Φλώρινα: Τι έδειξαν οι μετρήσεις για τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα – Συγκλονίζει ένοικος που γλύτωσε από τον «σιωπηλό δολοφόνο»

Ήταν μια κατάσταση που βλέπεις τον θάνατο να έρχεται και να μην μπορείς να αντιδράσεις. Γιατί με το μονοξείδιο του άνθρακα δεν καταλαβαίνεις τίποτα, απλά ακαριαία χάνεις τις αισθήσεις σου. Η σύζυγός μου απλώς είχε σηκωθεί και κάποια στιγμή μου λέει “Ορέστη, δεν νιώθω καλά”, σηκώνομαι πάω να την δω, λιποθυμάει, προσπαθώ να τη συνεφέρω, εκείνη την ώρα όμως μόλις τη συνεφέρνω, ακαριαία λιποθυμάω κι εγώ

Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες των ενοίκων του ξενοδοχείου σε χωριό της Φλώρινας, όπου λίγο έλειψε να σημειωθεί τραγωδία από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

O Ορέστης Σαμαράς, ένας από τους 14 ανθρώπους που υπέστησαν δηλητηρίαση, περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, τις στιγμές τρόμου που βίωσε με τη σύζυγό του τα ξημερώματα του Σαββάτου:

Ο 55χρονος, που μεταφέρθηκε σε κατάσταση λήθαργου, παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Κοζάνης. Την ίδια στιγμή, η σύζυγός του, η οποία επίσης νοσηλεύεται, αλλά δεν διατρέχει κινδυνεύει, σύμφωνα με τους ιατρούς. Οι υπόλοιποι 12 ένοικοι που επίσης εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έχουν λάβει εξιτήριο και βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Ελεύθερος μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ηλικίας 53 ετών, οδηγήθηκε το πρωί στον εισαγγελέα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο 53χρονος ιδιοκτήτης αντέδρασε, ζητώντας σεβασμό και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παιδιά σεβασμός υπάρχει ένας άνθρωπος στο νοσοκομείο, ηρεμήστε λίγο».

Τι έδειξαν οι μετρήσεις για τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στον ξενώνα

Σύμφωνα με το Star, σε μέτρηση που έγινε στο λεβητοστάσιο του καταλύματος, εντοπίστηκε συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα 18 φορές πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο, ενώ μέσα στα δωμάτια η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα ήταν 7 φορές πάνω.

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως οι ένοικοι υπέστησαν δηλητηρίαση από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, που πιθανότατα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος θέρμανσης, το οποίο λειτουργεί με αέριο. Αναμένεται περαιτέρω διερεύνηση για τη σωστή ρύθμιση του καυστήρα, την επάρκεια εξαερισμού στον χώρο του λέβητα και τη σύνδεσή του με την καμινάδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, ανέφερε πως η Περιφέρεια είχε αρμοδιότητα μόνο για τον χώρο εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις ελέγχονται από τον ΕΟΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε προηγηθεί επιθεώρηση στις 20 Οκτωβρίου, ενώ το κατάλυμα ήταν κλειστό.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας είχε ήδη επιβάλει πρόστιμα άνω των 10.000 ευρώ για παραβάσεις. Η διευθύντρια της υπηρεσίας, Γέσθημανή Χατζηηλιάδου, διευκρίνισε πως τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου και δεν σχετίζονται με την πρόσφατη διαρροή.