Η SpaceX ζητά έγκριση για αλλαγές στο δίκτυο Starlink, οι οποίες, σύμφωνα με την εταιρεία, θα επιτρέψουν ευρυζωνικές υπηρεσίες ταχύτητας gigabit ανά δευτερόλεπτο. Σε αίτηση που υπέβαλε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στις 11 Οκτωβρίου, η SpaceX ισχυρίζεται ότι η αιτούμενη «τροποποίηση και η συνοδευτική της αναθεώρηση θα επιτρέψουν στο σύστημα Gen2 να παρέχει ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα gigabit, πραγματικά χαμηλής καθυστέρησης και πανταχού παρούσα κινητή συνδεσιμότητα σε όλους τους Αμερικανούς και στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων παγκοσμίως που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκή ευρυζωνική σύνδεση».

Η SpaceX δήλωσε ότι επιδιώκει «αρκετές μικρές αλλά ουσιαστικές ενημερώσεις στην τροχιακή διαμόρφωση και τις λειτουργικές παραμέτρους για την έγκριση του διαστημικού σταθμού Gen2 για τη βελτίωση της διαστημικής βιωσιμότητας, την καλύτερη ανταπόκριση στην εξελισσόμενη ζήτηση και την αποτελεσματικότερη κοινή χρήση του φάσματος με άλλους χρήστες του φάσματος».

Η SpaceX θέλει να μειώσει τα υψόμετρα των δορυφόρων «στα 525 χλμ, 530 χλμ και 535 χλμ σε 480 χλμ, 485 χλμ και 475 χλμ ύψος, αντίστοιχα». Η αναδιαμόρφωση θα αυξήσει τον «δυνητικό μέγιστο αριθμό τροχιακών επιπέδων και δορυφόρων ανά επίπεδο», διατηρώντας παράλληλα τον προγραμματισμένο συνολικό αριθμό δορυφόρων δεύτερης γενιάς σε 29.988 ή λιγότερους. Η FCC έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής 7.500 δορυφόρους Gen2.

Ο CEO της SpaceX, Elon Musk, έγραψε ότι «οι δορυφόροι Starlink επόμενης γενιάς, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλοι που μόνο το Starship μπορεί να τους εκτοξεύσει, θα επιτρέψουν 10πλάσια αύξηση του εύρους ζώνης και, με το μειωμένο υψόμετρο, μικρότερο latency (καθυστέρηση)».

Η SpaceX υποσχέθηκε ταχύτητες gigabit το 2016, όταν το δορυφορικό σύστημα βρισκόταν μόλις στο στάδιο του σχεδιασμού και δεν είχε ακόμη καν όνομα. «Μόλις βελτιστοποιηθεί πλήρως μέσω της τελικής ανάπτυξης, το σύστημα θα είναι σε θέση να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλού εύρους ζώνης (έως και 1Gbps ανά χρήστη), χαμηλής καθυστέρησης για καταναλωτές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η SpaceX στην FCC τον Νοέμβριο του 2016.

Όσον αφορά τις πραγματικές ταχύτητες το 2024, η ιστοσελίδα του Starlink αναφέρει ότι «οι χρήστες συνήθως βιώνουν ταχύτητες download μεταξύ 25 και 220Mbps, με την πλειονότητα των χρηστών να βιώνει ταχύτητες άνω των 100Mbps. Οι ταχύτητες upload κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 5 και 20Mbps. Η καθυστέρηση κυμαίνεται μεταξύ 25 και 60 ms στην ξηρά και 100+ ms σε ορισμένες απομακρυσμένες τοποθεσίες».

Ένα άλλο αίτημα αφορά την αλλαγή των γωνιών ανύψωσης των δορυφόρων για τη βελτίωση των επιδόσεων του δικτύου, δήλωσε η SpaceX. «Η SpaceX επιδιώκει να μειώσει την ελάχιστη γωνία ανύψωσης από 25 μοίρες σε 20 μοίρες για τους δορυφόρους που λειτουργούν σε υψόμετρο μεταξύ 400 και 500 χιλιομέτρων», δήλωσε η SpaceX στην FCC. «Η μείωση της ελάχιστης γωνίας ανύψωσης με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα των πελατών, επιτρέποντας στους δορυφόρους να συνδέονται απευθείας με περισσότερους επίγειους σταθμούς και να διατηρούν τις συνδέσεις με τους επίγειους σταθμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ πετούν πάνω από το κεφάλι τους».

Η SpaceX επιδιώκει επίσης πιο ευέλικτη χρήση των αδειών φάσματος για την υποστήριξη της σχεδιαζόμενης υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας και της τρέχουσας υπηρεσίας οικιακού διαδικτύου. Η εταιρεία ζήτησε άδεια «για τη χρήση των συχνοτήτων Ka-, V- και E-band είτε για κινητές είτε για σταθερές δορυφορικές χρήσεις, όπου ο αμερικανικός ή ο διεθνής πίνακας κατανομής συχνοτήτων επιτρέπει μια τέτοια διπλή χρήση και όπου οι παράμετροι των κεραιών θα είναι δυσδιάκριτες».

«Αυτές οι μικρές τροποποιήσεις, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με το προηγούμενο της Επιτροπής, δεν συνεπάγονται αλλαγές στις τεχνικές παραμέτρους της άδειας της SpaceX, αλλά θα επιτρέψουν σημαντική πρόσθετη ευελιξία για την ικανοποίηση των ποικίλων αναγκών συνδεσιμότητας και χωρητικότητας των καταναλωτών, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των κυβερνητικών χρηστών», αναφέρεται στην αίτηση.