Αφού ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ πρέπει να κάνουμε μερικά βασικά πράγματα για να είμαστε καλυμμένοι όταν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ενός ατυχήματος.
Το ατύχημα με μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο είναι αναπόφευκτο. Έστω και μια φορά στη μοτοσικλετιστική ζωή του ο αναβάτης θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση ενός ατυχήματος ελπίζοντας φυσικά να μην έχει ως αποτέλεσμα κάποιον τραυματισμό.
Σε κάθε περίπτωση, όσο μικρό κι αν είναι το ατύχημα, ο αναβάτης ακόμα και έμπειρος να είναι δεν παύει να περνάει ένα αρχικό στάδιο σοκ. Καλό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα που θα μας φανούν χρήσιμα στο να λυθεί το ζήτημα όσο πιο ομαλά γίνεται.
Πρώτα από όλα η υγεία
Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα σε περίπτωση ατυχήματος είναι να ελέγξουμε αμέσως την κατάσταση της υγείας μας. Η αδρεναλίνη που έχει κατακλύσει το σώμα μας μετά από ένα ατύχημα ίσως κρύβει κάποιο τραυματισμό, καλό είναι λοιπόν αμέσως να ηρεμήσουμε και να ελέγξουμε τον εαυτό μας αν πονάμε κάπου.
Σε περίπτωση που πονάμε κάπου αμέσως ζητάμε βοήθεια και καλούμε ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρισκάρουμε κάτι με την υγεία μας για οποιονδήποτε λόγο. Αν πάλι είμαστε σε καλή κατάσταση απλά παίρνουμε μια βαθειά ανάσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Είναι επίσης δεδομένο ότι αν υπάρχει συνεπιβάτης στο ατύχημα και έχει τραυματιστεί αμέσως καλούμε σε βοήθεια ή δίνουμε τις πρώτες βοήθειες.
Αστυνομία, ασφαλιστική
Έχοντας βεβαιωθεί ότι η υγεία μας είναι μια χαρά, προχωράμε στο επόμενο βήμα. Καλούμε αρχικά την αστυνομία και στη συνέχεια την ασφαλιστική μας εταιρεία προκειμένου να ενημερώσουμε για το συμβάν.
Αν για κάποιο λόγο το τηλέφωνό μας δε λειτουργεί ζητάμε τη βοήθεια ενός συνανθρώπου μας να καλέσουμε. Προσοχή, η αστυνομία και ιδιαίτερα η ασφαλιστική εταιρεία θα μας ζητήσει κάποια στοιχεία. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε άμεσα που έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα της μοτοσικλέτας για να μην ψάχνουμε αγχωμένοι να τα βρούμε.
Αν η ζημιά στη μοτοσικλέτα μας είναι εκτεταμένη και δεν μπορεί να κινηθεί, τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε την ασφαλιστική μας ότι θα χρειαστούμε κάποιο όχημα να μεταφέρει τη μοτοσικλέτα σε συνεργείο ή στο γκαράζ που θα επιλέξουμε.
Όσο περιμένουμε την αστυνομία
Αφού έχουμε καλέσει τις αρχές, το επόμενο βήμα είναι να καταγράψουμε τη σκηνή του ατυχήματος. Το ιδανικό είναι αν έχουμε την ψυχραιμία, να τραβήξουμε ένα βίντεο του σημείου εξηγώντας στην κάμερα τι συνέβη και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Παράλληλα, τραβάμε φωτογραφίες του σημείου από πολλές γωνίες, την οδό που βρισκόμαστε και τις τυχόν ζημιές που έχει πάθει το δίκυκλό μας. Αφού τελειώσουμε με την αποτύπωση του σημείου, καλό είναι να απομακρύνουμε το όχημα (αν είναι εφικτό) από το οδόστρωμα για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι να μην εκφράσουμε τη γνώμη μας για το ατύχημα σε κανέναν – εκτός από την αστυνομία και την ασφαλιστική μας. Τις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα ίσως να μην έχουμε καθαρό μυαλό και να μην μπορούμε με σαφή τρόπο να δούμε τι έχει συμβεί.
Καλό είναι λοιπόν να μη μιλήσουμε για το ατύχημα διότι μπορεί ότι ειπωθεί να καταγραφεί και να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο δικαστήριο εναντίον μας.
Προσέχουμε για να έχουμε
Το ατύχημα είναι κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Καλό είναι όμως να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι τόσο οδηγικά, όσο και γραφειοκρατικά ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο ελάχιστο. Οδηγικά πάντα πρέπει να φοράμε πλήρη εξοπλισμό ασφάλειας, να οδηγούμε όσο το δυνατόν πιο αμυντικά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιο μάθημα ασφαλούς οδήγησης.
Από την άλλη, πρέπει να έχουμε την μοτοσικλέτα μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση (φρέσκα ελαστικά, καθαρή, σέρβις), να έχουμε ανανεώσει τα έγγραφα ασφάλειας με πλήρη κάλυψη και να έχουμε περάσει στην ώρα μας ΚΤΕΟ.