Έτοιμη να επέμβει είναι η εθνοφρουρά σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ για τη διατήρηση της τάξης την ημέρα των προεδρικών εκλογών, με τις Αρχές να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Καθώς η αναμέτρηση των Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διαγράφεται εξαιρετικά αμφίρροπη, το κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ βρίσκεται στα ύψη, εντείνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο κύμα πολιτικής βίας.
Οι Αρχές στις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει σειρά μέτρων ασφαλείας, επιστρατεύοντας από drones, ελεύθερους σκοπευτές και έφιππους αστυνομικούς μέχρι μεταλλικούς φράκτες, αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες γύρω από εκλογικά κέντρα και διανέμοντας κουμπιά πανικού σε εκλογικούς αξιωματούχους.
Πέραν της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον που έχει μετατραπεί σε φρούριο, ιδιαίτερα ορατά είναι τα μέτρα αυτά στις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν και τον νικητή της αναμέτρησης, όπως στη Νεβάδα όπου είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες από οπαδούς του Τραμπ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
Τη
φετινή χρονιά μεταλλικοί φράκτες
στήθηκαν γύρω από το κέντρο καταμέτρησης
ψήφων στο Λας Βέγκας, όπου είχαν σημειωθεί
οι ταραχές εκείνες.
Ανάλογος μεταλλικός φράκτης στήθηκε και στο κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων της κομητείας Μαρικόπα στο Φοίνιξ της Αριζόνα, επίκεντρο προ τετραετίας θεωριών συνωμοσίας περί εκλογικής νοθείας και απειλών κατά εκλογικών αξιωματούχων.
Ο σερίφης της εν λόγω κομητείας, Ρας Σκίνερ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει τεθεί σε κατάσταση «υψηλού συναγερμού» και έχει ζητήσει από όλο το προσωπικό να είναι διαθέσιμο σε περίπτωση ανάγκης.
«Θα
έχουμε πολλούς πόρους εκεί έξω, πολύ
προσωπικό, πολύ εξοπλισμό», είπε
σημειώνοντας ότι αστυνομικοί θα
χρησιμοποιούν drones για να ελέγχουν τις
κινήσεις τα γύρω από τα εκλογικά κέντρα,
ενώ ελεύθεροι σκοπευτές και άλλες
ενισχύσεις θα είναι σε ετοιμότητα να
αναπτυχθούν, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι
θα ξεσπάσει βία.
Ο
κυβερνήτης της Νεβάδα Τζο Λομπάρντο
δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι
ενεργοποίησε μια «περιορισμένη μονάδα»
60 μελών της εθνοφρουράς για να διασφαλίσει
ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα
σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας.
Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε χθες ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί μονάδες της Εθνοφρουράς στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, το Ντέλαγουερ, την Άιοβα, το Ιλινόις, τη Βόρεια Καρολίνα, το Νέο Μεξικό, το Όρεγκον, το Ουισκόνσιν και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ άλλες είναι έτοιμες να επέμβουν αν χρειαστεί στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, στο Κολοράντο, τη Φλόριντα, τη Χαβάη, την Πενσιλβάνια, το Τενεσί, το Τέξας και τη Δυτική Βιρτζίνια.
Υπό τον φόβο ταραχών πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Αριζόνα, που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκλογικά κέντρα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος το απέφυγαν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας στο Reuters.
Ανιχνευτές
μετάλλου και περιπολίες γύρω από το
κέντρο καταμέτρησης ψήφων στο Μίσιγκαν
Σε μια άλλη αμφίρροπη πολιτεία, εκείνη του Μίσιγκαν, οπαδοί του Τραμπ είχαν κατέβει το 2020 στο συνεδριακό κέντρο στο κέντρο του Ντιτρόιτ και χτυπούσαν τα τζάμια του κτιρίου την ώρα που συνεχιζόταν για δεύτερη μέρα η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.
Φέτος
τοποθετήθηκαν ως αναχώματα σταντ
ποδηλάτων και στις δύο πλευρές του
δρόμου όπου βρίσκεται το κέντρο αυτό,
ενώ οι προσερχόμενοι θα περνούν από
ανιχνευτές μετάλλων την ώρα που 15
αστυνομικοί θα περιπολούν στην αίθουσα.
Όπως
ανέφερε ο εκλογικός αξιωματούχος του
Ντιτρότι, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί
και στη στέγη του κτιρίου και γύρω απ’
αυτό.
Σύμφωνα
με τον Πίτερ Σίμι, καθηγητή κοινωνιολογίας
στο πανεπιστήμιο Τάπμαν στην Καλιφόρνια,
ο οποίος έχει ερευνήσει τις απειλές
εναντίον δημόσιων λειτουργών, ι το
χειρότερο σενάριο θα είναι να
χάσει στις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ και
να μην αποδεχθεί την ήττα του.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αναμένει μια επανάληψη της εφόδου των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο όπως είχαν κάνει στις 6 Ιανουαρίου του 2021, αλλά εκτιμά ότι αυτή τη φορά τα επεισόδια θα είναι μάλλον «διάσπαρτα, μη συγκεντρωμένα» και θα εκδηλωθούν «σε πολλές περιοχές», άρα θα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.