Φωτιά στο Ξυλόκαστρο – Ανάρτηση αυτόπτη μάρτυρα που θα συζητηθεί

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024, 5:15 μμ

Η Σοφία Παυλάκη είναι δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και γι΄αυτό η ανάρτησή της στο Facebook για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς κάνει λόγο για παντελή «έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και αγάπης για τη φύση».

Η δικηγόρος έχει τίτλο στην ανάρτησή της στο Facebook «Αυτόπτες μάρτυρες στο θάνατο ενός (ακόμα) δάσους…» και παραθέτει ως αυτόπτης μάρτυρας τα ερωτήματά της για το πώς μια φωτιά που όταν ξέσπασε είχε περιορισμένη εστία έφτασε μετά από τέσσερις ώρες να είναι συνώνυμη με την καταστροφή και τον θάνατο δύο πολιτών.

«Περάσαμε από το σημείο το μεσημέρι ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά. Μια περιορισμένη εστία που έκαιγε χαμηλά μέσα σε μία καταπράσινη χαράδρα, ακριβώς δίπλα στην Εθνική οδό», διηγείται η Σοφία Παυλάκη.

Όπως εξηγεί από την άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η θάλασσα του Δερβενίου απ’ όπου όμως τα εναέρια μέσα που σηκώθηκαν δεν μπορούσαν να φορτώνουν νερό λόγω της έντασης του ανέμου.

«Προφανώς επίγεια επέμβαση δεν υπήρξε ή αν υπήρξε, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και δεν κατάφερε να πλήξει τη φωτιά σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα η φωτιά να τους “φύγει” μέσα σε λίγο χρόνο και ν’ αρχίσει να σκαρφαλώνει το βουνό…», σημειώνει η Σοφία Παυλάκη και περιγράφει την κατάσταση που αντίκρυσε όταν μετά από τέσσερις ώρες είχαν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

«Επιστρέφοντας προς Αθήνα, περίπου 4 ώρες μετά, το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό με όλες τις γύρω πλαγιές να καίγονται ως την κορφή, ενώ και η αρχική εστία μαινόταν ακόμα με τεράστιες φλόγες και ένα σύννεφο καπνού που είχε καλύψει ολόκληρο τον τόπο…».

Η Σοφία Παυλάκη επισημαίνει ότι η περιοχή που έγινε στάχτη ανάμεσα σε Ξυλόκαστρο και Δερβένι ήταν καταπράσινη «που μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε στάχτη λόγω παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, οργάνωσης και αγάπης για τη φύση».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Σοφίας Παυλάκη «Αυτόπτες μάρτυρες στο θάνατο ενός (ακόμα) δάσους… (Δερβένι …ώρα Ελλάδος 13:00-17:00 μ.μ.)

Περάσαμε από το σημείο το μεσημέρι ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά. Μια περιορισμένη εστία που έκαιγε χαμηλά μέσα σε μία καταπράσινη χαράδρα, ακριβώς δίπλα στην Εθνική οδό. Από την άλλη πλευρά του δρόμου η θάλασσα του Δερβενίου απ’ όπου όμως τα εναέρια μέσα που σηκώθηκαν δεν μπορούσαν να φορτώνουν νερό λόγω της έντασης του ανέμου. Προφανώς επίγεια επέμβαση δεν υπήρξε ή αν υπήρξε, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και δεν κατάφερε να πλήξει τη φωτιά σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα η φωτιά να τους «φύγει» μέσα σε λίγο χρόνο και ν’ αρχίσει να σκαρφαλώνει το βουνό… Επιστρέφοντας προς Αθήνα, περίπου 4 ώρες μετά, το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό με όλες τις γύρω πλαγιές να καίγονται ως την κορφή, ενώ και η αρχική εστία μαινόταν ακόμα με τεράστιες φλόγες και ένα σύννεφο καπνού που είχε καλύψει ολόκληρο τον τόπο… Πλέον απειλούνται χωριά και όπως γνωρίζουμε έχουν παρέλθει οι εποχές που η δασική υπηρεσία παρέμενε με το προσωπικό της ολόκληρη τη νύχτα στο πεδίο, κυριολεκτικά πάνω στα καμένα, σβήνοντας εστίες που ακόμα σιγοέκαιγαν και μπορούσαν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι το πρωί… Το συγκεκριμένο σημείο ήταν μια καταπράσινη περιοχή, ανάμεσα Ξυλόκαστρο και Δερβένι, που μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε στάχτη λόγω παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, οργάνωσης και αγάπης για τη φύση.

Αν σκεφτούμε ότι πριν 2 χρόνια μια ακόμα καταστροφική πυρκαγιά, αμέσως παρακάτω, είχε αποτεφρώσει τις δασικές περιοχές μεταξύ Αιγιαλείας και Αιγίου, έχουμε πλέον μια συντριπτική σε έκταση καμένη δασική περιοχή κατά μήκος του οδικού δικτύου της ΕΟ Κορίνθου – Πατρών σε τοποθεσίες με δάση και τοπία μοναδικής ομορφιάς, επιβλητικά φαράγγια, ποταμούς και μέρη συνυφασμένα με μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας μας που θα έπρεπε να τα διαφυλάττουμε ως τον πολυτιμότερο θησαυρό μας. Κι όμως…». Πηγή avgi.gr