Οι ΗΠΑ ερευνούν μια διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το CNN.

Ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με το θέμα επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων, προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο, ενώ ένας Αμερικανός αξιωματούχος, τόνισε πως η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική».

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator».

Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα για τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν

Χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν επισημάνσεις που υποδεικνύουν ότι προορίζονται να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes» – Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, το οποίο αναφέρει ότι συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Ένα άλλο έγγραφο λέει ότι προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφανείας, που επίσης πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ένα χτύπημα στο Ιράν. Το CNN δεν παραθέτει απευθείας αποσπάσματα από τα έγγραφα ούτε τα παρουσιάζει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έρευνα εξετάζει ποιος είχε πρόσβαση στο υποτιθέμενο έγγραφο του Πενταγώνου. Οποιαδήποτε τέτοια διαρροή θα προκαλούσε αυτόματα έρευνα από το FBI μαζί με το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις

Η διαρροή έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις και είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

«Αν αληθεύει ότι διέρρευσαν ισραηλινά τακτικά σχέδια για να απαντήσουν στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Μικ Μαλρόι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Ο Μαλρόι πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να αμφισβητηθεί και ο μελλοντικός συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό της σχέσης και ανάλογα με το πώς διέρρευσε αυτό, αυτή η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να διαβρωθεί».

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτά τα δύο έγγραφα είναι άσχημα, αλλά όχι φρικτά. Η ανησυχία είναι αν υπάρχουν περισσότερα».

Δεν είναι σαφές πώς τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν, ούτε αν παραβιάστηκαν ή διέρρευσαν σκόπιμα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για ιρανικές εκστρατείες hacking – οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν τον Αύγουστο ότι το Ιράν είχε χακάρει έγγραφα που ανήκαν στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Axios ανέφερε για πρώτη φορά τα έγγραφα που διέρρευσαν το Σάββατο.