Μετά το αιματηρό χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ, τυχόν χτυπήματα από το Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για την αεράμυνα του Ισραήλ.

Η επιστράτευση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Thaad υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ό,τι και αν σχεδιάζει να κάνει το Ισραήλ θα προκαλέσει νέα απάντηση από το Ιράν και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά την υπάρχουσα αεράμυνα του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιθανή έλλειψη πυραύλων και πυρών αναχαίτισης στην αντιαεροπορική του διάταξη εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και το Λίβανο και καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν, αναφέρουν οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους.

Επικαλούμενη εμπειρογνώμονες και πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον βοηθά το εβραϊκό κράτος στην αντιμετώπιση του θέματος, αλλά η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε όλο και περισσότερο να βρεθεί στην ανάγκη να αποφασίσει ποιους στόχους θέλει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα.

Με τη Χεζμπολάχ να φαίνεται επίσης να προκαλεί προβλήματα διαφορετικής τάξης στο Ισραήλ με τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η συνολική κατάσταση κινδυνεύει βρεθεί εκτός ελέγχου, την στιγμή που η σύγκρουση διανύει το δεύτερο έτος της.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ απέφυγε την Κυριακή την πολυδιαφημισμένη αεράμυνα του Ισραήλ και χτύπησε μια στρατιωτική βάση την ώρα που στρατιώτες των IDF έτρωγαν. Τέσσερις σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν, οι επτά σοβαρά, σε μια τοποθεσία αρκετά χιλιόμετρα νότια των λιβανέζικων συνόρων. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την τη βάση της ταξιαρχίας Γκολάνι κοντά στην Μπινγιαμίνα φαίνεται ότι ήταν μέρος μιας συγχρονισμένης επίθεσης που του επέτρεψε να παρακάμψει την καλά οργανωμένη αεράμυνα της χώρας. Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν από τον Λίβανο και παρόλο που αρχικά εντοπίστηκαν όλα και τα δύο καταρρίφθηκαν, το άλλο κατάφερε να φτάσει στον στόχο του. Το γιατί το τρίτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ξέφυγε, ξεφεύγοντας από μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και το αμυντικό σύστημα αεράμυνας «Iron Dome», αποτελεί αντικείμενο επείγουσας έρευνας από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Η Χεζμπολάχ έχει βελτιώσει τη στρατηγική των επιθέσεών της και ο συγχρονισμός της επίθεσης του drone με ταυτόχρονες εκτοξεύσεις ρουκετών μπέρδεψε τους αμυνόμενους.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να πετούν πιο αργά από τους πυραύλους, αλλά τα ιρανικής σχεδίασης μοντέλα από ανθρακονήματα που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ είναι δύσκολο να τα δει κανείς και δύσκολο να τα εντοπίσει το ραντάρ, ένα έργο που γίνεται πιο περίπλοκο επειδή πετούν σκόπιμα χαμηλά.

Το ευέλικτο αυτό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που λέγεται ότι είναι το Sayyad 107, αντιστάθηκε στην παρεμβολή της καθοδήγησης GPS, πιθανώς επειδή χρησιμοποίησε ρωσικά ή κινεζικά εναλλακτικά μέσα, αναφέρει η βρετανική Guardian . Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακάμπτει την ισραηλινή άμυνα. Ένα γηροκομείο στην Χερζλίγια χτυπήθηκε από ένα drone την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Yom Kippur – ένα από τα δύο που πέρασαν τα σύνορα από το Λίβανο. Το άλλο καταρρίφθηκε με επιτυχία από μαχητικό αεροσκάφος, αλλά το δεύτερο χτύπησε το κτίριο λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν και στέλνουν πανίσχυρο πυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναχαίτισε περισσότερο από το 80% των εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών – 221 από τα 1.200 που έχουν εκτοξευθεί κατά της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής έχουν περάσει. Όμως η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των όπλων που παραμένουν σχετικά φθηνά στην παραγωγή τους θα αυξήσουν τον κίνδυνο ισραηλινών απωλειών καθώς οι μάχες συνεχίζονται. Ωστόσο, ο αριθμός των πολιτικών και στρατιωτικών απωλειών που προκαλούνται από τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και τη Γάζα παραμένει πολύ μεγαλύτερος, υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και με το Ισραήλ να αναμένεται να προβεί σύντομα σε αντίποινα κατά του Ιράν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν ένα από τα επτά εξειδικευμένα αμυντικά συστήματα THAAD στο Ισραήλ, καθώς και ένα προσωπικό από σχεδόν 100 Αμερικανούς στρατιώτες. Το TΗΑΑD έχει σχεδιαστεί για την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων και θα παραταχθεί μαζί με τα αμυντικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς Arrow 2 και 3 καθώς και το David’s Sling του Ισραήλ.