Πρώτον, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και πλέον προχωρά στην κατάργησή του για όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν «μπλοκάκι», αρκεί το 75% του εισοδήματός τους να προέρχεται από έναν εργοδότη ή να έχουν έως τρεις εργοδότες. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα που θα δηλωθούν από το 2025.

Δεύτερον, ορίζονται σαφείς προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου) και θα προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, 4% για όποιον υποβάλλει δήλωση από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, 3% έκπτωση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και 2% έκπτωση από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Τρίτον, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση αφορολογήτου στα φιλοδωρήματα  έως 300 ευρώ τον μήνα. Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και φορολογούνται όπως ακριβώς ο μισθός του εργαζομένου. Η νομική αυτή πρόβλεψη ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά απέκτησε άλλη διάσταση λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών. Προωθείται διάταξη που προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, όπως  σε επιχειρήσεις εστίασης, με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024.

Για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις). Παράλληλα, εισάγεται διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.