Γερμανία: Ρωσικές ενέργειες δολιοφθοράς μπορεί να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ στην επίκληση του Άρθρου 5

Οι αυξημένες ρωσικές δραστηριότητες δολιοφθοράς στη Δύση ενδέχεται να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ στην ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της ιδρυτικής του συνθήκης, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND).

Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού think tank DGAP στο Βερολίνο, ο Καλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Μόσχα θα εντείνει τις υβριδικές τακτικές της. «Η εκτεταμένη χρήση υβριδικών μέτρων από τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο να εξετάσει το ΝΑΤΟ την επίκληση της ρήτρας συλλογικής άμυνας που προβλέπεται στο Άρθρο 5», ανέφερε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της BND σημείωσε ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ρωσίας ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ. «Η διαρκής ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων υποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης», υπογράμμισε.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν τη Ρωσία για εχθρικές ενέργειες που περιλαμβάνουν κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατηγορίες που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον Καλ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν εμπειρία και ισχύ από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που ενισχύει την απειλή. «Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας όχι μόνο συμβατικές δυνάμεις αλλά και νέες τακτικές όπως η χρήση drones», τόνισε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 σε περίπτωση επίθεσης. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν πόλεμο άμεσα. Ωστόσο, αν τέτοιες προθέσεις επικρατήσουν στο Κρεμλίνο, ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε.

Ο Καλ διευκρίνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα έχει ως στόχο την κατάκτηση εδαφών αλλά την πρόκληση ρήγματος στην ενότητα της Συμμαχίας. «Η Ρωσία, κατά την άποψή της, θα θεωρούσε επιτυχία εάν το Άρθρο 5 παρέμενε ανενεργό σε περίπτωση επίθεσης», δήλωσε.

Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, η Μόσχα δεν χρειάζεται να στείλει άρματα μάχης στη Δύση. «Μπορεί να χρησιμοποιήσει προφάσεις, όπως η προστασία ρωσικών μειονοτήτων ή η αναπροσαρμογή συνόρων, για να προκαλέσει αντιδράσεις», εξήγησε, κάνοντας ειδική αναφορά στην περιοχή της Βαλτικής και το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.