Θάνατο και καταστροφή σπέρνει στο διάβα του ο κυκλώνας Μίλτον, που έφτασε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα.

Συνοδευόμενος από ριπές ανέμων που αγγίζουν τα 200 χλμ./ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις, ο κυκλώνας προκάλεσε ραγδαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε μια περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα «Ελίν» πριν από δύο εβδομάδες, αλλά και τουλάχιστον δύο θανάτους.

Ο κυκλώνας Μίλτον πλήττει δυτική ακτή της Φλόριντα με ισχυρές καταιγίδες καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς κινείται με ανατολική κατεύθυνση.

Στις 23:00 (τοπική ώρα), 6:00 η ώρα Ελλάδος, η ταχύτητα των ανέμων είχε μειωθεί στα 165 χλμ./ώρα, αλλά, μολονότι υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2, ο κυκλώνας -ο τρίτος που πλήττει τη Φλόριντα αυτή τη χρονιά- είναι ισχυρότατος αυτή την ώρα, προκαλώντας καταστροφές σε πάνω από 100 σπίτια και μεγάλες πλημμύρες, όπως αυτές στη Σαρασότα.

Πάνω από 2 εκατ. κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αν και τα περισσότερα κτίρια έχουν εκκενωθεί, μολονότι υπάρχουν αρκετοί που έμειναν πίσω επειδή δεν είχαν μέσα διαφυγής.

Τουλάχιστον δύο νεκροί από τον κυκλώνα στην κομητεία Σεντ Λούσι

Ο κυκλώνας προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές στην κομητεία Σεντ Λούσι, όπου υπάρχουν και αναφορές για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Το γραφείο του σερίφη στην εν λόγω κομητεία, στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν περισσότεροι από ένας θάνατοι στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το CNN, υπάρχουν «πολλά θύματα» στην εν λόγω κομητεία. Αρκετά άτομα σκοτώθηκαν στο Spanish Lakes Country Club, ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η κομητεία βρίσκεται σε «λειτουργία διάσωσης 100%» με μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα και αστυνομικούς να προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα, σημείωσε ο σερίφης Κιθ Πίρσον.

«Δεν έχουμε ακόμη απολογισμό από τις καταστροφές του κυκλώνα Μίλτον. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων» δήλωσε. «Υπάρχουν αυτοκίνητα που αναποδογύρισαν, που παρασύρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά. Σε κάποιες περιοχές δεν έμεινε τίποτε παρά μόνον θεμέλια» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι καταστράφηκαν περί τα 100 σπίτια στην κομητεία, τα οποία σάρωσαν περίπου 17 ανεμοστρόβιλοι.

Ο κυκλώνας κατέστρεψε τη στέγη σταδίου στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα

Ο κυκλώνας Μίλτον σάρωσε την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα σχίζοντας τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Κομμάτια της στέγης του
σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς
ανέμους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό
σταθμό WFTS-TV στην Τάμπα, δεν έχουν αναφερθεί
τραυματίες στο στάδιο.

Το ίδιο στάδιο χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον. Στην ίδια πόλη οι άνεμοι του κυκλώνα Μίλτον γκρέμισαν και έναν γερανό, που έπεσε πάνω σε κτίριο.

Αξιωματούχοι του Δήμου Σεντ Πίτερσμπουργκ διέκοψαν λόγω ζημιών την υδροδότηση σε όλη την πόλη.

«Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτή την προσωρινή διακοπή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες επισκευές», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Οι επισκευές της γραμμής ύδρευσης θα ξεκινήσουν μόλις είναι ασφαλές για το προσωπικό να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους.

Από τη στιγμή που έφθασε ο κυκλώνας στην πόλη, έπεσαν 40 εκατοστά βροχής, το ήμισυ των οποίων μόνο τις τελευταίες δύο ώρες.

Το CNN κάνει λόγο για σφοδρή βροχόπτωση που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια στο Σεντ Πίτερσμπουργκ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι μεγάλες πλημμύρες συνεχίζονται ή αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και ότι θα οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις. Συναγερμός για πλημμύρες έχει σημάνει, εκτός του Σεντ Πίτερσμπουργκ, στην Τάμπα, στο Ρίβερβιου, στο Παλμέτο, στο Λέικλαντ, στο Γουίντερ Χέιβεν, στο Γουέσλεϊ και στη Βενετία της Φλόριντα.

Πολλοί τραυματίες και καταστροφές σε δεκάδες σπίτια στην κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα

Στην κομητεία Μάρτιν αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματισμούς και καταστροφές σε δεκάδες σπίτια καθώς ο κυκλώνας σαρώνει την πολιτεία.

Ορισμένα σπίτια υπέστησαν «σοβαρές» καταστροφές, ανέφερε η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς.

Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα.

Τρομακτική εικόνα του κυκλώνα Μίλτον από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Νωρίτερα ο αστροναύτης Μάθιου Ντόμινικ κατέγραψε αυτό το απίστευτο βίντεο του κυκλώνα Μίλτον από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

H Τέιλορ Σουίφτ δώρισε 5 εκατ. δολάρια για τους πληγέντες από τους κυκλώνες

Στο μεταξύ, η CEO της οργάνωσης Feeding America CEO, Κλερ Μπαμπινό Φοντενό, ανακοίνωσε ότι η διάσημη τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ δώρισε το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων για τους πληγέντες από τους κυκλώνες Ελέν και Μίλτον και σε ανάρτησή της στο Instagram την ευχαρίστησε που «στέκεται στο πλευρό μας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πείνα και να βοηθήσουμε τις κοινότητες που έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, ο «Μίλτον» συνοδεύεται τώρα από ανέμους 145 χλμ./ώρα, και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1.

Η καταιγίδα βρίσκεται περίπου 40 μίλια νότια-νοτιοδυτικά του Ορλάντο και κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά με 25 χλμ./ώρα.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο ανέφερε ριπές με ταχύτητα 119 χλμ. / ώρα γύρω στα μεσάνυχτα.