Ο Κάρλος Σάινθ σημείωσε τον κορυφαίο χρόνο στο FP1, ηγούμενος του 1-2 της Ferrari. Τρίτος ταχύτερος ο Φερστάπεν.

Το FP1 θα είναι και η μοναδική περίοδος ελεύθερων δοκιμών για το GP των ΗΠΑ. Έχοντας αυτό υπόψη, όλες οι οδηγοί βγήκαν από νωρίς στην πίστα -κυρίως με την σκληρή γόμα- ώστε να συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα για το σετάρισμα των μονοθέσιων τους.

Δύο ήταν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι οδηγοί. Από τη μία το οδόστρωμα -αν και έχει ασφαλτοστρωθεί εκ νέου για την εξάλειψη των ανωμαλιών- παρείχε πολύ χαμηλή πρόσφυση. Αυτό σε συνδυασμό με τους έντονους ανέμους που πνέουν παραδοσιακά στην περιοχή, οδήγησε σε αρκετές εξόδους οδηγών.

Οι Κολαπίντο και Γκασλί ήταν δύο εξ αυτών που ανακάλυψαν τις παραπάνω δυσκολίες από την αρχή. Ωστόσο τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι οδηγοί των Mercedes. Οι Χάμιλτον και Ράσελ είχαν τις στιγμές τους στα πολύ τεχνικά Esses. Ο Λιούις, μάλιστα, είχε ένα εντυπωσιακό τετ-α-κε με πολλά χιλιόμετρα, καταστρέφωντας πλήρως το σετ σκληρών Pirelli που φορούσε η W15 του.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορούσε στην επαλήθευση των αποτελεσμάτων του προσομοιωτή για τις αναβαθμίσεις που έφεραν οι περισσότερες ομάδες. Τόσο η McLaren όσο και η Red Bull έφεραν αρκετές αλλαγές για τα μονοθέσιά τους. Οι δύο ομάδες επικεντρώθηκαν περισσότερο σε αεροδυναμικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την βελτιστοποίηση με την ψύξη των μηχανικών μερών.

Παρόμοιες ήταν και οι προσεγγίσεις των Mercedes (η W15 έχει αλλαγές και στην εμπρός ανάρτηση), Aston Martin και Alpine. Ωστόσο η Ferrari -παρά τα όσα είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες εβδομάδες- δεν έφερε αναβαθμίσεις στις ΗΠΑ. Η Williams ήταν η μόνη άλλη ομάδα που μιμήθηκε την Ferrari.

Οι άνθρωποι της Scuderia θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση του πακέτου που έχουν ήδη. Ίσως να δούμε τα τελικά upgrades της Ferrari σε μία εβδομάδα, στο Μεξικό. Σίγουρα, πάντως, η έλλειψη αναβαθμίσεων βοήθησε την Ferrari να ξεκινήσει πιο αποδοτικά το Sprint τριήμερό του Όστιν.

Παρά ταύτα οι Λεκλέρ και Σάινθ ήταν στο 1-2 με την συμπλήρωση του ημιώρου. Πράγμα μάλλον λογικό, καθώς οι ανταγωνιστές της Scuderia προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το πραγματικό δυναμικό των αναβαθμισμένων μονοθέσιων τους.

Ο Φερστάπεν θα υποσκέλιζε τις δύο Ferrari έπειτα από τον πρώτο του γύρο με την μαλακή γόμα. Ωστόσο οι δύο Ferrari ξεπέρασαν στο τέλος τον χρόνο του Ολλανδού. Αυτή τη φορά ήταν ο Σάινθ ο ταχύτερος εκ των δύο οδηγών της Scuderia. Ο Μαξ τελείωσε το FP1 τρίτος, μπροστά από τον Νόρις.

Η Red Bull σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στον πρώτο τομέα, η McLaren με τον 5ο Πιάστρι τον καλύτερο στον δεύτερο και η Ferrari με τον Λεκλέρ τον καλύτερο χρόνο στον τρίτο τομέα. Η Mercedes έδειξε να αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα με την ισορροπία του μονοθέσιου της μέχρι στιγμής.