Όλα τα ταξίδια με μοτοσικλέτα είναι ιδιαίτερα, αλλά αυτές οι δέκα διαδρομές δεν έχουν αντίπαλο.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα οι αναβάτες δικύκλων ταξίδευαν στην Ευρώπη ακόμα και αν οι μοτοσικλέτες εκείνη την εποχή ήταν πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Σήμερα, τα ταξίδια με μοτοσικλέτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές δράσεις των δικυκλιστών καθώς απολαμβάνουν με έναν διαφορετικό τρόπο διαδρομές της Ευρώπης και του κόσμου που κόβουν την ανάσα.

Μαζέψαμε μερικές από τις πιο διάσημες μοτοσικλετιστικές διαδρομές της Ευρώπης και σας τις παρουσιάζουμε στο newsmoto. Ποιος ξέρει; Μπορεί να σας δώσουμε μια καλή ιδέα για τον επόμενο προορισμό σας. Να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε επιλέξει οδοιπορικά, αλλά συγκεκριμένες διαδρομές σε διάφορα σημεία της Ευρώπης – εκτός Ελλάδας και σε ασφάλτινο τερέν.

Καλοκαίρι στο Ρέκιαβικ

Θα ξεκινήσουμε με ίσως την πιο σκληροπυρηνική (και μακρύτερη) διαδρομή στην Ευρώπη. Βρίσκεται στη μακρινή Ισλανδία και έχει μήκος 1.332 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τον περιφερειακό δρόμο του νησιού ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά σίγουρα είναι η πιο συναρπαστική.

Το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού είναι να… φτάσετε στην Ισλανδία, κάτι που μπορείτε να κάνετε είτε από τη Δανία με καράβι, είτε από την Αγγλία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η διαδρομή θα σας κόψει την ανάσα.

Στον αυτοκινητόδρομο του Τρανσφαγκαρασάν

Αν βρεθείτε στην Ρουμανία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψετε το πέρασμα του Τρανσφαγκαρασάν. Η διαδρομή βρίσκεται στο νότιο τμήμα των Καρπάθιων και έχει μήκος 147 χιλιομέτρων και θα πρέπει να το κάνετε αποκλειστικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εκκίνησης της διαδρομής βρίσκεται στο Μπασκόφ και η διαδρομή ολοκληρώνεται στη Σίμπιου. Το τοπίο είναι ανεπανάληπτο, ο δρόμος γεμάτος στροφές με καλής ποιότητας ασφάλτου και θα ευχαριστηθείτε φύση και οδήγηση. Προσοχή όμως στην κίνηση η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πυκνή.

Άγριος Ατλαντικός

Πάμε λίγο πιο βόρεια, στην Ιρλανδία όπου θα συναντήσετε μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά, περίπου 2.500 με την εκκίνηση να γίνεται στο Κίνσεϊλ, ωστόσο μπορείς να αφιερωθείς μόνο στα 111 χιλιόμετρα της κυκλικής διαδρομής στα λιμάνια της Ουαλίας.

Από εκεί ακολουθείτε μια απίστευτη παράκτια διαδρομή και συναντάτε ανά τακτά διαστήματα τα διάσημα Ουαλικά λιμάνια όπως το Φίσγκαρντ και το Χόλιχεντ. Διέρχεται συνολικά από εννέα κομητείες και τρεις επαρχίες. Αυτό που πρέπει να έχετε σίγουρα μαζί σας είναι αδιάβροχα!

Σοκολατάκια στην Ελβετία

Μια από τις πιο εύκολα προσβάσιμες διαδρομές για μοτοσικλέτα είναι τα τρία περάσματα των Άλπεων στην Ελβετία. Η διαδρομή έχει μήκος 128 χιλιόμετρα και ξεκινάει από το Άντερματ και κυκλικά επιστρέφει εκεί.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει σε μία ημέρα και η άσφαλτος είναι τέλεια για να ευχαριστηθείς τη διαδρομή. Το τοπίο είναι γεμάτο με σμαραγδένιες λίμνες και το ψηλότερο σημείο είναι το πέρασμα Φούρκα στα 2.429 μέτρα.

Στο φαράγγι του Βερντόν

Αν συνεχίσετε προς Γαλλία μεριά θα συναντήσετε το περιφερειακό πάρκο Βερντόν. Εκεί, υπάρχει το φαράγγι του Βερντόν το οποίο θεωρείται το Γκραν Κάνιον της Ευρώπης με δρόμους που θα σας μείνουν για πάντα χαραγμένοι στο μυαλό.

Η περιοχή βρίσκεται βόρεια της Νίκαιας και έχει μήκος 90 χιλιομέτρων ακολουθώντας τον ποταμό Βερντόν. Τη μία στιγμή η γη είναι επίπεδη, την επόμενη βρίσκεστε στο χείλος ενός τεράστιου φαραγγιού. Υπέροχο τοπίο και υπέροχη διαδρομή οδήγησης.

Απόβαση στη Νορμανδία

Η ιστορική Νορμανδία έχει γίνει γνωστή για τη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για τις εντυπωσιακές παραλίες της. Υπάρχει όμως και μια παραλιακή διαδρομή που ξεκινάει από το Ρουέν και καταλήγει στο Σεν Μισέλ.

Το μήκος είναι 361 χιλιόμετρα και η διαδρομή ακολουθεί την ακτογραμμή με πέρασμα από τις διάσημες παραλίες της Καέν, της Ομάχα και της Τζούνο. Εκτός από την χαρά της οδήγησης θα βρεθείτε σε ένα σημείο του πλανήτη με βαθειά ιστορική σημασία.

Στα χνάρια του BMW Motorrad Days

Το πέρασμα Garmisch-Partenkirchen έχει γίνει γνωστό γιατί ουσιαστικά οδηγεί τους μοτοσικλετιστές στην τοποθεσία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το BMW Motorrad Days.

Για να φτάσεις στην πόλη της Βαυαρίας θα πρέπει να ξεκινήσεις από το Καλαί της Γαλλίας και να διασχίσεις περιοχές όπως ο Μέλανας Δρυμός και το Μπάντεν-Μπάντεν. Η διαδρομή έχει μήκος 1.150 χιλιόμετρα και σίγουρα είναι must για όποιον είναι κάτοχος BMW.

Παρέα με την Αδριατική

Μια από τις αγαπημένες διαδρομές, στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια είναι τα παράλια της Κροατίας. Ιδιαίτερα το παραλιακό κομμάτι από το μαγικό Σπλιτ της Κροατίας μέχρι το Ντουμπρόβνικ είναι κάτι που κάθε ένας πρέπει να προγραμματίσει να κάνει αν βρεθεί σε εκείνο το κομμάτι της Ευρώπης.

Η διαδρομή έχει μήκος 233 χιλιόμετρα και ακολουθάει το ανάγλυφο του παραλιακού μετώπου της Κροατίας που βλέπει Αδριατική. Ο επαρχιακός δρόμος είναι γεμάτος χωριά και στάσεις για φωτογραφίες, αλλά θέλει λίγο προσοχή διότι έχει αρκετή κίνηση τους τουριστικούς μήνες.

Ο δρόμος των Φιόρδ

Όλοι οι μοτοσικλετιστές έχουν βάλει στόχο να αγγίξουν το βορειότερο σημείο της Ευρώπης που είναι το Βόρειο Ακρωτήριο. Για να νιώσεις όμως το μεγαλείο αυτού του κομματιού της γης θα πρέπει να ακολουθήσεις το δρόμο των Φιόρδ.

Η διαδρομή της Νορβηγίας ξεκινάει από το Μπέργκεν και ολοκληρώνεται στο Κρίστιανσλαντ με μήκος 440 χιλιόμετρα. Ο δρόμος Ε95 ακολουθεί τη μορφή των φιόρδ κοντά στην ακτή περνώντας από σήραγγες και μικρά χωριά με λιμάνια και μικρά πλοία. Το φυσικό τοπίο είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί, ενώ σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε το μέρος τους καλοκαιρινούς μήνες με χειμερινό εξοπλισμό!