Πρέπει να “κατανοήσουμε την οργή και την απόγνωση” των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες κατέστρεψαν την περιοχή της Βαλένθια, δήλωσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την οργή των πληγέντων των φονικών πλημμυρών που έπληξαν την Ισπανία, δικαιολογούν τόσο ο βασιλιάς της χώρας, όσο και ο Πέδρο Σάντσεθ.

Πρέπει να τους “δώσουμε ελπίδα και να τους εγγυηθούμε ότι το κράτος στην ολότητά του είναι παρόν”, δήλωσε ο μονάρχης, λίγες ώρες μετά την αποδοκιμασία που επεφύλασσε για τη βασίλισσα Λετίσια και τον ίδιο ένα εξαγριωμένο πλήθος στην Παϊπόρτα, κοντά στη Βαλένθια, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να συντομεύσουν την επίσκεψή τους.

Παράλληλα, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε κι εκείνος ότι καταλαβαίνει “την αγωνία και τα δεινά” των πληγέντων από τις πλημμύρες, αλλά καταδικάζει “κάθε μορφή βίας” μετά τις αποδοκιμασίες που σημειώθηκαν.

Σύμφωνα με τη δημόσια ισπανική τηλεόραση (TVE), η οποία έδειξε εικόνες του οχήματος, το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου του Σάντεθ ήταν σπασμένο, ενώ ο πρωθυπουργός δέχτηκε πολλές προσβολές και ύβρεις από το πλήθος στην Παϊπόρτα.

Ni la derecha ni la izquierda han estado a la altura
Ningún partido político ha estado a la altura
Quizás Valencia se haya inundado, pero toda España va a arder después de esto
Tenéis los días contados políticos y reyes corruptos, todas las muertes se podían haber evitado pic.twitter.com/NvzbeMZxMy— Crypto Kakarot 🏝️ (@cryptokakarot) November 3, 2024

“Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας και να πω ότι η ισπανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αγωνία και τα δεινά” των πληγέντων, δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης στον Τύπο μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων διάσωσης στη Βαλένθια.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι καταδικάζει “κάθε μορφή βίας” κάνοντας λόγο για “κάποιες στιγμές απολύτως οριακές”. “Ο κύριος στόχος είναι να σωθούν ζωές, να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων που χάθηκαν συνεπεία αυτής της φυσικής καταστροφής και τελικά να επικεντρωθούμε στο έργο της ανοικοδόμησης” των πληγεισών περιοχών, πρόσθεσε.

Όσο περνούν οι μέρες, και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων αλλά και ο κόσμος συνειδητοποιεί το μέγεθος της καταστροφής τόσο ξεχειλίζει η οργή του. Από τη μια για μη έγκαιρη ενημέρωση και από την άλλη για την κακή διαχείριση της κρίσης. Το επόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Βαλένθιας με βασικό αίτημα την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη Κάρλος Μαθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαθόν λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η καταιγίδα αγνόησε επιδεικτικά και με υπεροψία τις εισηγήσεις που είχε πάρει για την επικείμενη καταστροφή. «Αν είχε δραστηριοποιηθεί άμεσα σήμερα θα μιλούσαμε για πολύ λιγότερους νεκρούς», τονίζουν οι επικριτές του.

Πέρα όμως από τον αριθμό των θυμάτων, που σύμφωνα με τους αναλυτές, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας έχουν πάθει ζημιές πάνω από 54.000 επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν 350.000 άνθρωποι. Έτσι εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δηλωμένοι αγνοούμενοι φτάνουν τους 1.900. Αν και υπάρχει σοβαρή περίπτωση πολλοί από αυτούς να έχουν βρεθεί αλλά να μην έχουν αφαιρεθεί από την λίστα αναζήτησης, το νούμερο είναι συγκλονιστικό. Όπως συγκλονιστική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βαλένθιας τα οποία δηλώνουν υπερκορεσμό.

Οι αναζητήσεις των αρχών για τυχών επιζώντες εστιάζονται πλέον στα σημεία τριών περιοχών. Στα παράλια όπου κατέληξαν τα νερά των ποταμών. Στα πάρκινγκ των πολυκατοικιών και καταστημάτων όπου εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να πάνε να πάρουν τα αυτοκίνητα τους για να τα σώσουν από την ισχυρή βροχόπτωση και στους υπόγειους χώρους μεγάλων πολυκαταστημάτων.

Οι χειρότερες πλημμύρες της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες, έχουν αφήσει ολόκληρες γειτονιές καλυμμένες με λάσπη και γεμάτες σκορπισμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται. Οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να “χτενίζουν” τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και τις σήραγγες με την ελπίδα να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν σορούς.