Οι κάλπες έκλεισαν στη Γεωργία, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν νικήτριες στις βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν εάν η πρώην σοβιετική Δημοκρατία θα στραφεί προς τη Δύση ή προς τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Γεωργιανοί προσήλθαν στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές για το μέλλον της χώρας, ωστόσο λίγη ώρα αφότου αυτές έκλεισαν, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δηλώνουν νικητές.

Με την εκλογική αναμέτρηση να έχει σημαδευτεί από βίαια περιστατικά, τα exit poll που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία δίνουν εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα: σε ένα από αυτά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο φέρεται να κερδίζει με άνεση, ενώ δύο άλλα προβλέπουν ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Το κανάλι Imedi TV, που στηρίζει το Γεωργιανό Όνειρο, προέβλεψε νίκη του συντηρητικού κόμματος με ποσοστό 56%.

🇬🇪#Georgia, parliamentary election exit poll:
GD: 56,1 %
CfC: 12,6 %
U-NM: 11 %
SG: 7 %
FG: 4,8 %
Girchi: 3 %

According to the government aligned exit poll, the ruling “Georgia Dream” would secure another majority Government.
GORBI/Imedi TV pic.twitter.com/EFo2XgfwDi— World Elects (@ElectsWorld) October 26, 2024

Τα κανάλια Formula και Mtavari Arkhi, που στηρίζουν την αντιπολίτευση, λένε ότι τα φιλοδυτικά κόμματα θα καταφέρουν, όλα μαζί, να ελέγξουν το 150μελές κοινοβούλιο.

🗳️🇬🇪 Elecciones en Georgia
Tenemos 3 encuestas, todas dan como ganador al partido pro-ruso “Sueño Georgiano”, en la encuesta del medio pro-gobierno (Imedi TV) obtiene mayoría, en las otras 2 encuestas (Formula TV y Mtavari Arkhi) la oposición unida, podría sumar mas mayoría pic.twitter.com/47MFDBwQA9— A. Guderian 🇪🇦🤝🇺🇦 (@Anna_Guderian) October 26, 2024

Το exit poll που διενεργήθηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο Edison Research για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού σταθμού που τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης δείχνει ότι τα τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα που έχουν συνασπιστεί συγκεντρώνουν ποσοστό 51,9% έναντι 40, 9% για το Γεωργιανό Όνειρο.

Edison Research exit poll puts ruling Georgian Dream party at 40.9% giving four opposition blocks that cross the 5% threshold decisive advantage over Georgian Dream. pic.twitter.com/pbxSW7s4yn— Formula NEWS | English (@FormulaGe) October 26, 2024

Λίγο μετά τις 21:00, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το κυβερνών Γεωργιανό Κόμμα της Γεωργίας απέσπασε ποσοστό 53% στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων. Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%.

Η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Ενωμένου Εθνικού Κινήματος Τίνα Μποκουτσάβα δήλωσε στο Reuters ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γεωργία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έπαιρναν τοις μετρητοίς τους ισχυρισμούς του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι περί κυβερνητικής πλειοψηφίας», σχολίασε η Μπουκουτσάβα. «Θα περιμένουμε τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, όπως ο ηττημένος θα πρέπει να είναι πρόθυμος να παραδεχτεί την ήττα του» πρόσθεσε.

Ο Ιβανισβίλι, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε νωρίτερα τη νίκη του στις εκλογές. «Είναι μια σπάνια περίπτωση σε όλον τον κόσμο το ίδιο κόμμα να καταγάγει τέτοιες επιτυχίες σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Αυτή είναι μια καλή ένδειξη του ταλέντου του γεωργιανού λαού. Σας διαβεβαιώνω, η χώρα μας θα έχει μεγάλες επιτυχίες τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Σημειώνεται πως, το Γεωργιανό Όνειρο ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και θεωρείται από πολλούς φίλους και εχθρούς ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα της Γεωργίας, παρόλο που δεν έχει αναλάβει δημόσιο αξίωμα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί του Σαββάτου, ο Ιβανισβίλι, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε 7,5 δισ. δολάρια (5,8 δισ. λίρες) σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είναι 30 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ μιας κυβέρνησης για «τον γεωργιανό λαό» και ενός «πράκτορα μιας ξένης χώρας».

Το Γεωργιανό Όνειρο διεξήγαγε την εκστρατεία του με τις κατηγορίες ότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση προσπαθούσε να παρασύρει τη Γεωργία σε μια σύγκρουση, τύπου Ουκρανίας. Το 2008, η Γεωργία -μια χώρα 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου- πολέμησε με τη Ρωσία σε έναν πόλεμο που διήρκεσε πέντε ημέρες αλλά άφησε έντονα σημάδια.

Το κόμμα έχει κατηγορηθεί από επικριτές ότι σχεδιάζει να μετακινήσει τη χώρα προς μια αυταρχική κατεύθυνση, αφού ο Ιβανισβίλι υποσχέθηκε να απαγορεύσει όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να απομακρύνει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εάν το κόμμα του επανεκλεγεί.

Στην απέναντι όχθη, η διχασμένη αντιπολίτευση της Γεωργίας προσπάθησε να ενωθεί με τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία ενέκριναν όλα τον γεωργιανό χάρτη, μια πρωτοβουλία που πρότεινε η φιλοδυτική πρόεδρος, Salome Zourabichvili.

Τα τέσσερα κόμματα έχουν υποσχεθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού για να εκδιώξουν το Γεωργιανό Όνειρο από την εξουσία και να επαναφέρουν τη Γεωργία σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ. «Είμαι βέβαιος ότι οι Γεωργιανοί θα επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε την Παρασκευή η Tinatin Bokuchava, ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM).

Η ΕΕ παραχώρησε πέρυσι στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά έχει αναστείλει την αίτησή της ως αντίδραση σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που ψηφίστηκε τον Μάιο, το οποίο απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής».

Το νομοσχέδιο, το οποίο οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις την περασμένη άνοιξη, χαρακτηρίστηκε «ρωσικός νόμος» από τους επικριτές, οι οποίοι το παρομοιάζουν με τη νομοθεσία που εισήγαγε το Κρεμλίνο μια δεκαετία νωρίτερα, για να φιμώσει την πολιτική διαφωνία στα μέσα ενημέρωσης και αλλού.