Υπόθεση Novartis: Άρση προστασίας των μαρτύρων – Ανοίγει πλέον ο δρόμος για να κινηθούν νομικά οι θιγόμενοι

Στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» προχωρά η Οικονομική Εισαγγελία.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από την Επίκουρη Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Παπαδοπούλου, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστασίας το 2017, ενώ ο Δεστεμπασίδης ακολούθησε το 2018. Η απόφαση άρσης της προστασίας ελήφθη μετά από παραγγελία του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος και αφορά την άρση των διατάξεων προστασίας που είχαν εκδοθεί το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. Η δημοσιοποίηση των πραγματικών στοιχείων των μαρτύρων αναφέρεται αναλυτικά στο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τις προσωπικές πληροφορίες των εμπλεκόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας αίρεται το καθεστώς προστασίας του «Μαξίμου Σαραφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» που με τις καταθέσεις τους είχαν «δείξει» ως δωροδοκούμενα από την Novartis πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο.

Την άρση του καθεστώτος προστασίας είχαν ζητήσει κατ´ επανάληψη οι συγκεκριμένοι πολιτικοί.

Παράλληλα αίρεται από την Οικονομική Εισαγγελέα, Παναγιώτα Φάκου, και το καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που επίσης τους είχε χορηγηθεί. Κατόπιν αυτών «Κελέση» και «Σαράφης» δεν έχουν προστασία από ποινικές διώξεις ενώ πλέον θα εξεταστούν οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει εις βάρος τους τα πολιτικά πρόσωπα που οι συγκεκριμένοι είχαν εμπλέξει στην υπόθεση Novartis με τις καταθέσεις τους.

Από τη στιγμή που τα ονόματα αναφέρονται επισήμως, τα γνωρίζουν και οι πολιτικοί, που αυτά τα χρόνια είχαν εμπλακεί από τις καταθέσεις των μέχρι τώρα προστατευόμενων μαρτύρων και είχαν προσπαθήσει επανειλημμένως να παύσει η προστασία τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είχαν μάλιστα καταθέσει και μηνύσεις σε βάρος τους, οι οποίες ωστόσο είχαν τεθεί στο αρχείο.

Όπως ανέφερε η Άννα Κανδύλη μιλώντας στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή της Στεφανίας Κασίμη και του Κωνσταντίνου Λαβίθη: «Είχαν καθεστώς και προστατευόμενου μάρτυρα, δηλαδή δεν μπορούσαν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους και δημοσίου συμφέροντος, το οποίο τους έδινε ποινική ασυλία. Από τη στιγμή, λοιπόν, που αίρεται το καθεστώς και το ένα και το άλλο και τα ονόματα γνωστοποιούνται σε αυτούς που έχουν κινηθεί εναντίον τους, αλλά δεν είναι πια και στο ποινικό απυρόβλητο. Δηλαδή μπορούν να προχωρήσουν οι μηνύσεις και θα προχωρήσουν οι μηνύσεις που έχον γίνει σε βάρος τους. Δηλαδή ο οικονομικός εισαγγελέας – από την οικονομική εισαγγελία έγινε η άρση του καθεστώτος της προστασίας – θα ενημερώσει την εισαγγελία πρωτοδικών ώστε να προχωρήσει στις μηνύσεις που έχουν γίνει σε βάρος τους».

Και συνέχισε: «Αυτό το κεφάλαιο άνοιξε το καλοκαίρι, όταν στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος στρεφόμενος κατά του Παύλου Σαράκη, βουλευτή του μέχρι τότε, είχε πει ότι είχε πάρει χρήματα για τη Novartis εκπροσωπώντας μάρτυρες προστατευόμενους στην Αμερική. Πολλοί λένε ότι αρκετοί είναι από αυτούς που έχουμε εδώ. Και ο κύριος Σαμαράς είχε κινηθεί (σ.σ. νομικά) τότε, πρώην πρωθυπουργός και ο κύριος Λοβέρδος, πρώην υπουργός. Είχε κινηθεί και ο κύριος Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Έτσι, λοιπόν, επενεξετάστηκε το καθεστώς και βεβαίως σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εισαγγελέων ήταν η αλλαγή που έγινε στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το καλοκαίρι, που τους έδινε τη δυνατότητα να επανεξετάσουν το καθεστώς ενός μάρτυρα προστατευόμενου, ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Αρχικώς είχαμε τρεις μάρτυρες. Αυτοί που μείνανε – γιατί ο τρίτος ήταν ο κύριος Μανιαδάκης, στον οποίο ασκήθηκε δίωξη και κατέστη κατηγορούμενος – ήταν ο “Μάξιμος Σαράφης” και η “Αικατερίνη Κελέση”. Αυτοί λοιπόν οι μάρτυρες είχανε δώσει καταθέσεις. Βάσει των καταθέσεων αυτών, η δικογραφία με δέκα πολιτικά πρόσωπα είχε πάει το 2018 στη Βουλή. Μεταξύ αυτών των δέκα πολιτικών προσώπων ήταν ο κύριος Σαμαράς που προαναφέραμε, ήταν ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Πικραμμένος. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία από την πρώτη στιγμή είχαν αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση τους με την υπόθεση, καθώς οι συγκεκριμένοι μάρτυρες τους είχανε δείξει ως δωροδοκούμενους από τη Novartis, προκειμένου να διευκολύνουν τη φαρμακοβιομηχανία να κρατά τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά του φαρμάκου εδώ στην Ελλάδα. Τελευταία φορά που είχε γίνει πάλι μια προσπάθεια για να αποκαλυφθούν ήταν όταν πηγαίναμε προς το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλο, και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, την κα Τουλουπάκη. Και τότε πάλι η δικαιοσύνη είχε πει ότι δεν αποκαλύπτει τα συγκεκριμένα ονόματα».

Απαντώντας στο γιατί ήρθη αυτό το καθεστώς, η Άννα Κανδύλη τόνισε: «Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έκριναν ότι από τη στιγμή που και η υπόθεση για τους δέκα πολιτικούς αρχειοθετήθηκε, δεν βρέθηκε δηλαδή κάτι και δεν κατέληξε πουθενά όσον αφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα, οι πληροφορίες οι οποίες δώσανε τότε, οι καταθέσεις οι οποίες δώσανε, δεν περιείχαν νομικά ουσιώδη στοιχεία. Δηλαδή, στοιχεία τέτοια που να οδηγούν στο να ελεγχθεί ένα πρόσωπο, να του ασκηθεί δίωξη και να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση εις βάρος του. Αυτό ήταν που έκριναν οι εισαγγελείς πια από την οικονομική εισαγγελία και έτσι αίρεται αυτό το καθεστώς. Στις καταθέσεις υπήρχαν πολλά “νομίζω”, “άκουσα”, “μου είπαν”. Τότε, είχαν δεχθεί πάρα πολλή μεγάλη κριτική αυτές οι καταθέσεις. Ακριβώς γιατί ήταν αρκετά αόριστες». πρόσθεσε.

Ως προς το αστικό κομμάτι της υπόθεσης, η Άννα Κανδύλη τόνισε: «Από τη στιγμή που έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία τους, ο θιγόμενος μπορεί να προβεί σε οτιδήποτε. Βεβαίως και σε ποινική δίωξη, βεβαίως να ζητήσει και αποζημίωση, όλα ανοίγουν» και πρόσθεσε: «Για τα δύο ονόματα γινόταν αναφορά και στα έγγραφα που μας είχε στείλει τότε η αμερικανική δικαιοσύνη. Γινόταν αναφορά σε αυτά τα ονόματα. Ο κ. Μανιαδάκης που ήταν ο τρίτος προστατευόμενος, που όπως είπαμε ήρθη εδώ και πολύ καιρό το καθεστώς του, είχε αναφέρει τα ονόματά τους στη Βουλή».

Ακούστε το ηχητικό:

Μαρινάκης για Novartis: «Απόφαση – σταθμός που βγάζει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας»

Για απόφαση-σταθμό της Δικαιοσύνης που «βγάζει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας Novartis» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινακης σε γραπτή του δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφέρει τα εξής:

«Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισηγήθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν και η τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα η προσθήκη της παραγράφου 7, η οποία ισχύει από 1η Μαΐου 2024 και προβλέπει ότι:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis.

Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει».

Σαμαράς για Novartis: «Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας – Έρχεται η ώρα της αλήθειας»

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

«Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!» καταλήγει.

«Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media, o Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας» έγραψε στο X, πρώην Twitter, o κ. Λοβέρδος.

Δείτε την ανάρτησή του:

Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου.
Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη.
Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε.
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. #novartis
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) October 24, 2024

Γεωργιάδης για Novartis: «Ημέρα δικαίωσης – Το μείζον είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν»

«Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

«Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη» προσθέτει.

«Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για Πολιτικούς Σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10» καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) October 24, 2024