Συγκλονιστικά πλάνα από το εσωτερικό ερευνητικού αεροπλάνου που πέταξε απευθείας πάνω στον κυκλώνα Milton που ετοιμάζεται να χτυπήσει τη Φλόριντα.

Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροσκαφών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και δείχνουν το ερευνητικό αεροπλάνο να τρέμει βίαια από τις έντονες αναταράξεις καθώς πέταξε απευθείας.

Το αεροσκάφος τύπου Lockheed WP-3D Orion, με το όνομα «Miss Piggy», πέταξε μέσα από τον κυκλώνα με μια ομάδα επιστημόνων, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για την έρευνα και να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόβλεψης του κυκλώνα που πρόκειται να χτυπήσει σήμερα τη Φλόριντα, σύμφωνα με την Υπηρεσία. Μέσα στο αεροπλάνο βρίσκονταν τουλάχιστον 4 ερευνητές της NOAA.

Και η θέα από το παράθυρο δείχνει το αεροπλάνο να περνά μέσα σε έναν αδιαπέραστο γκρίζο ουρανό, καθώς σφυροκοπείται από καταρρακτώδη βροχή.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Tom Brannigan φαίνεται να κάθεται στο AVAPS (Airborne Vertical Atmospheric Profiling System) καθώς το αεροπλάνο κουνιέται δυνατά.

Οι αναταράξεις εντείνονται γρήγορα, με αποτέλεσμα μια πλαστική σακούλα δεμένη σε ένα ράφι μπροστά από τον ερευνητή να περιστραφεί κατά 180 μοίρες, χύνοντας το περιεχόμενό της στο πάτωμα.

«Μπορείς να πιάσεις το τηλέφωνό μου πολύ γρήγορα;» ρωτάει ο μηχανικός ολοκλήρωσης προγραμμάτων Nick Underwood, ο οποίος βιντεοσκοπούσε την ταραχώδη πτήση.

Καθώς ο Brannigan φτάνει για το κινητό τηλέφωνο του συναδέλφου του, οι αναταράξεις επιδεινώνονται για άλλη μια φορά, με συνέπεια τα αντικείμενα να πετάξουν από ένα ράφι του αεροπλάνου.

Ο Underwood στρέφει την κάμερά του στο πίσω μέρος του αεροπλάνου και δείχνει διάφορα αντικείμενα διασκορπισμένα στο πάτωμα, τα οποία έχουν πέσει από τις έντονες αναταράξεις.

«Γαμ@@» αναφώνησε γελώντας. «Διάολε» λέει ο Anterwood, καθώς δείχνει έναν άλλον συνάδελφό του να πιάνει σφιχτά ένα ψυγειάκι ώστε να μην πετάξει μακριά. «Όταν σου δοθεί η ευκαιρία, μπορείς να πιάσεις και το πορτοφόλι μου; Θα έπρεπε να έχω φερμουάρ σε αυτές τις τσέπες» αστειεύτηκε ο Anterwood.

Σύμφωνα με τον Jonathan Shannon, που είναι ειδικός Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου Επιχειρήσεων Αεροσκαφών NOAA, αυτά τα αεροσκάφη πετούν μέσα σε καταιγίδες εδώ και 50 χρόνια. Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτές οι αποστολές είναι απαραίτητες επειδή οι επιστήμονές τους «δεν μπορούν με κανέναν άλλον τρόπο να πάρουν αυτά τα σημαντικά δεδομένα που χρειάζονται οι προγνώστες μας σε αυτή την κλίμακα και ανάλυση».

«Ουσιαστικά μεταφέρουμε έναν μετεωρολογικό σταθμό μέσα στον καιρό» δήλωσε στη New York Post. «Το καλύτερο που έχω ακούσει γι’ αυτές τις αποστολές είναι πως “νιώθεις σαν να οδηγείς ένα παλιό ξύλινο τρενάκι του λούνα παρκ μέσα από ένα πλυντήριο αυτοκινήτων”» σχολίασε.