οργάνωση, όταν ο «πελάτης» θα αναχωρούσε επιτυχώς για τον προορισμό του, ενώ ο ίδιος κρατούσε σχετική προμήθεια» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.
Εξιχνιάστηκαν -16- περιπτώσεις απόπειρας εξόδου -19- διακινούμενων αλλοδαπών ενώ από τις συνολικές έρευνες στα σπίτια των μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Το χρηματικό ποσό των -4.540- ευρώ, των -400- δολαρίων Η.Π.Α., των -400- Κορόνων Σουηδίας και των -400- Κορόνων Δανίας,
-21- κινητά τηλέφωνα,
-3- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
Καταγραφικό,
-20- διαβατήρια, -6- άδειες διαμονής, -10- Δελτία Αιτούντος Άσυλο, -6- δελτία ταυτότητας, -6- λοιπά έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.
Επίσης, σε έρευνα που έγινε στα δυο «safe houses» (ασφαλή σπίτια) της ομάδας εντοπίστηκαν -7- αλλοδαποί, όλοι Σομαλοί, οι οποίοι ήταν παράνομα στη χώρα μας και για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής τους απέλασης. Τρία μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα ενώ όλοι οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.