Η Nikon λανσάρει στην χώρα μας την κορυφαία υβριδική μηχανή για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, με εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στην φωτογραφία όσο -κυρίως- στο video.

Για όποιον παρακολουθεί από πιο κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της βιομηχανίας της φωτογραφίας και του video, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία πραγματική επανάσταση, που έχει αλλάξει τα πάντα στον τρόπο προσέγγισης μιας φωτογραφικής μηχανής.

Μετά την καθιέρωση των digital μηχανών και την σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του φιλμ, το νέο μεγάλο βήμα αφορά την δημιουργία των λεγόμενων «υβριδικών» μηχανών. Των μηχανών δηλαδή που μπορούν με το γύρισμα ενός κουμπιού να καλύπτουν το ίδιο αποτελεσματικά τόσο το έργο του φωτογράφου όσο και τις υψηλότερες απαιτήσεις ενός εικονολήπτη video.

Η γενιά αυτή των μηχανών στηρίχθηκε στην τεράστια εξέλιξη των ηλεκτρονικών και των microchips. Και βέβαια στην κατάργηση του «καθρέπτη» που συνόδεψε τις φωτογραφικές μηχανές για πάνω από μισό αιώνα, με την καθιέρωση πλέον των mirrorless σε όλα τα επίπεδα, από το απλό ερασιτεχνικό μέχρι το πλήρως επαγγελματικό.

Μέσα σε αυτή την καταιγίδα των αλλαγών, η Nikon συνέχισε να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη με την μεγάλη ιστορία και την παράδοση δεκαετιών σε καινοτομίες.

Με τη νέα γενιά mirrorless που εμφανίστηκε προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, η Nikon άλλαξε και αυτή κεφάλαιο στην ιστορία της, δημιουργώντας μία γκάμα μηχανών που τα τελευταία χρόνια σαρώνει τα βραβεία από τους ειδικούς αλλά και την προτίμηση των επαγγελματιών που θέλουν ότι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο κυκλοφορεί στην αγορά.

Η νέα της μηχανή, η οποία κάνει αυτό τον καιρό την πρεμιέρα της και στην ελληνική αγορά, ονομάζεται Ζ6 ΙΙΙ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδοχή του μοντέλου εισαγωγής στις full frame mirrorless υβριδικές μηχανές της Nikon και αποτελεί μία πρόταση που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, τόσο στους ερασιτέχνες όσο και στους επαγγελματίες.

Η τρίτη γενιά της Ζ6 είναι εκ βάθρων ανανεωμένη και έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από τις πιο επαγγελματικές Z8 και Z9. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα του video, κάτι που είναι πλέον απαραίτητο για όσους παράγουν ψηφιακό content αλλά και για εκείνους που απλά θέλουν να έχουν καταγράψει με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα τις στιγμές με την οικογένεια ή τα ταξίδια τους.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας νέος σένσορας με τεχνολογία partially-stacked CMOS, κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην βιομηχανία. Σε συνδυασμό με τον κορυφαίο επεξεργαστή EXPEED 7, καταφέρνει να έχει απίστευτες ταχύτητες επεξεργασίας, κάτι που αντανακλάται στις εξαιρετικές επιδόσεις της μηχανής τόσο στην φωτογραφία όσο και στο video.

Συγκεκριμένα μπορεί να καταγράψει έως 120 καρέ το δευτερόλεπτο σε συνεχόμενη ριπή, ενώ είναι σε θέση να γράψει video έως 240 fps, κάτι που επιτρέπει εξαιρετικά ομαλή αργή κίνηση (x10) χωρίς απώλειες στην ποιότητα και την ανάλυση (FHD).

Ο νέος επεξεργαστής βοηθά στην ενσωμάτωση ενός νέου συστήματος για την εστίαση, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει και να παρακολουθεί αντικείμενα, ανθρώπους, ζώα κ.λπ. με απίστευτη ταχύτητα και ακρίβεια. Το σύστημα εστίασης έχει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης και πλέον μπορεί να εστιάσει ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι (έως -10EV).

Στον τομέα του video, η Ζ6 ΙΙΙ είναι ένα πραγματικό «όπλο» με αμιγώς επαγγελματικές δυνατότητες. Μπορεί να εγγράψει έως 6Κ RAW στα 60p kκαι 12bit, αλλά και πολλά ακόμα επαγγελματικά codecs που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αποκλειστικό προνόμιο πανάκριβου εξοπλισμού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και στις πιο απαιτητικές αναλύσεις και τα αδιανόητα bitrates, η εγγραφή γίνεται εσωτερικά, στις δύο κάρτες της μηχανής, κάτι που επιτρέπει στον χρήστη να απελευθερωθεί από την ανάγκη εξωτερικών πηγών εγγραφής.

Από εκεί και πέρα, η Z6 III διαθέτει το πιο φωτεινό ηλεκτρονικό σκόπευτρο της αγοράς, έχει εξαιρετικές δυνατότητες φωτογράφισης σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού, διαθέτει ένα πολύ δυνατό σύστημα ελέγχου των κραδασμών (έως 8 stop), μία νέα οθόνη με ελεύθερη κίνηση, και βέβαια την κλασική κορυφαία ποιότητα της Nikon με αντοχή σε ακραίες συνθήκες σε κρύο, βροχή, λάσπη και χώμα.

Το λανσάρισμα στην Ελλάδα έγινε χθες σε μία πολύ ζεστή εκδήλωση της ελληνικής αντιπροσωπείας «Δαμκαλίδης Α.Ε.», όπου ambassadors της Nikon και γνωστοί Έλληνες φωτογράφοι έδειξαν τις απίστευτες δυνατότητες της νέας φωτογραφικής μηχανής στις πιο απαιτητικές συνθήκες και σε μία πληθώρα διαφορετικών projects.

Με τη νέα Z6 III, η Nikon φέρνει στην αγορά την απολύτως κορυφαία μηχανή στην κατηγορία της, σε μία τιμή που είναι προσιτή στον ψαγμένο ερασιτέχνη αλλά και βολική για τον επαγγελματία που αναζητά ένα δεύτερο ή τρίτο «σώμα» για την εργασία του.

Μελετημένη έως την τελευταία της λεπτομέρεια και κατασκευασμένη με την γνωστή τελειομανία της Nikon, η Z6 III μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους αποστολή, παράγοντας κορυφαίας ποιότητας αποτελέσματα είτε στην φωτογραφία είτε στο video.