Ένα μοναδικό κομμάτι της αγωνιστικής ιστορίας της Norton βγαίνει στο σφυρί.

Η Norton μπορεί τα τελευταία χρόνια να ακούγεται κυρίως για δικαστικές διαμάχες, για οικονομικά σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την τεράστια ιστορία της. Οι επιτυχίες στους αγώνες, τα εντυπωσιακά μοντέλα και οι καινοτόμες τεχνολογίες έχουν διαμορφώσει τον κόσμο της μοτοσικλέτας επηρεάζοντας συνολικά τη βιομηχανία.

Ακόμα και σήμερα πάντως υπάρχουν projects και μοτοσικλέτες που έρχονται στο προσκήνιο και κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους. Ένα παράδειγμα είναι η πολύ σπάνια Norton F1R η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο αγωνιστικό μοντέλο το οποίο είχε στόχο να μοιραστεί σε ιδιώτες για τοπικούς αγώνες και track days.

Το project ονομάστηκε Norton F1 και κράτησε μόλις 2 χρόνια με ένα μοντέλο να ολοκληρώνεται τελικά. Αυτό το μοντέλο βρέθηκε σε δημοπρασία από τον Οίκο H&H Classics. Η συγκεκριμένη Norton κατάφερε να αγωνιστεί στη Γερμανία στο πρωτάθλημα Battle of the Twins και μάλιστα για πέντε χρόνια πριν τοποθετηθεί στη βιτρίνα.

Η F1R χρησιμοποιούσε έναν περιστροφικό κινητήρα Wankel 588 κ.εκ. ο οποίος εδραζόταν μέσα σε ένα αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο. Το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν δανεισμένο από τη Yamaha FZR 750RR, ενώ οι αναρτήσεις ήταν της WP και τα φρένα της Brembo. Ο κινητήρας ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με νέα καρμπυρατέρ της Mikuni και νέο σύστημα εξάτμισης.

Η δημοπρασία ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου και η τιμή της μοτοσικλέτας αναμένεται να φτάνει τις 65.000 ευρώ.