Διάλογοι «φωτιά» από τη σπείρα των Ρομά που εξαπατούσε πολίτες με λεία 3 εκατ. ευρώ – «Μην φοβάσαι, αυτόν τον κωδικό τον δίνεις μόνο σε μένα»
Συγκεκριμένα, οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν τρεις και αφορούσαν την αγοραπωλησία ανύπαρκτων οχημάτων για την αρπαγή των προκαταβολών, την καταβολή δήθεν κρατικών επιδομάτων ή τις επιστροφές φόρων, ενώ δεν παρέλειπαν να παριστάνουν τους λογιστές και να αποσπούν τα τραπεζικά στοιχεία των θυμάτων τους. Η οργάνωση είχε ως «Κέντρα» της την περιοχή των συνοικισμών Ρομά του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας αλλά και το Άργος Αργολίδος.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με τα λεφτά που κέρδιζαν από τις απάτες, ζούσαν χλιδάτη ζωή. Συγκεκριμένα, η σπείρα δρούσε σαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με τεράστια κέρδη, μέρος των οποίων νομιμοποιούνταν με παντός τύπου αγορές, όπως οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, ανέγερση κατοικιών, πολλαπλές αγορές κ.α. και με σταθερή επιδίωξη την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με βάση το γεγονός ότι η δήλη εγκληματικότητα, αποτελεί το 20% της πραγματικής εγκληματικότητας, υπολογίζεται ότι η οργάνωση στο ίδιο χρονικό διάστημα, ήτοι των δύο ετών, έχει διαπράξει πάνω από 3.000 περιπτώσεις απατών, αποσπώντας χρηματικό ποσό άνω των 14.000.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., η οργάνωση δρούσε πανελλαδικά, με «Κέντρα» της, την περιοχή των συνοικισμών Ρομά του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας αλλά και το Άργος Αργολίδος, όπου είχαν στήσει το αρχηγείο – τηλεφωνικό κέντρο τους, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαιτερότητες των περιοχών.
Η Σαλαμίνα αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας αλλά και μεγάλης στρατολόγησης μελών που πέτυχε η οργάνωση. Η Αμαλιάδα και η Γαστούνη Ηλείας αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Άργους, λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας αλλά και μεγάλης στρατολόγησης μελών που πέτυχε η οργάνωση.
Γενικά, η πλειοψηφία των μελών της σπείρας είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, ενώ φέρεται να γνωρίζονται πολλά χρόνια και παράλληλα ανήκουν κατά κύριο λόγο σε άτομα φυλής «Ρομά», ή τους συνδέουν μεταξύ τους συγγενικοί – οικογενειακοί – φιλικοί δεσμοί, γεγονός που μαρτυρά την εμπιστοσύνη και εχεμύθεια μεταξύ τους σχετικά με τις παράνομες αυτές πράξεις, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί.
Τα μέλη της οργάνωσης επιδεικνύοντας μεγάλη εξοικείωση με τη λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων και τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών (ΑΤΜ), κατάφερναν να κατευθύνουν λανθασμένα και να ξεπερνούν τα επίπεδα ασφαλείας, πραγματοποιώντας καθημερινά απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και εν συνεχεία ενημέρωναν τα μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την ανάληψη των χρημάτων από ΑΤΜ, τα οποία πραγματοποιούσαν άμεσα τις αναλήψεις, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας (μάσκες, κουκούλες κλπ).
Μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιούνταν για την αμοιβή των στρατολογημένων προσώπων και λοιπών εξόδων, ενώ η μερίδα του λέοντος κατέληγε είτε με αυτοπρόσωπη παράδοση είτε μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων, στους διευθύνοντες της οργάνωσης.
Η οργάνωση, η υποδομή, η προεργασία, ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η μεθοδικότητα των ενεργειών τους, η εν γένει συμπεριφορά των μελών και οι αυστηρά καθορισμένοι και διακριτοί ρόλοι τους, είναι αντιπροσωπευτικά της σοβαρότητας και του επαγγελματισμού της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, αφού χρησιμοποιούσαν τεχνικές και μεθόδους που εφαρμόζονται από πολύ καλά οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.
Τέλος, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη των εγκληματικής οργάνωσης, σε καθημερινή βάση πραγματοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών κλήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε πλήθος υποψήφιων θυμάτων, γεγονός που καταδεικνύει την απουσία οποιασδήποτε άλλης εργασίας για βιοπορισμό, έχοντας ως μοναδική ασχολία την εγκληματική τους δράση, η οποία ήταν αδιάκοπη και πλήρως μεθοδευμένη με τελικό σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Σημειώνεται ότι η οργάνωση εξαπατούσε πέραν από επιχειρήσεις και εύπορους, άτομα με ιδιαίτερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως άνεργοι, χαμηλόμισθοι ή συνταξιούχοι, οι οποίοι επί το πλείστο δικαιούνταν τα κρατικά επιδόματα, σε μια εποχή, όπου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα.
Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν «GHOST PHONES», τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν ενεργοποιηθεί στο όνομα ανύπαρκτων αλλοδαπών ή τρίτων προσώπων και που ενάλλασσαν και ανανέωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εξαφανίζουν τα ίχνη τους. Ουσιαστικά, οι εν λόγω τηλεφωνικές συνδέσεις εκδίδονται σε άτομα – αχυρανθρώπους, συνήθως αλλοδαπούς, τις οποίες δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι, αλλά οι δράστες της οργάνωσης για την διάπραξη αδικημάτων αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τους, δυσχεραίνοντας το έργο των διωκτικών αρχών ως προς την ταυτοποίησή τους.
Προς εξυπηρέτηση και επίτευξη των εγκληματικών επιδιώξεων τους είχαν εφοδιασθεί με πλήθος, τηλεφωνικών συνδέσεων και τηλεφωνικών συσκευών, οι οποίες αντιστοιχούσαν πολλές φορές σε τηλεφωνικές συνδέσεις με αριθμούς κλήσης διαδοχικής σειράς και ήταν ονομαστικοποιημένες ως επί το πλείστον σε τρίτα πρόσωπα και συγκεκριμένα αλλοδαπούς.
Τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη της οργάνωσης καθοδηγούσαν τα κατώτερα στην λειτουργία και δράση τους και επόπτευαν την ορθή εκτέλεση των οδηγιών τους. Προς τούτο, κατά τις μεταφορές των χρηματικών ποσών δεν χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς δικούς τους ή οικείων τους, αλλά λογαριασμούς τρίτων προσώπων «money mules», τους οποίους στρατολογούσαν και εξαγόραζαν έναντι χρηματικής αμοιβής, ανάλογα με την τράπεζα κάθε φορά.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η ανεύρεση και εν συνεχεία η στρατολόγηση των δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών γινόταν τόσο από ανώτερα όσο και από κατώτερα σε ιεραρχία μέλη της οργάνωσης, τα οποία αναζητούσαν άτομα που είχαν οικονομική ανάγκη (τοξικομανείς, τζογαδόρους, επαίτες κ.α.), εκμεταλλευόμενοι τυχόν προβλήματα εθισμού σε τζόγο, ναρκωτικά κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο ενός ανώτερου μέλους της οργάνωσης, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την οικονομική ισχύ του, στρατολογούσε τραπεζικά στοιχεία από άτομα στα οποία πωλούσε ναρκωτικές ουσίες.
Η εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς της, χωρίς την συμμετοχή και την παραχώρηση των τραπεζικών στοιχείων των ως άνω ατόμων (money mules), αφού στηρίζονται στις χρηματικές τραπεζικές μεταφορές μέσω των λογαριασμών αυτών, οι οποίες καταγράφονται και είναι ανιχνεύσιμες κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Τα πρόσωπα αυτά – «money mules»- παρέδιδαν στα ειδικώς στρατολογημένα για τον σκοπό αυτό μέλη της οργάνωσης τις τραπεζικές τους κάρτες, τα στοιχεία της ηλεκτρονικής τραπεζικής (όνομα χρήστη – username και κωδικό πρόσβασης – password) καθώς και την ταυτοποιημένη στην τράπεζά τους τηλεφωνική σύνδεση – συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία ελάμβαναν τους κωδικούς μιας χρήσης (OTPs). Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης, αποκτούσαν πλέον πλήρη έλεγχό του αντίστοιχου τραπεζικού λογαριασμού ως διαχειριστές, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, είτε μέσω «ebanking» ή «mobile banking», αλλά και την άμεση ανάληψη των χρημάτων από διάφορα ΑΤΜ τραπεζών.
Προκειμένου ακόμη να αποκρύψουν τα ίχνη τους, δηλαδή να φέρουν στην κατοχή τους τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες, ενεργοποιούσαν τα μέγιστα όρια αναλήψεων τραπεζικών λογαριασμών των στρατολογημένων δικαιούχων – «money mules», από 3.000 μέχρι 5.000 ευρώ, (μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της τράπεζας ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας προσποιούμενοι τον πραγματικό κάτοχο αυτής, καθόσον είχαν παραδοθεί τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας αυτών).
Σημειώνεται είναι ότι πολλοί εκ των τραπεζικών λογαριασμών και των καρτών αυτών, έχουν δηλωθεί ψευδώς από τους δικαιούχους τους ότι εκλάπησαν.
Συγκεκριμένα σε ορισμένες περιπτώσεις, η οργάνωση εξαγόραζε τα τραπεζικά στοιχεία από τα money mules, στους οποίους εξηγούσε ότι θα χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί μεταφοράς παράνομων χρημάτων από παράνομες πράξεις, ωστόσο για να αποφύγουν οι δικαιούχοι ποινικές ευθύνες, τους καθοδηγούσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απάτης και της ανάληψης των μετρητών από τα μέλη της οργάνωσης, να μεταβούν στην οικία Αστυνομική Αρχή και να δηλώσουν ότι τα τραπεζικά τους στοιχεία σε άγνωστο τόπο και χρόνο εκλάπησαν.
Η οργάνωση είχε μορφή πυραμίδας όπως απεικονίζεται παρακάτω:
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι διευθύνοντες της οργάνωσης, όριζαν την ταυτότητα της οργάνωσης, καθώς πέραν της υποτέλειας που έδειχναν τα κατώτερα μέλη σε αυτούς, αντιστρόφως εκείνοι όριζαν δεσμευτικά τον σκοπό της οργάνωσης, ο οποίος ήταν η επιδίωξη απόκτησης παράνομου περιουσιακού οφέλους μέσω της εξαπάτησης πολιτών και νομικών προσώπων, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές που έδιδαν στα κατώτερα μέλη. Μάλιστα, καθόριζαν τη μεθοδολογία και δράση της οργάνωσης, καθώς είχαν τον πλήρη έλεγχο.
Στα ενδιάμεσα επίπεδα της πυραμίδας, υπάρχουν τα ανώτερα και απλά μέλη, που αφορούν κύριους και βοηθητικούς στρατολογητές, τηλεφωνητές, διαχειριστές και αναλήπτες-παραλήπτες χρημάτων. Αυτοί υπότασσαν την βούληση τους, στην βούληση της οργάνωσης ως ολότητα, προκειμένου να υπηρετήσουν τον κοινό σκοπό της οργάνωσης, αποτελώντας ενιαία και αδιαίρετη ομάδα, με διακριτούς ρόλους και εντασσόμενοι στο μεσαίο επίπεδο της ιεραρχίας. Τα ανωτέρω στηρίζονται και στο γεγονός ότι κάθε πράξη (ανάληψη μετρητών, εξαπάτηση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, συλλογή τραπεζικών στοιχείων κλπ) συνέβαλλε καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της οργάνωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές που έπαιρναν από την διεύθυνση της οργάνωσης.
Τέλος, στην βάση της πυραμίδας της οργάνωσης, υπάρχουν τα money mules, (εκτός των περιπτώσεων που τα τραπεζικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν προϊόν κλοπής), που έφεραν τουλάχιστον ενδεχόμενο δόλο, ως προς τους σκοπούς της οργάνωσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λειτουργία, την διάρκεια δράσης της οργάνωσης αλλά και την ιεραρχικά δομημένη δράση της καθόσον τα τραπεζικά στοιχεία τους αρχικώς δίδονταν σε κατώτερα μέλη της οργάνωσης – στρατολογητές και εκείνοι με την σειρά τους στους διευθύνοντες την οργάνωση.
Επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπως φαίνεται και παρακάτω χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο μια μόνο φορά, γίνεται εμφανές ότι έπρεπε διαρκώς να στρατολογούνται νέα μέλη, τα οποία έναντι αμοιβής παρέδιδαν τα τραπεζικά τους στοιχεία.
Διεύθυνση της οργάνωσης (Ζευγολατιό – Εξαμίλια Κορινθίας & Άργος Αργολίδος):
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το αρχηγείο της κάθε υποομάδας αποτελείται από τον αρχηγό/ διευθυντή καθώς και από μικρό αριθμό ατόμων, διαχειριστών και συντονιστών της εγκληματικής πράξης, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο στενό οικογενειακό – φιλικό κύκλο. Αποτελεί τον τελικό προορισμό των παρανόμως αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών. Η κύρια αρμοδιότητα του αρχηγείου είναι ο συντονισμός της εγκληματικής δράσης και η οικονομική διαχείριση των «εσόδων» από την εγκληματική τους δραστηριότητα. Βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τα μέλη του εκάστοτε «επιχειρησιακού κέντρου» της Κορινθίας / Άργους, καθοδηγούν τα κάτω από αυτούς μέλη της Οργάνωσης για την συλλογή των τραπεζικών στοιχείων και καρτών, συγκεντρώνουν τα χρήματα από τους εισπράκτορες και τα προωθούν, αφού παρακρατήσουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην αμοιβή τους, στην αμοιβή των κατώτερων μελών της οργάνωσης, των στρατολογημένων δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλα έξοδα (καύσιμα, τηλεφωνικές κάρτες κτλ).
Το τηλεφωνικό κέντρο αποτελείται από έναν τουλάχιστον συντονιστή – διευθύνοντα και ένα μικρό αριθμό έμπιστων μελών, συνήθως του στενού συγγενικού κύκλου, οι οποίοι μιλούν άπταιστα ελληνικά, διαθέτουν τεχνική κατάρτιση στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και έχουν άριστη γνώση λειτουργίας της ηλεκτρονικής τραπεζικής των τραπεζών. Αποτελεί το βασικό κομμάτι της εγκληματικής δράσης και συντονίζεται από το αρχηγείο της οργάνωσης. Κύρια αρμοδιότητά του είναι η ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων, η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και η εξαπάτησή τους με διάφορες τεχνικές και γνώσεις.
Επιχειρησιακό Κέντρο (συλλογή τραπεζικών στοιχείων και προϊόντων εγκλήματος – διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών e-banking.
Tο κέντρο συλλογής τραπεζικών στοιχείων και προϊόντων εγκλήματος απαρτίζεται από τρία τμήματα τα οποία έχουν ως ρόλο:
Το κάθε τμήμα διευθύνεται από έναν τουλάχιστον συντονιστή, ενώ τα μέλη αυτών εναλλάσσονται ανά τμήμα, ανάλογα με τις ανάγκες της εγκληματικής οργάνωσης. Το τμήμα συλλογής τραπεζικών καρτών είναι αρμόδιο για τη συλλογή και έλεγχο λειτουργικότητας των τραπεζικών καρτών των «μουλαριών», καθώς και για την παράδοση των εν λόγω στοιχείων στον συντονιστή.
Ακόμη, κατόπιν εντολής αγοράζουν τραπεζικά στοιχεία και κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν αποτελέσει προϊόν κλοπής και αποκτούν έτσι πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το τμήμα ανάληψης χρηματικών ποσών είναι αρμόδιο για την μετάβαση και παραμονή πλησίον ΑΤΜ ώστε μετά το πέρας της εγκληματικής πράξης να προβεί στην ανάληψη των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών. Το τμήμα παραλαβής και μεταπώλησης προϊόντων εγκλήματος είναι αρμόδιο για τον έλεγχο πορείας και την παραλαβή των προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία έχουν αγορασθεί με τη χρήση των τραπεζικών στοιχείων των θυμάτων, καθώς και την μετέπειτα μεταπώλησή τους σε τρίτους.
«Μουλάρια» (money mules)
Αναφορικά με τους συνεργούς – «μουλάρια» αποτελούν το τελευταίο ιεραρχικά τμήμα, το οποίο δεν ανήκει στη βασική δομή της οργάνωσης και δύναται να χαρακτηριστεί ως εξωτερικό τμήμα, πλην όμως χωρίς τη συνδρομή του η εγκληματική δραστηριότητα θα καθίστατο δυσχερής, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. Τα συγκεκριμένα μέλη παρέχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως τις τραπεζικές τους κάρτες και τα διαπιστευτήρια εισόδου της ηλεκτρονικής τραπεζικής του συνδεδεμένου με αυτές λογαριασμού, έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 300 και οκτακοσίων 800 ευρώ, με σκοπό την διευκόλυνση της δράσης της Εγκληματικής Οργάνωσης.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόσο η άμεση μεταφορά των «εσόδων» της οργάνωσης όσο και η προστασία των στοιχείων ταυτότητας – προστασία των μελών της καθώς τα «μουλάρια» χρησιμοποιούνται ως «μπροστινοί». Σημαντικό είναι ότι, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση παράλλασε αρκετά συχνά τη μεθοδολογία της, εφαρμόζοντας κάθε φορά και μία καινούρια και καινοτόμο μέθοδο, γεγονός που οφείλεται στη χρόνια εμπειρία των αρχηγικών μελών της, την οποία είχαν αποκτήσει ως μέλη προγενέστερων εγκληματικών οργανώσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, με την παρέλευση του χρόνου τα κατώτερα μέλη, αν δεν γίνει αντιληπτή η δράση τους από τις αρχές, προάγονται σε ανώτερα και πολλές φορές φτάνουν ακόμη και στην διεύθυνση οργάνωσης, ένεκα της εμπειρίας και της γνώσης που έχουν αποκτήσει, από το πέρασμα τους σε όλα τα στάδια της πυραμίδας.
Συνομιλία του αρχηγού της οργάνωσης (με το προσωνύμιο «Κώστας») με μέλος της σπείρας, η οποία από 18/12/2023 έως 14/03/2024, ήταν έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού, την ημέρα των γενεθλίων του πρώτου
Μέλος: Το καταλαβαίνεις ότι άμα γίνει καμιά στραβή και δεν βγω, θα είναι πολύ βάρος στη ζωή μου, αυτό μόνο σου λέω
Διευθύνων της οργάνωσης: Θα σε βγάλω
Μέλος: Τίποτα άλλο
Διευθύνων της οργάνωσης: Θα βάλω δύο δικηγόρους, σήμερα έβγαλα, σήμερα ακούς;
Μέλος: Ναι
Διευθύνων της οργάνωσης: Δέκα χιλιάδες έβγαλα σήμερα
Μέλος: Τι;
Διευθύνων της οργάνωσης: Δέκα
Μέλος: Πού;
Διευθύνων της οργάνωσης: Σήμερα έβγαλα εγώ
Μέλος: Σε ποιον;
Διευθύνων της οργάνωσης: Έβαλα, έβαλα, πήρα, μου έδωσε η μαύρη μία A… (όνομα τράπεζας)
Μέλος: Ο Θεός να σε ευλογεί, δεν ξέρω, δεν με ενδιαφέρει, καλά κάνεις
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι
Mέλος: Εγώ σου λέω ότι η ζωή μου θα σου είναι βάρος γιατί άμα γίνει καμιά στραβή και δεν βγω από εδώ
Διευθύνων της οργάνωσης: Εγώ (ακατάληπτο) θα σε βγάλω έξω, δώδεκα του μηνός
Mέλος: Αυτό σε πείραξε, που έχω παιδευτεί; Την κόρη μου δεν την έχω δει, έχω χάσει την ελευθερία μου, έχω χάσει τα πάντα
Διευθύνων της οργάνωσης: Δώδεκα του μηνός θα σε βγάλω έξω
Μέλος: Και μόνο για να ακούσω πέντε κουβέντες από εσένα να μου δώσεις δύναμη και μου το βγάζεις από τη μύτη
Διευθύνων της οργάνωσης: Δώδεκα του μηνός θα σε βγάλω
Μέλος: Δεν έχω λεφτά τώρα, είμαι μηδέν
Συνομιλία του αρχηγού της οργάνωσης στο κέντρο του Άργους, με μέλος της οργάνωσης, με το προσωνύμιο «Κατερίνα», η οποία σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε έτοιμες προς παράδοση στην οργάνωση τις τραπεζικές κάρτες, πλην της κάρτας SIM, ώστε να μεταφερθούν σε αυτές παράνομα έσοδα από την τέλεση απατών.
Διευθύνων της οργάνωσης: Καλημέρα, εκείνες τις δύο τις κίτρινες τις έχεις; Είναι ανοιχτές; Έχεις e-banking; Τι έχεις;
Κατερίνα: Όλα τα έχει αλλά πρέπει να, τι πήγα να πω, πρέπει να βγάλει μία sim κάρτα γιατί δεν την έχει
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση ανέβαζε τα όρια των τραπεζικών συναλλαγών στην εκάστοτε τραπεζική κάρτα, για την διευκόλυνση ανάληψης μετρητών.
Διευθύνων της οργάνωσης: Πες στην άλλη να πάει στη τράπεζα να σηκώσει τα όρια στα δύο χιλιάρικα από μέσα από την τράπεζα και δεν την πειράζουμε καθόλου. Δεν την πειράζουμε μετά.
Ο διευθύνων της οργάνωσης στο κέντρο του Άργους, με το προσωνύμιο «Κώστας», εξαγοράζει τραπεζικά στοιχεία (κάρτες και λογαριασμούς), με τις δηλωθείσες σε αυτούς τηλεφωνικές συνδέσεις, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς παράνομα έσοδα από την τέλεση απατών.
Κατερίνα: Για την A… (όνομα τράπεζας), πήρα χίλια πεντακόσια
Διευθύνων της οργάνωσης: Ωραία θα στα δώσω και εγώ, χίλια πεντακόσια
Συνομιλία του αρχηγού της οργάνωσης ξανά με την «Κατερίνα».
Διευθύνων της οργάνωσης: Ο Κώστας είμαι
Κατερίνα: Ποιος;
Διευθύνων της οργάνωσης: Ο Κώστας με την (D..) (μέλος της οργάνωσης), τη θεία σου για τα πράγματα καλέ, μ’ ακούς;
Κατερίνα: Δεν κατάλαβα
Διευθύνων της οργάνωσης: Για εχτές που μιλάγαμε για τις δύο κίτρινες, για τις δύο κάρτες παιδί μου
Κατερίνα: Α κατάλαβα
Διευθύνων της οργάνωσης: Τι έπαθες; Έχασες το μυαλό σου;
Κατερίνα: Ναι ναι, τώρα κατάλαβα
Διευθύνων της οργάνωσης: Τι κάνεις;
Κατερίνα: Καλά είμαι, καλημέρα
Διευθύνων της οργάνωσης: Καλημέρα, εκείνες τις δύο τις κίτρινες τις έχεις; Είναι ανοιχτές; Έχεις e-banking; Τι έχεις;
Κατερίνα: Όλα τα έχει αλλά πρέπει να, τι πήγα να πω, πρέπει να βγάλει μία sim κάρτα γιατί δεν την έχει
Διευθύνων της οργάνωσης: Θα πας σήμερα;
Κατερίνα: Ορίστε;
Διευθύνων της οργάνωσης: Θα πας σήμερα να το βγάλεις;
Kατερίνα: Γιατί εντάξει; Πήρες τηλέφωνο;
Διευθύνων της οργάνωσης: Θα τη βάλουμε, ακούς;
Κατερίνα: Ορίστε
Διευθύνων της οργάνωσης: Πες στην άλλη να πάει στη τράπεζα να σηκώσει τα όρια στα δύο χιλιάρικα από μέσα από την τράπεζα και δεν την πειράζουμε καθόλου. Δεν την πειράζουμε μετά
Διευθύνων της οργάνωσης: Ωραία θα τα σηκώσουμε εμείς
Κατερίνα: Αλήθεια σου λέω, πρέπει να τα σηκώσετε εσείς, όπως τα έκανα και εγώ, μπήκα μέσα, όχι εγώ, δεν το έκανα εγώ, τα παιδιά που μου φτιάξανε τα χαρτιά.
Διευθύνων της οργάνωσης: Καμιά Ε… (όνομα τράπεζας) καμιά Π… (όνομα τράπεζας), θα βρεις, θα ψαχτείς να βγάλουμε κανένα φράγκο;
Κατερίνα: Ορίστε;
Διευθύνων της οργάνωσης: Θα ψαχτείς; Θα βρεις τίποτα πράγματα;
Κατερίνα: Ναι ρε
Διευθύνων της οργάνωσης: Πότε θα ψαχτείς;
Κατερίνα: Αυτός, αυτός, αυτός που θα μου δώσει τα δύο. Τα δύο (… όνομα τράπεζας)
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι
Κατερίνα: Γιατί προλαβαίνω; Όλη μέρα δουλεύω, είμαι, έχω άτομα που δουλεύουν, πορτοκάλια, μανταρίνια. Σήμερα έχω πατάτα, πωπω γ@@@@ε τα, τώρα ξεκινάμε
Διευθύνων της οργάνωσης: Ωραία, πήγαινε να βγάλεις μια κάρτα, κλείσε ένα ραντεβού, πήγαινε να βγάλεις μία κάρτα στην Ε… (όνομα τράπεζας).
Kατερίνα: Και για πες τώρα, πόσα θα μου δώσεις για τις δύο… (όνομα τράπεζας)
Διευθύνων της οργάνωσης: Ακούς; Το θέμα είναι, να πάνε να σηκώσουν, να βγάλουν από το e-banking αυτό και θα σου πω τιμή μετά
Κατερίνα: Ρε εσύ θα το κάνεις αυτό, δεν το κάνουν, αλήθεια σου λέω, πήγα εγώ μία φορά. Αλήθεια σου λέω, μία ώρα καθόμουν μέσα και τους έβριζε
Διευθύνων της οργάνωσης: Δεν μου λες, να αφήσουμε εκείνες τις δύο γιατί είναι ρίσκο και να βγάλουμε καμία (όνομα τράπεζας);
Κατερίνα: Δεν μπορώ να βρω ρε άνθρωπε (όνομα τράπεζας). Δεν μπορώ να βρω (όνομα τράπεζας), αλήθεια σου λέω
Διευθύνων της οργάνωσης: Η δικιά σου;
Κατερίνα: Από μεθαύριο, από αύριο
Διευθύνων της οργάνωσης: Ε πήγαινε σήμερα, αύριο, βγάλ’ τη σε παρακαλώ πολύ, θα σου δώσω 8 κατοστάρια εσένα
Κατερίνα: Πόσο;
Διευθύνων της οργάνωσης: Οχτώ θα σου δώσω
Κατερίνα: Ω ρε, λίγα είναι ρε, άλλοι μου έχουν πει 1200
Διευθύνων της οργάνωσης: Βρε χ@@υ από δω ρε, ψεύτες, δεν σου δίνουν φράγκο δεν σου δίνουν αυτοί. Εγώ δουλεύω με τη D… (μέλος της οργάνωσης) δύο χρόνια τώρα, πλάκα μου κάνεις
Kατερίνα: Χίλια εξακόσια μου έδωσε για τις δύο (όνομα τράπεζας) σου λέω
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι για την (όνομα τράπεζας) και την (όνομα τράπεζας) πόσα πήρες;
Κατερίνα: Για την (όνομα τράπεζας) και για την…
Διευθύνων της οργάνωσης: (όνομα τράπεζας)
Κατερίνα: Για την (όνομα τράπεζας), πήρα χίλια πεντακόσια
Διευθύνων της οργάνωσης: Ωραία θα στα δώσω και εγώ, χίλια πεντακόσια
Κατερίνα: Ε εντάξει ρε φίλε, κάτσε να τακτοποιήσω τα χαρτιά και θα σε πάρω εγώ
Διευθύνων της οργάνωσης: Ντάξει
Κατερίνα: Ντάξει, έλα γεια, καλημέρα
Διευθύνων της οργάνωσης: Καλημέρα.
Ο διευθύνων της οργάνωσης στο κέντρο του Άργους, συνομιλεί αρχικά με γυναίκα-μέλος της οργάνωσης και στη συνέχεια με άγνωστο άνδρα. Ο διευθύνων της οργάνωσης με το προσωνύμιο «Κώστας», παραδέχεται ότι διαπράττει απάτες, ενώ έχουν στρατολογηθεί για τους σκοπούς της οργάνωσης τουλάχιστον -100-τραπεζικοί λογαριασμοί, από Βούλγαρους Υπηκόους, οι οποίοι εξαγοράσθηκαν, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς παράνομα έσοδα από την τέλεση απατών.
Διευθύνων της οργάνωσης: Έλα κορίτσι μου
Μέλος: Με ακούς;
Διευθύνων της οργάνωσης: Έλα
Μέλος: Είμαι εδώ με το παιδί
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι
Μέλος: Και του είπα άμα μπορεί να με περιμένει και αύριο το πρωί. Μέχρι αύριο το πρωί
Διευθύνων της οργάνωσης: Μέχρι αύριο. Ναι ρε παιδί μου, εκεί, θέλει να μιλήσω μαζί του τίποτα;
Μέλος: Ναι ναι, πάρ’ τον
Διευθύνων της οργάνωσης: Αμέ, δώσε μου
Ακολουθεί η συνομιλία με άγνωστο άνδρα
«Άγνωστος»: Καλησπέρα
Διευθύνων της οργάνωσης: Αγόρι μου, τι κάνεις;
«Άγνωστος»: Καλά εσύ;
Διευθύνων της οργάνωσης: (ακατάληπτο) Άκου που θα σου πω, σου μιλάω ειλικρινά
«Άγνωστος»: Ναι
Διευθύνων της οργάνωσης: Έχουμε κάνει πολλές δουλειές με την …(μέλος της οργάνωσης). Ό,τι σου λέει να ξέρεις, είναι αυτό
«Άγνωστος»: Άκου, εγώ δεν είμαι άσχετος με αυτή τη δουλειά
Διευθύνων της οργάνωσης: Μπράβο, απλά έχουμε πάθει μια ζημιά εμείς τώρα
«Άγνωστος»: Άκου να σου πω κάτι εγώ τι τραβάω εγώ
Διευθύνων της οργάνωσης: Πες μου αγόρι μου πες μου
«Άγνωστος»: Εγώ έχω μαζέψει κάποια άτομα
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι
«Άγνωστος»: Και αυτή είναι η πρώτη μου κάρτα
Διευθύνων της οργάνωσης: Ωραία
«Άγνωστος»: Και τώρα εγώ πιέζομαι, για να πάρω και τις άλλες πέντε
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι
«Άγνωστος»: Πρέπει να πληρώσω αυτή
Διευθύνων της οργάνωσης: Ωραία
«Άγνωστος»: Γιατί εγώ χάνω αυτή τη στιγμή, κατάλαβες;
Διευθύνων της οργάνωσης: Ξέρεις τι θέλω από σένα;
«Άγνωστος»: Τι θέλεις από μένα;
Διευθύνων της οργάνωσης: Θέλω μια ευκαιρία να μας δώσεις μέχρι αύριο. Δώδεκα, μία η ώρα, σου έχουμε βάλει λεφτά. Τα παίρνεις και κανονίζεις με την (…μέλος της οργάνωσης), ότι σου έχει πει η (…μέλος της οργάνωσης).
«Άγνωστος»: Ρε παιδάκι μου, άλλο θέλω να σου πω εγώ
Διευθύνων της οργάνωσης: Πες μου
«Άγνωστος»: Θέλω να με καταλάβεις και εμένα
Διευθύνων της οργάνωσης: Αν μπορέσω να κάνω κάτι επειδή είμαι πολύ μακριά, άμα ήταν Δευτέρα θα πήγαινα επί τόπου να σου βάλω τα λεφτά, είμαι εκτός, αυτό, κατάλαβες;
«Άγνωστος»: Το θέμα είναι ότι εδώ μπορούμε να βγάλουμε όλοι ένα μεροκάματο
Διευθύνων της οργάνωσης: Το ξέρω αγόρι μου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνεις δουλειά με την (…μέλος της οργάνωσης), ότι σου έχει πει η (…μέλος της οργάνωσης),
«Άγνωστος»: Να σου πω κάτι, οι Βούλγαροι και οι υπόλοιποι, έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχουν, τώρα πέσαμε αλλού
Διευθύνων της οργάνωσης: Ναι (γέλια)
«Άγνωστος»: Δεν υπάρχει Βούλγαρος να υπάρχει
Διευθύνων της οργάνωσης: Εγώ έχω πάρει εκατό, διακόσιες κάρτες από κει
«Άγνωστος»: Και εγώ έχω δώσει εκατό, μην αγχώνεσαι
Διευθύνων της οργάνωσης: Έτσι μπράβο, χέρι (…μέλος της οργάνωσης), δεν είμαστε για πρώτη φορά
«Άγνωστος»: Και εγώ δεν είμαι πρώτη φορά για αυτό στο λέω παιδάκι μου
Διευθύνων της οργάνωσης: Τέλος. Τέλος, αύριο μέχρι δώδεκα η ώρα θα έχεις πάρει τα λεφτά
«Μέλος οργάνωσης»: Καλησπέρα κύρια Ελένη
«Άγνωστος»: Ναι ποιος είναι;
«Μέλος οργάνωσης»: Ο Σ… είμαι από το λογιστικό γραφείο , τι κάνετε;
«Άγνωστος»: Ο Σ… είμαι από το λογιστικό γραφείο.
«Μέλος οργάνωσης»: Ο γραμματέας ναι, τι κάνετε; πως είσαστε;
«Άγνωστος»: Από του Σ… το γραφείο;
«Μέλος οργάνωσης»: Ναι ναι από του κύριου Σ…
«Μέλος οργάνωσης»: Έχει ανοίξει η πλατφόρμα του μάρκετ pass..
«Άγνωστος»: Ναι..
«Μέλος οργάνωσης»: Ένα λεπτάκι. Για κοιτάτε λίγο η καρτούλα στο μπροστινό μέρος ξεκινάει από πενήντα τρία πενήντα ένα;
«Μέλος οργάνωσης»: Ξεκινάει από πενήντα τρία πενήντα ένα;
«Άγνωστος»: Πενήντα τρία πενήντα ένα κάτσε να δούμε. Πενήντα τρία πενήντα ένα ναι.
«Μέλος οργάνωσης»: Σαράντα δύο; Μπορείτε να μου πείτε και το πιν για επιβεβαίωση; Ότι είστε ο κάτοχος;
«Άγνωστος»: Το πιν ε;
«Μέλος οργάνωσης»: Ναι ναι.
«Άγνωστος»: Κάτσε γιατί το έχω και αυτό γραμμένο. Κάτσε περίμενε.
«Μέλος οργάνωσης»: Ναι ναι
«Άγνωστος»: Ε εβδομήντα πέντε εβδομήντα..
«Μέλος οργάνωσης»: Εβδομήντα πέντε εβδομήντα. Ποιο τηλέφωνο έχετε δηλώσει στην τράπεζα;
«Άγνωστος»: Ορίστε;
«Μέλος οργάνωσης»: Το τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην τράπεζα είναι αυτό που σας καλώ;
«Άγνωστος»: Ναι
«Μέλος οργάνωσης»: Έλα κυρία Ελένη. Με αυτήν την κάρτα έχετε κάνει ανάληψη;
«Άγνωστος»: Όχι όχι έχω πολύ καιρό να κάνω. Έχω πολύ καιρό να κάνω με αυτήν την κάρτα.
«Μέλος οργάνωσης»: Με ποια κάρτα πάτε και κάνετε ανάληψη;
«Άγνωστος»: Με αυτή που σας πρώτο έδωσα, που παίρνει ο πατέρας μου μια σύνταξη.
«Μέλος οργάνωσης»: Ωραία για πες μου αυτή.
«Άγνωστος»: Την πρώτη πάλι ;
«Μέλος οργάνωσης»: Ναι ναι ναι.
«Άγνωστος»: Ναι
«Μέλος οργάνωσης»: Έλα κυρία Ελένη.
«Άγνωστος»: Για κάτσε, περίμενε. Κίνδυνο απάτης λέει.
«Μέλος οργάνωσης»: Πες το.
«Άγνωστος»: Τι είναι αυτό κίνδυνος απάτης; Τώρα φοβάμαι πάλι.
«Μέλος οργάνωσης»: Όχι όχι μην φοβάσαι. Αυτόν τον κωδικό δεν τον δίνεις πουθενά εκτός από εμένα.