Χωρίς καμία προστασία από τους ανθρώπους που κατονόμασαν ως εμπλεκόμενους για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της χώρας, αυτό της Novartis, θα είναι πλέον δύο από τους μέχρι πρότινος προστατευόμενους μάρτυρες.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που προκύπτουν για την υπόθεση Novartis, με την Οικονομική Εισαγγελία να αποφασίζει να σταματήσει τη δικαστική προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, αναστέλλεται κάθε προστασία που υπήρχε υπέρ των συγκεκριμένων προσώπων και έτσι μπορούν να στραφούν εναντίον τους δικαστικά, όλα τα πρόσωπα, πολιτικά και μη, για τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν.

Πρόκειται για τους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», οι οποίοι είναι και οι δύο οι μόνοι που συνέχιζαν μέχρι σήμερα να είναι υπό προστασίας.

Η κρίση περί ανατροπής των μέχρι τώρα δεδομένων ήρθε ύστερα από συνεχείς αιτήσεις ενδιαφερόμενων προσώπων και τελικά η εισαγγελική εισήγηση για άρση της προστασίας έγινε δεκτή από την αρμόδια εισαγγελική λειτουργό. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα γίνει γνωστή η πραγματική ταυτότητας τους, ενώ σε βάρος τους θα μπορούν να στραφούν όσοι έχουν έννομο συμφέρον και θεωρούν ότι ζημιώθηκαν από τις καταθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποδέκτες δώρων είχαν κατονομαστεί πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και άλλα πρόσωπα. Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, καθώς κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, δεν εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα είχε καταθέσει μόλις τον Ιούλιο αίτηση ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας αυτών και την ανάσυρση της εναντίον τους εγκλήσεώς του για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.