Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, να βασίζεται στη «νέα εδαφική πραγματικότητα» και να αντιμετωπίζει στη ρίζα τις αιτίες της σύγκρουσης, όπως δήλωσε την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, να βασίζεται στη «νέα εδαφική πραγματικότητα» και να αντιμετωπίζει στη ρίζα τις αιτίες της σύγκρουσης. Σε απλή «μετάφραση», η Ρωσία ζητάει την παράδοση από την Ουκρανία των εδαφών που έχει καταλάβει, περίπου το 20% της Ουκρανίας, τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική ουδετερότητά της.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, o Πούτιν ανέφερε στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με βάση τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο.

«Όσον αφορά τις προοπτικές για πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ και παραμένει ανοιχτή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διέκοψε το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Οι προτάσεις της Ρωσίας είναι γνωστές και σκιαγραφούνται, ειδικότερα, σε μια ομιλία του Ιουνίου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών».

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας, ενώ  είπε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες εάν το Βερολίνο ενδιαφέρεται.

Ο Όλαφ Σολτς από την άλλη πλευρά, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά του, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

I spoke to President Putin on the phone and called on him to end the Russian war of aggression against Ukraine and to withdraw his troops. Russia must show willingness to negotiate with Ukraine – with the aim of achieving a just and lasting peace. pic.twitter.com/zsfdgfeOfNΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 15, 2024

Ο Σολτς είπε επίσης στον Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η συνομιλία αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, που η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι κρίσιμη. Παράλληλα η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύει τους φόβους του Κιέβου για διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Η χώρα προετοιμάζεται τον τρίτο πολεμικό χειμώνα, με κατεστραμμένα μεγάλα τμήμα της ενεργειακής υποδομής της, αλλά και αρνητικές εξελίξεις στα πεδία των μαχών. Στο ανατολικό μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν διαρκώς εδαφικές επιτυχίες, ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ έχει περιέλθει σε τέλμα.

Ο καγκελάριος είχε το τελευταίο διάστημα κατ´επανάληψη αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειτο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. «Θα γίνει την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στο ARD, διευκρινίζοντας ότι θα προηγείτο συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ο Όλαφ Σολτς κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για πολεμικές αποστολές κατά της Ουκρανίας αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς ενώ ο Σολτς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και το ΝΑΤΟ για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.

«Τώρα μπορεί να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, άλλα τηλεφωνήματα. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε εδώ και καιρό ο Πούτιν: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε απογευματινή του ομιλία.

#Selenskyj rechnet in seiner Abendansprache knallhart mit #Scholz wegen seines Anrufs bei #Putin ab!
„Zu einer der heutigen Nachrichtenmeldungen. Bundeskanzler Scholz hat mir gesagt, dass er Putin anrufen wird. Olafs Anruf ist meiner Meinung nach das Öffnen der Büchse der… pic.twitter.com/xhwZzrUf8q
— @BrennpunktUA 🇩🇪🇺🇦 (@BrennpunktUA) November 15, 2024

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο κ. Σολτς μίλησε με τον κ. Ζελένσκι πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Γερμανό καγκελάριο ότι η επικοινωνία θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τον Ρώσο πρόεδρο καθώς θα αποδυναμώσει το καθεστώς απομόνωσης και θα συνεχίσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι αυτό θα βοηθήσει τον Πούτιν μόνο μειώνοντας την απομόνωσή του. Ο Πούτιν δεν θέλει πραγματική ειρήνη, θέλει διάλειμμα», είπε η πηγή στο Reuters.

Σε σημερινή του δήλωση ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα», δήλωσε στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne.Τόνισε ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι ανέφερε σήμερα ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφεραν καμία προστιθέμενη αξία στην πορεία προς την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία, μετά τη συνομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο ηγέτη. «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις μακροσκελείς συνομιλίες σαν μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του. Επί του παρόντος, οι συνομιλίες δίνουν στον Πούτιν μόνο την ελπίδα να αποδυναμωθεί η διεθνής απομόνωση».   ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι.

Η Γερμανία είναι δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου μετά τις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει διαμηνύσει πως θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ Κίεβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου, έχοντας ενημερώσει και τον Ζελένσκι για τις προθέσεις του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιό του προβλέπει την παραχώρηση των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ένα σενάριο που μέχρι σήμερα απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Κίεβο.

Διαβάστε παρακάτω τι μεταδίδει η DW σε ανταπόκριση της από το Βερολίνο για την πρώτη συνομιλία, μετά από δύο χρόνια, μεταξύ Πούτιν – Σόλτς:

«Ίσως ο Σολτς να ελπίζει τώρα ότι μια προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία, στο τέλος της θητείας του να μπορούσε να δώσει μια άλλη ώθηση στην αμφισβητούμενη υποψηφιότητά του και στο κόμμα του συνολικά. Άλλωστε δε μπορεί να αγνοήσει δύο δεδομένα. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης στη Γερμανία επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος και μάλιστα κάποιοι ψηφίζουν και κόμματα, που το έχουν κάνει αυτό «σημαία» τους. Και φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν άρδην μετά την επικράτηση Τραμπ, ο οποίος επιμένει ότι είναι σε θέση να τελειώσει τον πόλεμο άμεσα. Η πληροφορία για μια άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού μεγιστάνα με τον Ρώσο «ηγεμόνα» διαψεύστηκε μεν από το Κρεμλίνο, αλλά η αίσθηση ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας είναι ισχυρή».