Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι κάτοικοι στη Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος προβλέπεται να είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που αναμένεται να πλήξει την πολιτεία τα τελευταία 100 χρόνια.

Με ταχύτατους ρυθμούς κινείται προς τις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον, με τις αρχές να κάνουν δραματικές εκκλήσεις προς τους κατοίκους. Για ζήτημα “ζωής και θανάτου” έκανε λόγο ο Μπάιντεν. LIVE η πορεία του.

Οι Αρχές καλούν σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών, προειδοποιώντας από πόρτα σε πόρτα πως “όποιος μείνει, θα πνιγεί σίγουρα”. 

Χαρακτηριστικά είναι τα δραματικά λόγια του δημάρχου της Τάμπα, ο οποίος προειδοποίησε ανοιχτά τους κατοίκους πως “αν παραμείνουν, θα πεθάνουν”.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καταρρακτώδεις βροχές, ξαφνικές πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Στις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο του τυφώνα, το νερό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,5 μέτρα.

O τυφώνας Μίλτον αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα). «Ο Milton παραμένει ένας καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5. Προβλέπεται να φτάσει στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα αργά απόψε ως επικίνδυνος μεγάλος τυφώνας» αναφέρει ανακοίνωση του Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απειλή και οι κάτοικοι της Φλόριντα καλούνται να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους», ανέφερε το κέντρο.

Στον απόηχο των παραπάνω προειδοποιήσεων, όσοι έφυγαν για ψηλότερα σημεία γέμισαν τους αυτοκινητόδρομους την Τρίτη και τα βενζινάδικα ξέμειναν από καύσιμα.

Εξίσου δραματικές ήταν και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε  ότι ο τυφώνας Μίλτον μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια και κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν άμεσα, καθώς πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ο χρόνος για εκκένωση τελειώνει. «Αν πρόκειται να φύγετε, φύγετε τώρα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει: «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο αντίκτυπο στη δυτική ακτή της Φλόριντα».

Milton Kasırgası… Florida…
100 yılın en şiddetlisi ve en büyüğü.
Rabim içimizden geçenleri sen bilirsin, zalimleri sana havale ettik. pic.twitter.com/WFrJbTaswR— Abdurazak ildiz النعيمي🇹🇷🇵🇸 (@Abdurrazzakildi) October 9, 2024

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι σε στιγμές κρίσης «πρέπει οι ηγέτες να βάζουν τους πολίτες πάνω από την πολιτική». Ο ΝτεΣάντις απάντησε ότι είναι «παραληρηματικό» να πιστεύει κανείς ότι η φροντίδα του για τους πολίτες της Φλόριντα είναι εγωιστική.

Καθώς απέμενε μία μέρα για την εκκένωση, οι τοπικές αρχές εξέφρασαν ανησυχίες για μποτιλιαρίσματα και μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με το GasBuddy, σχεδόν το 20% των πρατηρίων στη Φλόριντα είχαν ξεμείνει από καύσιμα το απόγευμα της Τρίτης.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS εκτιμά ότι ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε να κοστίσει στις ασφαλιστικές εταιρείες 60 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αν προσγειωθεί άμεσα στην Τάμπα, γεγονός που τον τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Οι ζημιές του Κατρίνα έφτασαν «τα 100 δισ. δολάρια σε σημερινά δολάρια και εξακολουθεί να θεωρείται η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της DBRS, προσθέτοντας ότι η καταστροφή του Μίλτον είναι πιθανό να επηρεάσει και άλλες μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Ορλάντο.