Χρυσοχοϊδης: Μεγάλη νίκη της αστυνομίας στην ενδοοικογενειακή βία – Ανοιξαν στόματα…

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, 5:22 μμ

«Δίνω μεγάλη έμφαση στα θέματα κοινωνικής αστυνόμευσης γιατί είναι η προστασία των αδυνάτων, των ευάλωτων, από τη βία», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη σύσκεψη που είχε στη Λαμία με τους ανώτερους και Ανώτατους Αξιωματικούς, Διευθυντές Τμημάτων και Επικεφαλής Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας, Ταξίαρχου Γιώργου Καραχάλιου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ.Υπουργός συνεχάρη τους αστυνομικούς από τους πέντε Νομούς της Στερεάς Ελλάδος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των δράσεων που έχουν αναπτύξει, λέγοντας πως «είναι πολύ σπουδαία η συνεισφορά των αστυνομικών ανδρών και γυναικών της αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στη διαχείριση μια σειράς προβλημάτων που άπτονται της ασφάλειας της περιοχής και ταυτόχρονα στα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική αστυνόμευση, δηλαδή στην ενδοοικογενειακή βία, την παραβατικότητα των ανηλίκων, τα θέματα που άπτονται της αθλητικής βίας, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στην οδική κυκλοφορία και τα τροχαία ατυχήματα».

Ενδεικτικά, μάλιστα ανέφερε πως σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας πέρυσι είχαν συλληφθεί 387 κατηγορούμενοι και φέτος 641. «Έχουμε μία τεράστια δραστηριότητα και αυτό σημαίνει μία μεγάλη νίκη της αστυνομίας, με την έννοια ότι άνοιξαν στόματα… κάθε μέρα αυξάνονται τα περιστατικά και αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη στην αστυνομία και λύτρωση εκείνων των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και όλων όσων υποφέρουν από κακοποιητές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι στην περιοχή αυτά είναι ελάχιστα, «αλλά η αστυνομία είναι παρούσα και τα αποτρέπει με την παρουσία της», ενώ σχετικά με θέματα αθλητικής βίας ξεκαθάρισε πως «έχουμε μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα εγκληματικών ομάδων, που υπάρχουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες δρουν μέσα και γύρω από τα γήπεδα, γύρω από τους αθλητικούς χώρους», συμπληρώνοντας πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος με αποτέλεσμα «όλο και περισσότερο, κάθε μέρα να βλέπουμε γονείς, παιδιά, οικογένειες, να προσέρχονται στα γήπεδα και να απολαμβάνουν τα σπορ», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα εγκληματικότητας στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνοντας πως αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας. Όπως είπε, «είμαστε παρόντες παντού σε όλο το μήκος και το πλάτος της περιφέρειας, οι αστυνομικοί κάνουν εξαιρετική δουλειά». Και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια μείωσης της εγκληματικότητας, επιβολής κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες, επιβολής των κανόνων της κοινωνικής συνεύρεσης και της κοινωνικής συμβίωσης μέσα από την κοινωνική αστυνόμευση και βέβαια να τονώσουμε το ηθικό και το επίπεδο των αστυνομικών της Στερεάς Ελλάδας και όλων των αστυνομικών της χώρας, οι οποίοι χρειάζονται και οικονομική και ηθική στήριξη, αλλά και στήριξη και συμμετοχή στην προσπάθεια από όλη την κοινωνία», κατέληξε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για μία νέα πραγματικότητα για την Ελληνική Αστυνομία, καθώς, όπως είπε, σε λίγες μέρες, κατατίθεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη νέα, σύγχρονη δομή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ με «νέες συγχωνευμένες υπηρεσίες, αλλά και εντελώς καινούργιες, οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία, στα πρότυπα της μοντέρνας αστυνόμευσης, της κοινωνικής αστυνόμευσης, έτσι ώστε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η αστυνομία να συμβαδίσει με τις ανάγκες της κοινωνίας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε ζητήματα μετανάστευσης επαναλαμβάνοντας πως «ο Έβρος είναι θωρακισμένος, οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές, η προσπάθεια, η οποία έχει γίνει από το 2019 έχει αποδώσει. Ο Έβρος του 2019 με τον σημερινό Έβρο, δεν {έχουν καμία σχέση}… διότι ο σημερινός Έβρος, τα σημερινά σύνορα με τον φράχτη, με το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης, με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων συνοριοφυλάκων, αποτελεί μία πραγματικότητα σιγουριάς, ασφάλειας και ταυτόχρονα επιβεβαίωσης ότι η Ελλάδα μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της και της Ευρώπης, ενώ την ίδια μάχη δίνει και το Λιμενικό στις ελληνικές θάλασσες, μέσα από δύσκολες συνθήκες για την προστασία των συνόρων».

Σχετικά με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού από υπηρεσίες της Περιφέρειας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως, όντως οι αποσπάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως στην Αττική, είναι μία αιμορραγία, αλλά, τόνισε πως πρόκειται για μία έκτακτη συνθήκη που σύντομα θα αποκατασταθεί, ενώ υπογράμμισε πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στους Νομούς της Στερεάς, «είναι αρκετοί και ικανοί για να αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα προβλήματα».

Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία Σχολής Αστυφυλάκων στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας, ανέφερε πως υπέγραψε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου. Επίσης, πρόσθεσε πως θα εκταμιευτεί το ποσό των 3.450.000 για την ανακαίνιση και την επέκταση των υπαρχόντων υποδομών και πως το προσεχές διάστημα θα βρεθεί στην Αμφίκλεια για να συζητήσει λεπτομέρειες με τη Δήμαρχο, Αθανασία Στιβακτή για το σημαντικό για την περιοχή και το Νομό, έργο.

Η επίσκεψή του στη Λαμία ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις του με τον Δήμαρχο Λαμιέων ,Πανουργιά Παπαϊωάννου και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό.