Ο Κάρλος Σάινθ πήρε μία καταπληκτική pole, μπροστά από τους Φερστάπεν και Νόρις. Εκτός Q2 έμειναν οι Πιάστρι και Πέρεζ!

Πριν τις κατατακτήριες οι McLaren ήταν τα απόλυτα φαβορί για την pole στο Μέξικο Σίτι. Ωστόσο την στιγμή της κρίσης, στο Q3, ήταν ο Κάρλος Σάινθ εκείνος που έκλεψε την παράσταση.

Ο Ισπανός, ο οποίος οδηγεί καταπληκτικά από την αρχή του τριημέρου, κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο τον teammate του αλλά και τους Φερστάπεν-Νόρις! Από την άλλη, οι Πιάστρι και Πέρεζ είχαν μία καταστροφική διαδικασία, μένοντας εκτός Q2 λόγω λαθών τους. Τέταρτος ο Λεκλέρ, με τους Ράσελ και Χάμιλτον πίσω του.

Όλα είναι ανοιχτά για τον αυριανό αγώνα. Τόσο η Ferrari όσο και η McLaren έχουν εξαίρετο ρυθμό στα μεγάλα stints. Αλλά και ο Φερστάπεν δεν μπορεί αποκλειστεί από το παιχνίδι της νίκης και θα δώσει τα πάντα για να τερματίσει και πάλι μπροστά από τον Νόρις.

Ανέκαθεν οι κατατακτήριες του Μέξικο Σίτι επεφύλασσαν πολλά απρόοπτα. Η ιδιαίτερη φύση της διαδρομής, που απαιτεί πολύ προσεκτική προετοιμασία ελαστικών, αλλά και τα στενά -κατά σημεία- όρια της πίστας μπορούν πολύ εύκολα να εκτροχιάσουν το τριήμερο ακόμη και ενός κορυφαίου οδηγού.

Και ακριβώς αυτό συνέβη στο Q1 με τους Πιάστρι και Πέρεζ. Ένα μπλοκάρισμα τροχού στην πρώτη προσπάθεια και η υπέρβαση των ορίων της στροφής 12 στην δεύτερη ήταν αρκετά ώστε να θέσουν εκτός συνέχειας τον Αυστραλό.

Από την άλλη ο Πέρεζ είχε έναν πολύ κακό τρίτο τομέα στην τελευταία του προσπάθεια και έμεινε επίσης εκτός συνέχειας. Μαζί τους αποκλείστηκαν οι Ζου, Οκόν και Κολαπίντο. Ο Νόρις πέρασε άνετα πρώτος επιβεβαιώνοντας την ισχύ της McLaren που είχε γίνει αισθητή από το FP3.

Το σενάριο του Q2 ήταν παρόμοιο με εκείνο του Q1 για τον Νόρις. Ένας γύρος ήταν αρκετός στον Λάντο ώστε να του εξασφαλίσει την είσοδό του στο Q3. Και μάλιστα στην πρώτη θέση. Οι υπόλοιποι έπρεπε να βγουν και για δεύτερη προσπάθεια. Και παρά το ότι σχεδόν όλοι βελτίωσαν τους χρόνους τους, κανένας τους δεν απείλησε τον Νόρις. Δεύτερος ήταν ο Φερστάπεν και τρίτος ο Σάινθ.

Στο τέλος το μεγάλο ερώτημα ήταν το εάν η RBF1 θα μπορούσε να περάσει και με τα δύο μονοθέσια της στο Q3. Οι Τσουνόντα και Λώσον έδειχναν ικανοί για αυτό. Ωστόσο καθώς ο Τσουνόντα ολοκλήρωνε την τελευταία του προσπάθεια ήρθε το λάθος του Ιάπωνα που καταδίκασε τις ελπίδες της ομάδας του.

💥 Así ha sido el accidente de Yuki Tsunoda.pic.twitter.com/V8p0UCaniZ— ElReyGuiri (@ElReyGuiri) October 26, 2024

Ο Γιούκι προσπάθησε να ανοίξει την τροχιά του πριν την στροφή 12, φρέναρε με τον εξωτερικό εμπρός τροχό επάνω στο κερμπ και έχασε το μονοθέσιο. Κατέληξε στα προστατευτικά ελαστικά και προκάλεσε την διακοπή της διαδικασίας.

Ακόμη χειρότερα για την RBF1, οι δύο Haas είχαν μόλις βγάλει εκτός δεκάδας τους Τσουνόντα και Λώσον. Με τους δύο αυτούς οδηγούς έμειναν εκτός συνέχειας και οι Aston Martin με τον Μπότας.

Πριν το Q3 πολύ λίγοι θα πόνταραν εναντίον του Νόρις. Ωστόσο η πρώτη προσπάθεια του Βρετανού ήταν κακή. Αντιθέτως οι δύο Ferrari ζωντάνεψαν για πρώτη φορά στην διαδικασία. Ταχύτερος ήταν ο Σάινθ με τον Λεκλέρ δεύτερο.

Η πρώτη προσπάθεια του Φερστάπεν ακυρώθηκε λόγω παράβασης των ορίων της πίστας στην στροφή 2. Έτσι ο Ολλανδός βρέθηκε σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση από τον Νόρις. Ωστόσο ο δεύτερος γύρος του ήταν καταπληκτικός και αρκετός για να του χαρίσει την δεύτερη θέση.

Βέβαια ο Σάινθ κατάφερε να βελτιώσει κι άλλο τον αρχικό του χρόνο, καθαρίζοντας την υπόθεση pole. Τρίτος ήρθε ο Νόρις ενώ οι Λεκλέρ και Ράσελ συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.